HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Védett? Nem védett?

Nemcsak Magyarországon van folyamatosan napirenden a kisállatok átoltottsága – az Egyesült Királyságban egyenesen időzített bombáról beszélnek. A kutyák, macskák és nyulak oltottsági aránya 2016 óta 84%-ról a kritikusnak tartott 66% értékre esett, amely járványügyi szempontból már jelentős kockázatot hordoz. Sajnos Magyarországon valószínűleg még rosszabb a helyzet – rendszeresen lehet találkozni több éves, chip és oltás nélküli kutyákkal.

Ehhez a tendenciához társul az interneten terjedő oltásellenesség, a tulajdonosok egy része pedig drágállja az állatorvosi kezelés költségét, így az is elhangzik, hogy az állatorvos szükségtelenül adja be évente a vakcinákat. Erre válaszul az Amerikai Állatkórház Szövetség (AAHA) az oltási ajánlásába belevette, hogy kérdéses esetben végezzenek ellenanyag titer meghatározást a védettség meglétének tisztázására, és ha alacsony, akkor haladéktalanul oltsák be az állatot, mert „nem védett”. Erre már rendelői gyorsteszt is elérhető Magyarországon, Uranotest Parvo Immunstatus néven.

A tulajdonost ezzel könnyen meggyőzhetjük az oltás szükségességéről, mert azt a laikusok is tudják, hogy ha kevesebb az ellenanyag, akkor alacsonyabb szintű a védettség. Az viszont már nem ennyire ismert, hogy a többször vakcinázott, felnőtt állatokról ez nem jelenthető ki ennyire egyértelműen. (Üzletileg persze jól kihasználható…)

Néhány fontos dolgot nem árt tisztázni.

1. A titermérésnek a helye a kölyökkori vakcinázási program meghatározásában van, amikor a kölykök még csak az anyától kapott, változó szintű passzív védettséggel rendelkeznek. Amennyiben magas a keringő ellenanyagok szintje, a kölyök védett a vad vírussal szemben, de a beadott vakcina hatékonysága kisebb, ezért két oltás nem lesz elég – ezeknél az állatoknál találkozhatunk később klinikai megbetegedésekkel.
1. ábra: Maternális ellenanyagok jelenlétében sokkal kisebb a vakcinára adott ellenanyagtermelés
Nem arról van szó, hogy a vakcina hatástalan lenne, vagy bejött egy új vírustörzs – egyszerűen csak beleoltottunk a maternális immunitásba. Ilyen esetekben a második oltást követően 2-3 héttel célszerű a titert ismételten megmérni és amennyiben alacsony, akkor 12-14 hetes korban egy harmadik vagy akár negyedik adag vakcinát is be kell adni.


2. Felnőtt korban az alap immunizálást követően a védettséget a celluláris immunitás és az immunmemória tartja fenn, a vírusneutralizáló ellenanyagok szintje csak a vad vírussal való találkozás vagy az emlékeztető oltás beadása után emelkedik meg néhány hónapra, azután fokozatosan csökken. Ennek ellenére – a NÉBIH által is jóváhagyottan – még három év múlva is védett a Biocan Novel DHPPi/L4R vakcinával leoltott kutya a parvo-, adeno-, szopornyica-, és veszettség vad vírusával szemben. Tehát nem állja meg a helyét, hogy ha kevés a keringő ellenanyag, akkor nem védett a helyesen vakcinázott állat!
2. ábra: A szopornyica és a veszettség elleni ellenanyagok szintje már 6 hónappal a vakcinázás után is jelentősen csökken, azonban az állat még 3 évvel később is védett a vad vírusokkal szemben. 

Pusztán technikai oka van annak, hogy bizonyos államok a határátlépéshez magas szérum ellenanyag titert követelnek meg a veszettség vírussal szemben: ez egy egyszerűen mérhető paraméter, és megbízhatóan mutatja, hogy megkapta-e a vakcinát az állat. A gyakorlatban persze annak is örülünk, ha évente elhozza a tulajdonos a kutyáját oltatni – bár ez a veszettség miatt kötelező volna – de a Biocan Novel DHPPi/L4R vakcinában lévő parainfluenza és a leptorspira komponensek csak egy év védettséget adnak, ismételni kell. A másik három komponensről pedig elmondhatjuk, hogy kárt csak azzal teszünk, ha a kelleténél ritkábban oltunk a kombinált vakcinákkal. A sűrűbben beadott vakcinától semmi baja nem lesz az állatnak.

 

 

 

Felhasznált források:
1.https://veterinaryrecord.bmj.com/content/185/10/282.1
2.Biocan Novel DHPPi//L4R: A készítmény jellemzőinek összefoglalója
3. R. D. Schultz et al.: Age and Long-term Protective Immunity in Dogs and Cats J. Comp. Path. 2010, Vol. 142, pp.102-108

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.