HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Már megint kimaradt egy megtermékenyítés, mert az a betyár Riska csak éjjel ivarzik!

 Jó néhány külföldi és hazai kutató vizsgálata alapján kijelenthetjük, hogy a Holstein tehén elvesztette azt a fajta képességét, hogy látványos tüneteket mutasson ivarzása alkalmával. Ennek is jelentős szerepe volt számos, különféle ciklus-szinronizációs, illetve indukciós módszer kidolgozásában, amelyekről az alábbiakban még szólunk. Valaha a tehén ivarzási viselkedése 12-15 óra volt, azonban ez manapság jelentősen lecsökkent, és az ivarzási tünetek intenzitása is jóval gyengébb. Egy vizsgálat szerint egy átlagos tejelő telepen az állomány 24%-a gyenge ivarzási tüneteket mutat (<1,5 „megállás”) és az üzekedésük csupán kb. 8 órán át tart, ami rendszerint az éjszakai-kora hajnali órákra tehető. Az ivarzások időtartama is rövidült 30%-a kevesebb, mint 4 órát ivarzik, amiben a tejtermelés mértéke is szerepet játszik....

 

Már megint kimaradt egy megtermékenyítés, mert az a betyár Riska csak éjjel ivarzik!

 

Jó néhány külföldi és hazai kutató vizsgálata alapján kijelenthetjük, hogy a Holstein tehén elvesztette azt a fajta képességét, hogy látványos tüneteket mutasson ivarzása alkalmával. Ennek is jelentős szerepe volt számos, különféle ciklus-szinronizációs, illetve indukciós módszer kidolgozásában, amelyekről az alábbiakban még szólunk.

riska

Valaha a tehén ivarzási viselkedése 12-15 óra volt, azonban ez manapság jelentősen lecsökkent, és az ivarzási tünetek intenzitása is jóval gyengébb. Egy vizsgálat szerint egy átlagos tejelő telepen az állomány 24%-a gyenge ivarzási tüneteket mutat (<1,5 „megállás”) és az üzekedésük csupán kb. 8 órán át tart, ami rendszerint az éjszakai-kora hajnali órákra tehető. Az ivarzások időtartama is rövidült 30%-a kevesebb, mint 4 órát ivarzik, amiben a tejtermelés mértéke is szerepet játszik.

Ilyen körülmények között logikus, hogy az ivarzók keresésére alapozott mesterséges megtermékenyítési programok hatékonysága nem megfelelő – ezzel magyarázható, hogy Magyarországon a két ellés között eltelt idő 440 nap felett van, miközben a hazai és nemzetközi gyakorlati szakemberek által reálisan elérhetőnek tartott optimális termékenyítési index átlagosan 2,5, a két ellés között eltelt idő 390 nap.

Az ellés után az energiaegyensúlynak helyre kell állnia az ivarzáshoz és a megtermékenyüléshez, ezért még az egészséges és nagyon jól takarmányozott állományokban sem várhatjuk, hogy ez 60 napnál rövidebb idő alatt bekövetkezhessen.

 Ökölszabályként elmondható, hogy ha az első vemhesítési kísérletet az ellés után 80 napnál hosszabb idővel végzik, akkor célszerű ivarzásszinkronizálási programot használni, mert a klasszikus ivarzás-felismerési és megtermékenyítési módszer nem elég hatékony.

 Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? A legjobban bevált módszer a GNRH analóg és PGF2-alfa hatású szer ciklikus használatát jelenti – a szakirodalom ezt Ovsynch és Resynch néven ismeri.

 Az Ovsynch módszer lényege: A GNRH analóg Gonasyl injekcióval az első napon tüszőérést indukálunk, majd a 8. napon beadott PGF2-alfa analóg Luteosyl injekcióval a sárgatest regresszióját váltjuk ki, utána a 10. napon beadott második Gonasyl injekcióval megtermékenyítésre alkalmas tüszőérést váltunk ki. Ezt követően 2 órán belül ajánlott elvégezni az inszeminálást.

 A Resynch módszer gyakorlatilag az Ovsynch megismétlése: a termékenyítés utáni 30. napon elvégzendő manuális vagy ultrahangos vemhességvizsgálat előtt egy héttel minden tehénnek adunk egy adag Gonasylt. Ez pozitív hatású a vemhes tehenek számára, hiszen a Gonasyl fokozza az LH szérumszintjének emelésével a vemhességi sárgatest progeszteron termelését, másrészt az embrióelhalás mértékét is csökkenti az organogenezis szakaszában.

Amennyiben a 30. napon igazolódna, hogy az állat nem vemhes, akkor Luteosylt adunk, mert az üresen maradt tehenek a 7 nappal korábbi Gonasyl kezelés miatt sárgatest fázisban lesznek. Ez az Ovsynch 7. napjának felel meg – két nappal később Gonasyl injekciót kell adni, majd inszeminálni. Ebben az esetben az Osynch protokollt reszinkronizációra használjuk.

 És hogy miért éri meg a fenti két elegáns módszert használni? Egyrészt jobban követi a petefészek ciklus természetes módját mint ha csak egy készítménnyel próbálkoznánk, ezért jobb az esély a megtermékenyülésre. Továbbá: mert rengeteget kereshetünk rajta!

Mint minden profitorientált vállalkozásban, a tejtermelő tehenészetekben is a fő cél a gazdasági haszon nagyságának növelése. A szarvasmarha tenyésztés gazdaságosságát a két ellés közötti időtartam alapvetően meghatározza, mert minél rövidebb ez az időszak, évenként annál több születendő borjúra és annál nagyobb tejtermelésre számíthatunk, miközben az állandó költség nem emelkedik(!). Ez mindenki számára ismert tény.

A hazai szarvasmarha-tenyésztés egyik legsúlyosabb és hosszú idő óta megoldatlan gondja tapasztalható ezen a területen, mivel országosan a két ellés közötti idő 440 nap felett, a termékenyítési index 3-3,5 között van. Az eddigi számítások alapján a szaporodás-biológiai zavarok miatti éves tehenenkénti veszteség a 80 000 - 100 000 Ft nagyságrendet is elérheti – és ebben az elmaradt haszon még nincsen benne.

A veszteségek nagysága első látásra megdöbbentő és egyúttal elgondolkoztató. Különösen azért, mert a veszteségek legnagyobb részét az ún. rejtett veszteségek (elmaradt haszon) teszik ki, amiket a legtöbbször nem is veszünk figyelembe, illetve nem gondoljuk azt, hogy ekkora kártételre képesek.

Az alábbi példán keresztül látható, hogy a két ellés között eltelt idő csökkentésével, a költségek optimalizálásával hogyan növekedhetne éves szinten egy tehenészet bevétele.

 100 Tehénre vetítve egy kis gazdasági számítás – mennyit jelent az ellések közötti idő meghosszabbodása?

  1 nap 21 nap 42 nap 50 nap
Állandó költség100 tehénre/üres nap 70 000 1 470 000 2 940 000 3 500 000
Tej árbevétel csökkenés (15 kg/nap kiesés, 70 Ft/kg) / 100 tehén 105 000 2 205 000 4 410 000 5 250 000
Többlet kiadás + elmaradt haszon 175 000 3 675 000 7 350 000 8 750 000

 A Gonasyl injekció a fentieken kívül a petefészek ciszták kezelésére, a Luteosyl pedig a méh ellés utáni involúciójának elősegítésére és az ellés megindítására is alkalmas.

 Felhasznált források:

  1. http://www.holstein.hu/magazin/holstein_2013_05.pdf
  2. Fricke et al. Journal of Dairy Science 98(12):8800
  3. http://www.selectsires.com/programs/docs/ovsynch_cosynch_presynch.pdf
  4. http://alpha-vet.hu/vanmegoldas/images/szmarha1212.pdf
 
Ajánlott termékünk: GONASYLINV2

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.