HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Mi a titka a Flordofen itatásának?

Tegnap rövid időn belül már másodszor hívtak fel ugyanazzal a problémával a florfenikol itatásos használatával kapcsolatban: a kiszámolt mennyiségű készítményből oldatból készítettek 10 liter törzsoldatot, betöltötték a gyógyszeradagolóba – de ebben a hígításban a hatóanyag kicsapódott, és a kevergetés hatására sem oldódott fel. A megoldás ebben az esetben az lenne, hogy tovább kell hígítani az oldatot – akkor viszont már olyan mennyiségű vízhez tudja csak beadagolni a dozatron, amelyet az állatok egy napon belül nem fogyasztanak el.

Ekkor már késő elolvasni a termékek leírását – azokban ugyanis világosan le van írva, hogy a florfenikolból nem készíthető vizes törzsoldat, mert 1,2 g/liter koncentráció felett kicsapódhat – de a gazdának megoldásra van szüksége.

Erre két lehetőség kínálkozik: ha megoldható, akkor egy nagyobb tartályban 1%-os hígítást kell készíteni, vagy pedig hígítás nélkül kell betölteni az adagolóba a gyógyszert, és a lehető legalacsonyabb (1%) beadagolási arány beállítani.

És most jön a fizikokémia – ugyanis egy telepvezető számára nem logikus, hogy az a készítmény, amely 10 liter vízben feloldva kicsapódik, nem fogja eltömni az itatórendszert ha töményen engedik bele közvetlenül a hálózatba. Pedig valóban nem tömi el!

A florfenikol lipofil karakterű, a biogyógyszerészeti osztályozási rendszer szerinti II. csoportba tartozik (rosszul oldódó, jól penetráló hatóanyag), vízben nagyon kis mértékben, maximum 1,3 mg/ml koncentrációban (1,3 ezrelék) oldódik. Ezért a gyógyszerkészítményekben vivőanyagként nem vizet, hanem emulgenst (Makrogolt, más néven polietilén-glikolt) szoktak alkalmazni.

Amikor a 10% florfenikolt tartalmazó Florattacq oldatot 1% arányban adagolják az ivóvíz vezetékben elhaladó vízhez, akkor az ivóvízben a florfenikol végső koncentrációja 1 mg/ml lesz, tehát nem fog kicsapódni, és az állatok is fel fogják tudni a venni a szükséges hatóanyag mennyiséget – ehhez 10 ml/ttkg ivóvíz elfogyasztása szükséges. Télen azonban figyelni kell arra, hogy a víz ne legyen nagyon hideg, mert a florfenikol oldékonysága alacsony hőmérsékleten csökken.

Másik megoldás, ha a folyékony florfenikol koncentrátum helyett Amphen vízoldékony granulátumot használunk a kezeléshez. Ehhez kapható Huvesol néven egy oldódást elősegítő granulátum, amelyet maximum 10 liter vízben fel kell oldani, majd ehhez adni az Amphen granulátumot a gyógyszeradagolóba, a használati utasításban meghatározott mennyiségben.

A florfenikol antibiotikus hatásáról:

A florfenikol a fenikolok csoportjába tartozó, széles spektrumú szintetikus antibiotikum, amely a legtöbb, háziállatokból izolált Gram-negatív és Gram-pozitív baktériummal szemben hatékony. A riboszomális fehérjeszintézis útján hat, sztatikus hatású. A tiamfenikol fluorozott változata, ennek köszönhetően szélesebb lett a bakteriális spektruma. A sertésben előforduló leggyakoribb kórokozókkal szemben alacsony, 0,5-2,0 µg/ml MIC90 értékeket mutat – az enterális Gram-negatív baktériumokkal szemben azonban korlátozott a hatékonysága. Az Egyesült Államokban lazacok és harcsák bakteriális fertőzéseivel szemben is engedélyezték a használatát. sertések Pasteurella multocida fertőzéseivel szemben az elsőként választandó szerek közé tartozik.

A florfenikol koncentráció-dependens antibiotikum, amely jelentős poszt-antibiotikus hatással is rendelkezik. Előnye a kloramfenikolhoz képest, hogy mindig is kizárólag állatgyógyászati célra használták, és a kloramfenikollal szemben nem okoz emberekben irreverzibilis aplasztikus anémiát.

 

Írta: dr. Tilly Péter

Felhasznált források:

  1. https://www.google.com/patents/US20090062397
  2. Florattacq 10% belsőleges oldat: A készítmény jellemzőinek összefoglalása
  3. Laxatives—Advances in Research and Application: 2013 Edition p. 80
  4. http://www.google.ch/patents/US20110008454
  5. http://c.ymcdn.com/sites/www.aavpt.org/resource/resmgr/imported/florfenicol.pdf
  6. http://www.pigprogress.net/Health-Diseases/General/2015/7/Antimicrobials-examined-at-Huvepharma-congress-1786286W/
  7. Prof. P. De Backer: Drinking water medication of florfenicol in pig. Huvepharma 3rd Veterinary Symposium, Varna, June 8-10, 2015.

További hírek

Védett? Nem védett?

Védett? Nem védett?


Nemcsak Magyarországon van folyamatosan napirenden a kisállatok átoltottsága – az Egyesült Királyságban egyenesen időzített bombáról beszélnek. A kutyák, macskák és nyulak oltottsági aránya 2016 óta 84%-ról a kritikusnak tartott 66% értékre esett, amely járványügyi szempontból már jelentős kockázatot hordoz. Sajnos Magyarországon valószínűleg még rosszabb a helyzet – rendszeresen lehet találkozni …

Probiotikum és antibiotikum együttes alkalmazása a baromfi takarmányozásban? Lehetséges!

Probiotikum és antibiotikum együttes alk…


Napjainkban egyre erőteljesebben tapasztalható az a törekvés, hogy az élelmiszertermelő gazdasági állatok esetében a termelésbiztonságot nyújtó és hozamfokozó antibiotikumok használatát korlátozzuk, és az antimikrobiális anyagokat csak állományszintű megbetegedések fellépésekor medikációs célzattal alkalmazzuk.

Ivóvíz savanyítás a gazdasági haszonállatoknál

Ivóvíz savanyítás a gazdasági haszonálla…


A jó minőségű itatóvíz gazdasági haszonállataink tápanyag ellátásának egyik kiemelten fontos tényezője. Jelentősége különösen fontos a nagy létszámú zárt tartású intenzíven nevelt baromfi és sertés állományokban. 

Miért nincsen napi egyszeri adagolású fülcsepp a humán gyógyászatban?

Miért nincsen napi egyszeri adagolású fü…


A kérdést annak kapcsán jártam körül, hogy a kollégák megkérdezték: – Nem lehetne a Marbogen Complex fülcseppet naponta egyszer alkalmazni? Sokkal kényelmesebb volna!

Kifejlesztették az első vakcinát, ami megmentheti a méheket a pusztulástól

Kifejlesztették az első vakcinát, ami me…


PrimeBEE néven védőoltást fejlesztettek méheknek a Helsinki Egyetem kutatói, hogy minél több méhet mentsenek meg a bakteriális fertőzésektől, amelyek világszerte hozzájárultak az állomány jelentős csökkenéséhez. Dalial Freitak és Heli Salmela ehető vakcinát készítettek a méhek etetésére gyakorta használt cukorszirup felhasználásával.

A folyékony takarmány-kiegészítők jelentik a sikerhez vezető utat!

A folyékony takarmány-kiegészítők jelent…


A haszonállataink egyre nagyobb tétemény képessége, a folyamatos genetikai előrehaladás évről-évre javuló termelékenységi eredményeket jelent. A keveréktakarmányok precíziós összeállítása ehhez megfelelő alapot ad. 

Rumenil belsőleges szuszpenzió: oxiklozanid a májmétely fertőzések kezelésére

Rumenil belsőleges szuszpenzió: oxikloza…


Az Alpha-Vet új, mételyellenes készítményt hozott forgalomba, a Rumenil szuszpenziót. A termék hatóanyaga az oxiklozanid, elfogadott javallata a Fasciola hepatica fertőzés kezelése és a fertőző galandféreg ízek (Moniezia spp.) eliminálása szájon át adagolva. A Rumenil szuszpenzió vemhesség és laktáció idején is használható, várakozási ideje tejre 3 nap. 5 literes kiszerelésben érhető el.

Hiszem, ha látom! Puppy, a bolognese.

Hiszem, ha látom! Puppy, a bolognese.


Puppyt, a négy éves bolognese kant azért hozták be a rendelőbe, mert folyamatosan vakarta a jobb fülét.

Mindkét oltást megkapta, mégis elvitte a parvovírus.

Mindkét oltást megkapta, mégis elvitte a…


De vajon miért? Most tekintsünk el az olyan triviális okoktól, mint a nem megfelelően tárolt vakcina, esetleg a betegen beoltott kölyök – az utóbbi egyébként is csak akkor fordulhat elő, ha a tenyésztő adja be a vakcinát. 

Lovaink ízületeinek védelmére: Noroflex Equine Sport

Lovaink ízületeinek védelmére: Noroflex …


Lovaink a természetes élővilág csodálatos részei. Testfelépítésük alkalmazkodott az állandó mozgáshoz, gyors irányváltoztatásokhoz, megterhelő teherhordáshoz, intenzív fizikai igénybevételhez. Emiatt is váltak az emberiség egyik legfontosabb haszonállatává. Ez a szerepük a gépesítés megjelenésével átalakult, napjainkban a sportban és társállatként való használatuk a legjelentősebb.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.