HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

VITAPOL ANTIMAST PULVIS - természetes megoldás a tőgyegészség érdekében

Irodalmi adatok alapján a tejtermelő tehénpopuláció legalább 40%-a fertőzött a masztitisz valamelyik formájával. A szubklinikai masztitisz a tehenek összes fertőződésének 90-95%-át teszi ki. Pozitív összefüggés mutatható ki a tejhozam és az SCC között. Minden 1000 kg tejmennyiség-növekedés 4,5% SCC növekedést jelent. A laktáció első hónapjaiban a legmagasabb a SCC, majd fokozatosan csökken. Általában a 6. hónaptól növekszik ismét. Elhúzódó laktációk esetén az utolsó hónapban ismét növekedésnek indul.

A megszokott tőgyhigiéniai eljárások mellett hogyan védekezhetünk a masztitisz kártétele ellen?

Az immunrendszert támogató takarmánykiegészítők alkalmazásával. Ilyen takarmánykiegészítő a VITAPOL ANTIMAST pulvis. A VITAPOL ANTIMAST pulvis biológiai úton védett kötésben lévő mikroelemeket (réz, cink, mangán, szelén) tartalmazó huminsavas ásványi takarmány. A mikroelemeket huminsav-komplex formájában tartalmazza. A huminsavak és a biológiai úton védett mikroelemek szinergista hatásúak a tőgy egészsége szempontjából. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt. 1500 egyedes tejtermelő tehenészetében 2012. év végén tapasztaltak extrém magas SCC emelkedést. Az elegytej szomatikus sejtszáma a telepre jellemző 310-312.000 értékről egyik befejésről a másikra 700.000-re nőtt. Pető Zoltán ágazatvezető esetismertetése szerint a gondokat a "megszokott" kórokozók mellett a Prototheca fertőzés is súlyosbította, amely több mint 200 állat azonnali selejtezését jelentette. A tőgyhigiéniai protokollok szigorítása mellett, a telepi viszonyok rendezésével egyidejűleg kezdték a VITAPOL ANTIMAST pulvis alkalmazását a tehenek napi takarmányadagjában. A technológiai fegyelemnek, a higiéniai munkafolyamatok átgondolásának, és a VITAPOL ANTIMAST pulvis alkalmazásával elért immunológiai támogatásnak köszönhetően a kritikus helyzet jó fél éven belül rendeződött, a SCC a telepen éves átlagban azóta 318.000 körüli értéken stabilizálódott, és megállapítást nyert, hogy nincs a telepen Prothotheca fertőzött állat.

A kiváló minőségű huminsavas takarmánykiegészítők azóta a telep preventív takarmányozási programjának részét képezik. A tapasztalatok alapján a fogadó és a nagytejű csoportokban napi 100 g/tehén adagban, míg a kistejű csoportokban napi 50 g/tehén adagban alkalmazzák a VITAPOL pulvis takarmánykiegészítőt, a kiváló egészségügyi állapot fenntartásának zálogaként. A problémás csoportok - amennyiben vannak - VITAPOL ANTIMAST takarmánykiegészítőt kapnak a tőgyegészségügyi problémáik rendeződéséig. Ez egyre kisebb létszámú csoportokat érint, ugyanis a VITAPOL pulvis teljes laktáció alatti alkalmazásának köszönhetően a tőgybeteg egyedek aránya megszokott 8-10%-ról 2-3%-ra csökkent éves szinten.

 

Pető Zoltán szavait idézve:"A magas szomatikus sejtszám ellen nem a szeparátor a megoldás! A szeparátor tüneti kezelés, azonban a valódi problémát a VITAPOL ANTIMAST pulvis oldja meg." 

A VITAPOL ANTIMAST takarmánykiegészítő segítségével hatékonyan megelőzhető a laktáció első hónapjaiban élettanilag is kialakuló szubklinikai masztitisz, ezáltal a "problémás" fogadó és nagytejű csoportok is hatékonyan menedzselhetők tőgyegészségügyi szempontból.

A Milkmen Kft.-nél 2014. november-2015. március hónapban zajlott a VITAPOL ANTIMAST pulvis dokumentált nagyüzemi próbaetetése. A telepen átlag 800 tehén termel, ebből 652-t fejtek a nagyüzemi etetési próba időszak alatt. 2014. decemberében (a nagyüzemi etetési próba időszaka alatt) a tenyészet a nagylétszámú tejtermelő tehenészetek országos rangsorában a 15. helyen szerepelt.

A nagyüzemi etetési próba során a nagytejű csoportok takarmánykiegészítőjeként alkalmaztuk a VITAPOL ANTIMAST pulvist. Mivel a telepen mindig 2 nagytejű csoport van egyidejűleg, így a VITAPOL ANTIMAST pulvis SCC-ra gyakorolt hatását 5. ismétlésben, tehénpáros kísérletben tudtuk vizsgálni. A tehenek fejési átlagát, illetve szomatikus sejtszámát az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. által havi gyakorisággal elvégzett próbafejések adatai alapján hasonlítottuk össze. A kezelt nagytejű csoport egyedei 100 g/tehén/nap adagban kaptak a TMR-be applikálva VITAPOL ANTIMAST pulvist.

Eredmények a kontroll csoportban:

Kontroll

     

Csoportlétszám

Ismétlés száma

Fejési átlag kg

SCC

124

1.

45

652,2

124

2.

47,2

588,8

130

3.

43,5

527,9

136

4.

49,1

678,1

138

5.

47,5

965,1

       

Átlag

 

46,46

682,42

 

Eredmények a kezelt csoportban:

Kezelt

     

Csoportlétszám

Ismétlés száma

Fejési átlag

SCC

117

1.

53,1

524,6

127

2.

46,9

601

132

3.

45,9

372,2

139

4.

49

344,9

139

5.

47,9

465,8

       

Átlag

 

48,56

461,7

 

Különbségek a kezelt és a kontroll nagytejű csoportok termelési mutatói között az 5 ismétlés alkalmával

Különbség kezelt/kontroll fejési átlag kg

Különbség kezelt/kontroll fejési átlag %

Különbség kezelt/kontroll SCC

Különbség kezelt/kontroll SCC %

 

 

 

 

8,1

18%

-127,6

-20%

-0,3

-1%

12,2

2%

2,4

6%

-155,7

-29%

-0,1

0%

-333,2

-49%

0,4

1%

-499,3

-52%

 

 

 

 

Átlag

5%

 

-30%

 
Összefoglalva megállapítható, hogy a VITAPOL ANTIMAST pulvis 100 g/tehén/nap adagban a nagytejű csoportok takarmánykiegészítőjeként +5% tejhozam-növekedést eredményezett, a szomatikus sejtszám 30%-os csökkentése mellett.

A tapasztalataink alapján a VITAPOL ANTIMAST pulvist 100 g/nap/tehén adagban a nagytejű csoportok takarmányának kiegészítésére javasoljuk.

További hírek

Védett? Nem védett?

Védett? Nem védett?


Nemcsak Magyarországon van folyamatosan napirenden a kisállatok átoltottsága – az Egyesült Királyságban egyenesen időzített bombáról beszélnek. A kutyák, macskák és nyulak oltottsági aránya 2016 óta 84%-ról a kritikusnak tartott 66% értékre esett, amely járványügyi szempontból már jelentős kockázatot hordoz. Sajnos Magyarországon valószínűleg még rosszabb a helyzet – rendszeresen lehet találkozni …

Probiotikum és antibiotikum együttes alkalmazása a baromfi takarmányozásban? Lehetséges!

Probiotikum és antibiotikum együttes alk…


Napjainkban egyre erőteljesebben tapasztalható az a törekvés, hogy az élelmiszertermelő gazdasági állatok esetében a termelésbiztonságot nyújtó és hozamfokozó antibiotikumok használatát korlátozzuk, és az antimikrobiális anyagokat csak állományszintű megbetegedések fellépésekor medikációs célzattal alkalmazzuk.

Ivóvíz savanyítás a gazdasági haszonállatoknál

Ivóvíz savanyítás a gazdasági haszonálla…


A jó minőségű itatóvíz gazdasági haszonállataink tápanyag ellátásának egyik kiemelten fontos tényezője. Jelentősége különösen fontos a nagy létszámú zárt tartású intenzíven nevelt baromfi és sertés állományokban. 

Miért nincsen napi egyszeri adagolású fülcsepp a humán gyógyászatban?

Miért nincsen napi egyszeri adagolású fü…


A kérdést annak kapcsán jártam körül, hogy a kollégák megkérdezték: – Nem lehetne a Marbogen Complex fülcseppet naponta egyszer alkalmazni? Sokkal kényelmesebb volna!

Kifejlesztették az első vakcinát, ami megmentheti a méheket a pusztulástól

Kifejlesztették az első vakcinát, ami me…


PrimeBEE néven védőoltást fejlesztettek méheknek a Helsinki Egyetem kutatói, hogy minél több méhet mentsenek meg a bakteriális fertőzésektől, amelyek világszerte hozzájárultak az állomány jelentős csökkenéséhez. Dalial Freitak és Heli Salmela ehető vakcinát készítettek a méhek etetésére gyakorta használt cukorszirup felhasználásával.

A folyékony takarmány-kiegészítők jelentik a sikerhez vezető utat!

A folyékony takarmány-kiegészítők jelent…


A haszonállataink egyre nagyobb tétemény képessége, a folyamatos genetikai előrehaladás évről-évre javuló termelékenységi eredményeket jelent. A keveréktakarmányok precíziós összeállítása ehhez megfelelő alapot ad. 

Rumenil belsőleges szuszpenzió: oxiklozanid a májmétely fertőzések kezelésére

Rumenil belsőleges szuszpenzió: oxikloza…


Az Alpha-Vet új, mételyellenes készítményt hozott forgalomba, a Rumenil szuszpenziót. A termék hatóanyaga az oxiklozanid, elfogadott javallata a Fasciola hepatica fertőzés kezelése és a fertőző galandféreg ízek (Moniezia spp.) eliminálása szájon át adagolva. A Rumenil szuszpenzió vemhesség és laktáció idején is használható, várakozási ideje tejre 3 nap. 5 literes kiszerelésben érhető el.

Hiszem, ha látom! Puppy, a bolognese.

Hiszem, ha látom! Puppy, a bolognese.


Puppyt, a négy éves bolognese kant azért hozták be a rendelőbe, mert folyamatosan vakarta a jobb fülét.

Mindkét oltást megkapta, mégis elvitte a parvovírus.

Mindkét oltást megkapta, mégis elvitte a…


De vajon miért? Most tekintsünk el az olyan triviális okoktól, mint a nem megfelelően tárolt vakcina, esetleg a betegen beoltott kölyök – az utóbbi egyébként is csak akkor fordulhat elő, ha a tenyésztő adja be a vakcinát. 

Borjak köhögése ellen egyszerűen-hatékonyan!

Borjak köhögése ellen egyszerűen-hatékon…


A Zen nyalótömb felhasználási tapasztalata nagyüzemi szarvasmarha állományban: A felhasználást a Karcagi Cserhát Kft. karcagi szarvasmarha telepén végezték.  A felhasználást a Karcagi Cserhát Kft. karcagi szarvasmarha telepén végezték. A felhasználást végző telepvezető Hegyesi László. 

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.