HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra


Mit jelent az állatgyógyszer?

A Állatgyógyászati készítmény (állatgyógyszer) bármely anyag vagy anyagok keveréke, amelyet állatok betegségeinek kezelésére vagy megelőzésére készítenek, továbbá bármely anyag vagy anyagok keveréke, amely farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatások kiváltása révén az állatok valamely élettani funkciójának helyreállítása, javítása vagy módosítása, illetve orvosi diagnózis felállítása érdekében alkalmazható.
Az állatgyógyszerek az állatgyógyászati termékek közé tartoznak az állategészségügyi biocid termékek, az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények, az ápolószerek és a segédanyagok mellett.

Mit jelent az állatgyógyászati gyógyhatású készítmény?

Az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmény olyan, állatokon alkalmazható készítmény, amely nem minősül állatgyógyászati készítménynek, vagy állategészségügyi biocid terméknek, és amely állatok betegségeinek kiegészítő kezelésére alkalmazható.
Jellemzői:

• kedvező biológiai hatással rendelkezik,
• előírásszerű használata esetén nincs káros hatása,
• előírásszerű használata esetén nincs mellékhatása,
• élelmiszertermelő állatokon történő alkalmazás esetén nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje,
• a fogyasztók számára egészségi ártalmat nem okoz

Mit jelent az állategészségügyi biocid termék?

Olyan állatgyógyászati termék, amely alkalmazása során valamely kártékony biológiai szervezetet kémiai vagy biológiai eszközökkel elpusztít, kártékony biológiai szervezetet, illetve külső élősködőt elriaszt, ártalmatlanít, károkozásában akadályoz, vagy más módon korlátozó hatást gyakorol rá.


Fő típusai:

• az állategészségügyi biocid termékek közül: az állathigiénai célra szolgáló, az állatok testfelületével érintkezésbe kerülő termék, így különösen bőr-, nyálkahártya-, tőgy-, csülök- és patafertőtlenítő, valamint az állati test fertőtlenítésére alkalmazható, fertőtlenítőszerrel impregnált törlőkendő és papír,
• a rovarölő, atkaölő és más ízeltlábúak elleni szerek közül: a külön rendelet szerint egészségügyi kártevőnek nem minősülő ízeltlábúak elleni védekezés érdekében az állatok elhelyezési, tartási, szállítási környezetében használt szer, beleértve az alombogár, a madártetű-atka és az óvantagok irtására az állatok tartási környezetében alkalmazandó szer is,
• a riasztó és csalogatószerek közül: a külön rendelet szerint egészségügyi kártevőnek nem minősülő károsítók, külső élősködők ellen riasztó, csalogató, illetve távoltartó hatású, ölő hatással nem rendelkező, az állatok testfelületén közvetlenül vagy közvetett módon alkalmazandó, vagy az állatok elhelyezési, tartási, szállítási környezetében felhasználandó készítmény.

Mit jelent a gyógypremix?

A gyógypremix olyan állatgyógyászati készítmény, amelyet gyógyszeres takarmány előállításához használnak fel.

Mit jelent az élelmezés-egészségügyi várakozási idő?
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: azon időtartam, amelynek a közegészségügy védelme érdekében el kell telnie az állatgyógyászati készítmény állatokon való rendeltetésszerű utolsó alkalmazása és a kezelt állatból származó állati eredetű élelmiszer előállítása között.
Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartásának az a célja, hogy az állati eredetű élelmiszer ne tartalmazza az állat kezelésével bejuttatott anyagok maradékait, melyek az ember egészségét veszélyeztethetnék.

Mit jelent a vényköteles készítmény?

A közegészségügy, valamint az állategészségügy védelme érdekében kizárólag állatorvosi vényre kiadható állatgyógyászati készítmény. Ennek oka lehet, hogy

• beszerzése vagy használata külön jogszabály korlátozása alá esik,
• élelmiszer-termelő állatok kezelésére szolgál,
• alkalmazása kockázatot jelent a célállatra, az alkalmazó személyre és a környezetre, és ennek elkerülésére az állatorvosnak óvintézkedéseket kell tennie,
• alkalmazása pontos előzetes diagnózist igényel, vagy használata befolyásolja a későbbi diagnosztikai vagy gyógykezelési eljárásokat,
• olyan hatóanyagot tartalmaz, amelynek állatgyógyászati készítményben történő alkalmazásának engedélyezésére a forgalmazási kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül került sor,
• a készítmény immunológiai állatgyógyászati készítmény.

Mit jelent a vény nélkül kapható készítmény?

Olyan állatgyógyászati készítmény, mely nem esik a fenti kategóriák egyikébe sem. Ezzel együtt lehetséges, hogy a forgalmazása viszont engedélyhez kötött.

Mit jelent a szabadforgalmú készítmény?

A forgalomba hozatali engedélyezés során szabadon forgalmazhatóként engedélyezi az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság azt az állatgyógyászati készítményt, amely tulajdonságai alapján és előírásszerű használata esetén nem jelent kockázatot a célállatra, az alkalmazó személyre, illetve a közegészségügy, az állategészségügy vagy a környezet érdekeire.

Mi a termékismertető?

A termékismertető az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítményhez, ápolószerhez és segédanyaghoz mellékelt, a felhasználó tájékoztatására szolgáló nyomtatvány.

Mit jelent a hatóanyag?

Hatóanyag: eredetétől függetlenül bármely
• emberi (pl. az emberi vér és emberi vérkészítmények),
• állati (pl. a mikroorganizmusok, egész állatok, szervrészek, állati váladékok, toxinok, kivonatok, vérkészítmények),
• növényi (pl. a mikroorganizmusok, növények, növényi részek, növényi váladékok, kivonatok),
• kémiai (pl. elemek, a természetben előforduló kémiai anyagok, valamint kémiai átalakítás vagy szintézis útján előállított vegyi termékek)
anyag.

A hatóanyagok az élő szervezet működésének befolyásolására alkalmasak.

Mit jelent a segédanyag?

A gyógyszer gyártása során a gyógyszerforma kialakításához és az alkalmazásához szükséges megfelelő minőségű anyag.

Mit jelent a mellékhatás?

A mellékhatás az állatgyógyászati készítmények által kiváltott olyan káros és nem kívánt hatás, amely az állaton a betegség megelőzése, diagnosztizálása vagy kezelése, illetve az élettani funkció helyreállítása, javítása és módosítása céljából alkalmazott szokásos adagok mellett lép fel.

Mi a mellékhatás-figyelő rendszer?

Az állatgyógyászati készítmények mellékhatásainak nyomon követésére az állatgyógyászati készítmények alkalmazása biztonságának növelése érdekében működtetett mellékhatás-figyelő rendszer.
Az észlelt mellékhatást az állattartó a készítmény beszerzési helyén jelentse.

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2024 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.