HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Dr. Tóth Máté: Klinikai hálózatok, veszély, vagy esély? Angliai tapasztalatok - Elhangzott a XIII. PMK-n Featured

2006-ban mentem ki Angliába. Két évet dolgoztam helyettesként, majd egy tízezres kisvárosban, ahol nem volt rendelő, alapítottam az öcsémmel egyet.

Később egy szomszéd városban még egyet, amely azután az öcsémé lett. A harmadik alapítására azért volt szükség, hogy az asszisztensek tudják egymást helyettesíteni, így már egy adminisztrátor-menedzser munkadíját is ki tudtuk termelni.
Angliában több a kisegítő személyzet, mint Magyarországon, magasabb bérekkel. Az állatorvosok magánpraxist visznek –esetleg egyenrangú partnerként – ill. a specialisták centrumokba tömörülnek. A közeli praxisok között léteznek partneri szövetségek is, amelyek közösen adják pl. az ügyeleti szolgálatot.


A multik 2000-től jelentek meg, amikor egy törvényváltozás miatt már nemcsak állatorvos, hanem befektető is lehetett praxis tulajdonos. A praxisokat felvásárló fontosabb csoportok jelenleg a Pet Doctors, Best Friends Group, Vet for Pets, Companion Care, Independent Pet Care, Medi Vet –ezek jól csengő nevek. Ezek hierachikus, profitorientált, többszáz – több ezer dolgozót alkalmazó cégek, amelyeknek középpontjában a tulajdonos áll. Az állatorvosoknak heti jelentést kell küldeniük az üzleti eredményről. Minden részterületet külön csoport irányít, a marketingjük nagyon kidolgozott – olyan dolgokról végeznek kutatást, hogy pl. milyen színű ruhát látnak szívesebben a tulajdonosok a rendelői dolgozókon?
A multik az elmúlt 10 évben gyakorlatilag megették a magánpraxisokat, amelyekből kb. 5000 van az Egyesült Királyságban. Lehetőség van ugyan arra, hogy résztulajdont szerezzen egy állatorvos egy rendelőben, de döntési jogköre nincsen.
2010-ig a rendelők 10%-t, 2017-re 32%-át szerezték meg, amely arány 2020 után 70% körül várható. A nagyobb cégek fejenként 300-500 rendelőt működtetnek. Már Nyugat-Európában is gombamód szaporodnak – Kelet-Közép-Európában viszont kicsit bonyolultabb a helyzet, mert nehéz egy rendelő értékét úgy meghatározni, ha nincsen minden lepapírozva.
Vannak jó dolgok is egy multinál: kellő tőkeerő, minden jogszerűen működik, munkajogilag rendben van, biztosított a továbbképzés, aránylag versenyképes fizetést biztosítanak a dolgozóknak és a személyzetnek – bár ezzel nem mindegyik alkalmazottjuk ért egyet, vannak eléggé negatív értékelések is.


A konkurens rendelők számára kellemetlen, hogy leviszik a fő bevételt adó ivartalanítási és vakcinázási árakat – 2013-tól már mi is főleg a kezelésekből éltünk – összességében kb. felére csökkentek a kezelésekért elkérhető összegek. Bevezették az átalánydíjas, havi részletben fizethető csomagokat – ez hatékony marketing fogás, amellyel magukhoz kötik a tulajdonosokat. Eleinte csak az árérzékeny gazdik (10-30%) ment el – de ez még kezelhető, ameddig a környéken lévő 5 rendelőből 3 az enyém. Sajnos azonban a folyamat itt nem állt meg. A mi környékünkön (ez kb. negyedmillió lakost jelent) 2019-re már csak kettő magánrendelő maradt a 19 multi mellett. Én is eladtam a rendelőimet, nem volt értelme annak, hogy egy ilyen előnytelen versenyhelyzetben tovább kínlódjak.


Ami a jövőt illeti: egy kifehérített rendelőt jó eséllyel el lehet nekik adni, és akkor legalább a befektetésünk megtérül. A nagyobb városok rendelői vannak veszélyben, a 10.000 alatti kisvárosok magán állatorvosi rendelőire egyelőre kevésbé koncentrálnak. Az itthoniaknak üzenem, hogy lobbizzanak a törvényhozásban, hogy ne állhasson elő ilyen helyzet Magyarországon. Érdemes létrehozni praxis szövetségeket. Ez nem azonos a Kamarával, hanem olyan érdekvédelmi szervezetet, amely eljuttatja a multik marketing anyagait is a tagokhoz, hogy fel tudjanak készülni a versenyre. Nagyon fontos, hogy ne versenytársként, hanem partnerként tekintsünk egymásra! Készüljünk idősebb korban a rendelő átadására, fehérítsük ki, vegyünk be partnerként egy kollégát, aki tovább viszi és fokozatosan ki fogja tudni vásárolni.

 

Írta: Dr. Tilly Péter

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.