HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Dr. Rusvai Miklós - Szopornyica – van-e okunk aggodalomra? - Elhangzott a XIII. PMK-n Featured

November 23-án ismét a Praxismenedzsment Konferencián – a PMK-n találkozhattak a kollégák. Ez a konferencia üdítő színfolt a továbbképzések sorában – a helyszíni hangulat, a résztvevők nagy száma és a visszajelzések szerint az Alpha-Vetnek ismét sikerült az állatorvosok, hallgatók, asszisztensek és telepvezetők szája íze szerinti programot összeállítani.

Dr. Rusvai Miklós a szopornyica magyarországi helyzetéről beszélt, mert több kolléga megkérdezte a tulajdonosok körében terjedő hírekre hivatkozva, hogy valóban van-e járvány Magyarországon?
Kiemelte, hogy a szopornyica nemcsak a kutya, hanem menyétfélék, fókafélék, mosómedve és medvefélék, cibetmacskafélék, mongúzfélék, cerkófmajomfélék kórokozója is, amelyek előfordulnak állatkertekben és házi kedvencként is – az ő vakcinázásukról sem szabad elfelejtkeznünk!


A vírus szerológiailag egységes, virulencia változatokkal. Magyarországon endémiás, cseppfertőzéssel terjed, igen ragályos. Valamennyi testváladékkal ürül. A fertőzött állatok 25-75%-a tünetmentesen átvészel. Járványt azért nem látunk, mert nagyon jó az átoltottság.


Az előadó részletesen ismertette a fertőzés menetét, a kórlefolyást, tüneteket és a kórformákat, a szopornyica kórbonctanát, diagnosztikáját és gyógykezelését.


A védekezésben a vakcinázás alapvető, 6-16 hetes kor között. A szerológiai vizsgálatok közül csak a vírusneutralizáló (VN) ellenanyagok titerének meghatározása alapján jelenthetjük ki egyértelműen, hogy biztosan védett-e az állat. A többi szerológiai eljárás csak arra alkalmas, hogy a vírussal való korábbi találkozásról kapjunk adatokat.
Hazai vizsgálatban 74 db. 1 és 5 év közötti, lege artis vakcinázott kutya VN titereit határozták meg –ezek között menhelyi kutyák nem voltak. Az eredmények szerint a kutyáknak csak 63%-a rendelkezett 1:32 feletti titerrel – ez az a határ, amely felett a nemzetközi adatok szerint egyértelműen bizonyított, hogy az állatban nem fog kialakulni a megbetegedés. A vírus elszaporodik a nyálkahártyákon, de csak tünetmentes booster hatást, átvészeléses immunitást fog kiváltani. Az 1:32 alatti titerek magas arányáról nem lehet tudni, hogy a helyesen elvégzett vakcinázás ellenére miért ilyen alacsonyak, de foglalkoznunk kell azzal, hogy a helyesen vakcinázott kutyák egyharmada elvileg védtelen – ilyen esetekben célszerű booster oltást adni.


Beszámolt a vakcina problémák kapcsán arról is, hogy egy 2016-os vizsgálatukban a vizsgált vakcinák között találtak olyat, amely nem a vakcinatörzset, hanem a vad szopornyica törzset tartalmazta. A kérdéses Vanguard vakcinát bérgyártásban, Kínában állították elő – az átadás során kerülhetett bele a vad törzs. A gyártó maximálisan együttműködő volt, és példamutató gyorsasággal korrigálta a hibát.


Az egyik résztvevő – dr. Rengei Antal – kérdése: Hogy lehet, hogy a gyártók 3 éves védettségről beszélnek, miközben a kutyák harmada nem védett? Mit lehet ilyenkor tenni? Rusvai doktor azt javasolta, hogy vakcinázás után 3 héttel küldjenek be egy vérmintát az Egyetemre VN vizsgálatra – ha 1:32 felett lesz a titer, akkor nyugodtak lehetnek, mert az állat védett, és a környezetben cirkuláló vad vírus révén ki fog alakulni tünetmentesen az átvészeléses immunitás. Rusvai dr. ilyen megfontolás alapján a saját kutyáit 6 éves kor felett már nem is oltja szopornyica ellen.


Az előadó az előadás után feltett kérdésemre elmondta, hogy az ellenanyagok az immunrendszernek csak egyik védelmi ágát jelentik, de ha csak VN titert mérnek, és a celluláris immunitás mértékét nem határozzák meg, akkor kizárólag a VN vizsgálat alapján egészen egyszerűen nem jelenthető ki, hogy védett az állat. Ilyenkor csak azt lehet mondani, hogy „nem védett”. Ez a VN titer meghatározásának korlátja.

 

Írta: Dr. Tilly Péter

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.