HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Végh Ákos - Profitcentrum és profit kontroll

Elhangzott a XII. Praxismenedzsment konferencián.

Az elmúlt két napon részt vettem a London Vet Show rendezvényen, ahol szintén a praxismenedzsment és a profit maximalizálás volt a középpontban. Az is indokolja a témaválasztást, hogy az elmúlt évben sok állatorvossal találkoztam, ahol visszaköszönt ez a téma. Ha az ember a felszínt nézni, először a negatívumok tűnnek fel: kiégett állatorvosok, munkaerőhiány, növekvő konkurencia – és 30 év munka után a kollégák már inkább vezetni szeretnék a praxist ahelyett, hogy megszakadnak a munkában. Nem a praxisban, hanem a praxisból volna jó élni, de nagyon kevesen találnak munkatársat, hiába hirdetnek.

Vannak azonban jó híreim is: a lakosságszám csökken, de közben a háziállatok száma emelkedik: jelenleg a háztartások 34 százalékában tartanak kutyát, szemben a nyolc évvel ezelőtti 28 százalékkal. Magyarországon van kb. 1000 állatorvosi rendelő és kb. kétmillió kutya, de nagyon kevés olyan praxis van, ahol legalább 1000 beteg van – tehát a lefedettség növelésével van hová fejlődni, nem feltétlenül az újonnan nyílt másik rendelőtől kell féltenünk a beteganyagunkat. 
A praxis hatékony működtetése a tulajdonossal való személyes kapcsolat kiépítésével kezdődik, ez a praxis egészén múlik a recepcióstól kezdve a váró kialakításáig – érezze, hogy törődnek vele és gondoskodnak az állatáról. A tulajdonosi lojalitást tudatosan kell kialakítani, mert így tudjuk megtartani az ügyfeleket. Ehhez kell a szakmai hitelesség és megbízhatóság. A tulajdonos aggódik, egy számára nagyon fontos dolgot, a kedvencét bízza a gondjaidra.
Tudatosan létre kell hozni egy vagy több profitcentrumot a praxisban: végig kell gondolni, hogy mit állítunk a középpontba. Ha ortopéd sebész vagy, akkor azt. Ha a laborvizsgálatban vagy erős, akkor azt – ezek fogják a vállalkozás anyagi hátterét biztosítani.

A praxisban költségcentrumok is van-nak, azonban a nyereség növelésére a költségcsökkentés kevésbé alkalmas, mint a bevétel növelése, mert van egy elvi minimum, ami alá nem tudunk menni. Megoldás lehet viszont, hogy egy recepcióst, aki költségcentrumnak tekinthető, átalakítunk profitcentrummá azzal, hogy bevonjuk az értékesítésbe. A laborvizsgálat is átalakítható profitcentrummá költség helyett, ha magunk végezzük, illetve welness program részeként tünetek nélkül is javasoljuk az elvégzését az idősebb betegeknek. 

Az előző előadásban már hallottunk a profit növeléséről. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, el kell végeznünk egy fedezetszámítást – ezt kevesen végzik rendszeresen, mert bonyolultnak látszik, pedig nem az. Két oszlopba beírjuk az egyes kiadásainkat és a bevételeinket, és a végén meglátjuk, mennyi a nyereségünk, illetve azt, hogy miben vagyunk gyengék, hol lehet javítani. Itt kiemelném, hogy a tulajdonos bérköltségét is kiadásként kell feltüntetni, mert az nem a vállalkozás nyeresége, azért ő megdolgozott!
Összefoglalva tehát a leglényegesebb pontok: a páciensek számának növelése, a vevői lojalitás kiépítése, profitcentrumok kialakítása, és a pénzügyi adatok elemzése.

 

 

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2024 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.