HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A PMK szakmai előadások összefoglalója – második rész

A Praxismenedzsment Konferencián elhangzott állatorvosi előadások összefoglalóit Mozsár Andor és dr. Végh Ákos prezentációjával folytatjuk.

 

Mozsár Andor, az AlphaVet VET CA és marketing igazgatója: Profit maximalizálás az állatgyógyászatban. Hogyan építsem fel az online kommunikációmat?

Rengeteg impulzus ért a piacon a kollegáknál tett látogatások során. Vállalkozást jellemzően azért hozunk létre, mert profitot szeretnénk termelni – most én az ilyen vállalkozásokról beszélek.

Sikeres vállalkozást hosszú távon stratégiai vezetéssel lehet létrehozni.

Ehhez valamilyen innovációra van szükség, de az semmit sem ér, ha a napi feladatainkat nem hajtjuk végre, nem tartjuk fenn a működést. Kell termelési menedzsment is és költséghatékony gazdálkodás, és emellett marketing menedzsmentre és HR-re is szükség van. Ez így együtt kevés praxisban van meg, mert egy kis- és középvállakozásban nem reális, hogy ennyiféle osztályt működtessünk. Viszont foglalkoznunk kell ezekkel a kérdésekkel.

Mindig a hatékonyságot kell növelni, a termelés sebességét és ezzel egy időben a minőséget. Ez egyszerű és jól átlátható recept, ami bizonyos időszakokban jól működött, de most még valamit hozzátennék: emeljünk árat.

Jelenleg HR krízis van: vidéken nagyon nehéz kollégát találni, és az új kollégák gyorsan kilépnek. Paradigmát kell váltani, figyelembe véve az Y generáció tőlünk eltérő elvárásait. Árat kell emelni, mert nőtt az emberek szabadon költhető jövedelme – az a rész, amelyet nem kötnek le a fix kötelezettségek, mint a rezsi, a törlesztő részletek és a buszbérlet.

 

Jó hír, hogy ha valaki eddig 100.000 forintot keresett, és ebből 10.000 forinttal rendelkezett szabadon, akkor 10% béremelés esetén már 110.000 forintot vihet haza, vagyis megduplázódott a szabad jövedelemhányada!

Az áremelésre egységes javaslat nincsen, igazítsa mindenki a helyi adottságokhoz. Végre lehet hajtani lépcsőzetesen is.

Az állatkórházunk statisztikájából – amelyet a Doki for Vets szoftverrel néhány kattintással elkészítettem – jól látszik, hogy az áremelés drasztikusan növeli az eredményt – vagyis a nyereségességet, hiszen a ráfordításaim közben nem változtak. Az áremelés tiszta profit!

2017-ben 20%-kal emeltük az árakat. Azóta 10%-kal nőtt a betegszám úgy, hogy semmilyen marketing aktivitást nem folytatunk az állatkórházban, csak azért, mert az embereknek van pénzük a többlet gondoskodásra.

A másik javasolható irány a profitcentrumok kialakítása. Profitcentrumnak nevezünk minden olyan tevékenységet, szolgáltatást, ami többlet pénzt tud termelni. És minden pénzt tud termelni

Észrevettük például, hogy az állatkórházunkban voltak kevésbé modern berendezések, amelyeket a dolgozók csak akkor használtak, ha nagyon muszáj volt. A röntgenkészülékről pl. úgy érezték, hogy talán nem az elérhető legjobb minőségű képet készíti, amely nem igazán illik az állatkórház színvonalához. Amikor a legmodernebbre cseréltük, a röntgenfelvételek száma heti 18-ról megnőtt 30-ra. Megnőtt a bizalom, ezzel nőtt az árbevétel is.

Persze nem azt mondom, hogy tessék azonnal új röntgent vásárolni, de fel kell ismerni, hogy hol megy ki az energia a praxisból.

Hasonló profitcentrum lehet egy jól kiválasztott laborgép. Lehet olcsó, de ha nehézkes a használata, akkor keveset fogjuk használni, kevés bevételt hoz, viszont amortizálódik.

Mi követtük a humán gyógyászati elveket, ahol a betegfelvétel a vérvétellel kezdődik. Most mi is valamennyi komolyabb esetnél vért veszünk, ezzel nemcsak a diagnosztika minősége, de a bevétel is jelentősen emelkedett.

Ha ennyi érv nem lenne elegendő ahhoz, hogy miért érdemes árat emelni, idézném egy amerikai tőzsdecápa gondolatát: ha igazán jó barátra van szükséged, tartsál kutyát!
Ezzel a gondolattal kívánok Önöknek növekvő betegszámot és javuló eredményt!

 

Dr. Végh Ákos: Proficentrum és profit kontroll

Ha az ember a felszínt nézni, először a negatívumok tűnnek fel: kiégett állatorvosok, munkaerőhiány, növekvő konkurencia.

Vannak azonban jó híreim is: a lakosságszám csökken, de közben a háziállatok száma emelkedik: jelenleg a háztartások 34 százalékában tartanak kutyát, szemben a nyolc évvel ezelőtti 28 százalékkal.

Ezzel párhuzamosan a 8 évesnél idősebb páciensek aránya 30 százalékról 48 százalékra emelkedett, ami a tulajdonosok fokozott gondoskodását mutatja.

A praxis hatékony működtetése a tulajdonossal való személyes kapcsolat kiépítésével kezdődik, ez a praxis egészén múlik a recepcióstól kezdve a váró kialakításáig – érezze, hogy törődnek vele és gondoskodnak az állatáról. Ezt tudatosan kell kialakítani, mert így tudjuk megtartani az ügyfeleket. És: a cégkultúrának része a belső kommunikáció is: nem viselkedhetsz állatként, csak mert te vagy a főnök! A beosztottad továbbadja a modortalanságot a tulajdonosnak már azelőtt, hogy faképnél hagy – kétszeres lesz a veszteséged.
Az előző előadásban már hallottunk a profit növeléséről. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, el kell végeznünk egy fedezetszámítást – bonyolultnak látszik, pedig nem az. Egy táblázatba beírjuk az összes kiadásunkat és a bevételünket, és a végén meglátjuk, mennyi a nyereségünk. Itt kiemelném, hogy a tulajdonos bérköltségét is kiadásként kell feltüntetni, mert az nem a vállalkozás nyeresége, azért ő megdolgozott!

Az elemzett példában a 70 milliós bevételből mindössze 9 millió haszon (12,9%) marad, ami kevésnek tűnhet – nosza, csökkentsük a költségeket!

Ez is egy lehetőség, de hozzá kell tenni, hogy itt elég szűk a mozgásterünk. A költségcentrum alapvetően nem a profit növelését, hanem a kiadások kézben tartását, az egészséges üzletmenet hosszútávú biztosítását szolgálja. Ehelyett inkább a bevételeket kell emelni – a jelenlegi piaci helyzetben elsősorban áremeléssel, ami fedezetet nyújt a béremelésre, és befektetésekre, többlet profitot hozó új műszerekre. Itt szeretném kihangsúlyozni, hogy a vásárlás előtt mindig ki kell számolni, hogy a műszer hány év alatt termeli ki az árát, és utána mennyi hasznot hoz? Ilyenkor kiderülhet, hogy az olcsó a drága…

A második példa mutatja, hogy a bevétel növelésével és költségcsökkentéssel még a béremelés mellett is jelentősen emelhető a nyereség.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.