HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Végh József: Nem lehetsz áldozat a saját rendelődben - konfliktus és kezelése az állatorvosi rendelőben

A konfliktus szóról általában negatív dolgok, a harag jut az eszünkbe. Szeretnénk, ha nem lenne konfliktus, pedig lehet pozitív értelmezése is: lenne-e nélküle fejlődés, változás? A konfliktuskezelésem minősége meghatározza az életem és munkám minőségét, tehát érdemes nekifeküdni. Lehet, hogy most is van közöttünk konfliktus. Lehet, hogy valakinek pisilnie kell, de nem megy ki, mert „hogy néz az ki?”Vagy szívesen ennék pogá- csát, de elfogyott. Egy sor konfliktus lehet bennünk, amely létezik, de nem tudatosul bennünk. Minden pillanatban szubjektívek vagyunk. Kisgyermek korunkban megkapunk egy sor sztereotípiát, amelyekhez még társulnak (általában negatív) érzelmek is – és már meg is van az előítélet. Egyébként segítenek bennünket eligazodni az előítéletek, de nem biztos, hogy jól.

A konfliktus szóról általában negatív dolgok, a harag jut az eszünkbe. Szeretnénk, ha nem lenne konfliktus, pedig lehet pozitív értelmezése is: lenne-e nélküle fejlődés, változás?

A konfliktuskezelésem minősége meghatározza az életem és munkám minőségét, tehát érdemes nekifeküdni. Lehet, hogy most is van közöttünk konfliktus. Lehet, hogy valakinek pisilnie kell, de nem megy ki, mert „hogy néz az ki?”Vagy szívesen ennék pogá- csát, de elfogyott. Egy sor konfliktus lehet bennünk, amely létezik, de nem tudatosul bennünk. Minden pillanatban szubjektívek vagyunk. Kisgyermek korunkban megkapunk egy sor sztereotípiát, amelyekhez még társulnak (általában negatív) érzelmek is – és már meg is van az előítélet. Egyébként segítenek bennünket eligazodni az előítéletek, de nem biztos, hogy jól.

Megnézve egy absztrakt festményt, nem ugyanazt fogjuk látni.

A képről eltérő olvasatokat készítünk. Azt hisszük, hogy a képről beszélgetünk, miközben az olvasatainkról beszélgetünk. Ha eltérések vannak az olvasatok között, minden pillanatban konfliktusban lehetek – vagyok is, csak nem tudatosul, vagy elsöpröm az asztal alá. A konfliktus emberek közötti véleménykülönbség, amelyet érzelmek és indulati feszültség kísér. Minél magasabb az indulati feszültség, annál súlyosabb a konfliktus, tehát elsősorban nem a vélemények tá- volsága határozza meg. Ezért a konfliktuskezelést az érzelmek, indulatok kiengedésével kell kezdeni. Nyugodjon meg… Üljön le. Ha indulatosan mondja, nem tudunk vele mit kezdeni. A racionális gondolkodásunkat is az érzelmeink vezérlik. Érzelmi ciklusok: telítődési fázis, aztán a feszítési fázis majd a kiürülés, utána a relaxáltság, a rugalmas nyitottság az új befogadására. Ha hozzá akarok férni valakinek a racionális agyához, akkor engedjem meg, hogy kiürüljön az összegyűlt feszültség, amelyet talán otthonról hozott be a rendelőmbe. Háromféle tér van: idegen tér, határtér, saját tér. Aki bejön a rendelőbe, az a számára idegen térbe jön be, ami nekem saját tér. És a gazdinak is lehetnek lelki gondjai: lehet patológiás, paranoid, mániás, túlfű- tött, frusztrált egy magával hozott feszültség miatt, amit máson ver le – ez a bűnbak képzés.

A konfliktuskezelésnek létezik civil és szakmai vagy profi módja: Civil kontextus: történés + gyermekkori érzelmi értelmezések + racionális értelmezés. Szakmai kontextus: történés + profi érzelmi értelmezés + orvosi diagnózis + terápia.

A gyermekkori érzelmi értelmezésünk alapját az a négyéves korunkig kialakult érzelmi, értelmezési keret alkotja, amelyből racionális értelmezéssel formálunk egy civil kontextust. Például a rendőr igazoltat, az állampolgár erre elküldi az anyjába, mire a rendőr: Értem, emlegeti édesanyámat, kérem, adja át az okmányait ellenőrzés céljából! Ez a profi érzelmi értelmezés – ha visszavágott volna, hogy a "tiédet", akkor csak civil lett volna. Ez a gyermekkori keret életünk végéig elkísér bennünket, kivéve, ha nekiállunk terápiával vagy tré- ninggel megváltoztatni. Négyéves korunkig érzelmeken keresztül tapadunk a világhoz, és érzelmi nyelvet beszélünk, nem fogalmit. Az érzelmi nyelv testérzés, érzelem, viselkedés. Az anyatejjel szívjuk magunkba azt az érzelmi keretet, amelyen keresztül a realitásból hozunk létre egy kontextust. A profi ugyanezt profi érzelmek mentén teszi. Ha a rendelőben valaki elkezd anyázni, akkor önök vagy hallgatnak, vagy – a tiedet! gondolják belül – vagy kikérik maguknak. Az utóbbi inkább civil megoldás. A profi válasz az, hogy értem, ön említette édesanyámat, köszönöm, jól van – most beszéljünk arról, hogy mi a probléma a kiskutyával?

Ötféle konfliktuskezelési stílus létezik a felek kö- zött az akaratérvényesítés és az együttműködés szintjének megfelelően.

Ha nulla az együttműkö- dés de maximális az akaratérvényesítés, versengő a stílus. Ha mindkettő alacsony, az az elkerülő. Ha az együttműködés magas az az alkalmazkodó. Ha mindkettő magas, az a problémamegoldó. Ha mindkettő közepes szintű, az a kompromisszumkereső. Ha nem válaszolok a sértésre, az elkerülő stílus. De ha továbblépni és dolgozni szeretnék, akkor a versengőt kell alkalmazni. Itt a versengést csak versengő válasszal lehet kezelni. Akkor tudok a munkahelyemen jól dolgozni, ha képes vagyok profi érzelmekkel dolgozni. Tanuljunk meg igeneket mondani. A „Most nem kerül sorra”, az nem-mondás. Fogalmazzunk ehelyett úgy, hogy „Tíz perc múlva sorra kerül”. A nem-mondás ellentmondást gerjeszt, az igen-mondás viszont felkínál egy lehetőséget, nyit egy idő-intervallumot. A konfliktus fejlődésének folyamata van. Alapja egy hiányhelyzet – hiányozhat eszköz, kommunikáció, kompetencia, autonómia, hely – ebből lehet egy fel nem ismert, meg nem oldott konfliktus, abból egy krízis – amit ha nem oldunk meg, katasztrófába fordul. Lesz törés, zúzás, anyázás. A konfliktusoknak többféle oka lehet. Kommuniká- ciós félreértés áll 80%-ban a háttérben, nemcsak a verbális, hanem a nonverbális is. A nonverbális kommunikáció kapcsán nem szokták megemlíteni a testszagot. A kutya megérzi a félelem szagát, de ez az embernél is előfordul. A bátrat eljátszani nem szabad, bátornak kell lenni. Információhiány: az emberek mindig jó döntést tudnak hozni a rendelkezésre álló információ alapján. Ha mégis rossz a döntés, akkor kevés volt az információ. Ezért amikor véleménykülönbségem van valakivel, először meg kell tudnom, milyen információi vannak, beszéltetni kell. Kérdésekkel rávezetem arra az információra, amelyre szüksége van, hogy más döntést hozzon – vagy készen megadom az információt neki.

Kulturális különbségek, nem tudatosult előítéletek:

„azért ment állatorvosnak, mert sok pénzt akar.” Ez torzítja a véleményalkotásunkat és konfliktushoz vezet. Ez előítélet, mert negatív érzés és sztereotípia társul hozzá. A kommunikációmat az arra adott válasz minősíti, hogy hogyan értették? Ha a partner nem megfelelően reagál, érdemes még egyszer elmondani – nem hangosabban, hanem másként. A mosoly amelyet küldesz, mindig visszatér hozzád. A partner nyugodtabb lesz, sőt, még a kezelt állat is. A konfliktust megelőzheti, ha van választási lehetőség, mert akkor a döntést a tulaj hozhatja meg. Az érdekkülönbségek azért vezetnek konfliktushoz, mert győztes/vesztes helyzetben próbálják kezelni – pedig győztes/győztes helyzetben megoldható volna.

A konfliktuskezelés folyamata: Észleljük, hogy van véleménykülönbség. Lokalizálás:

pontosan meg kell keresni, hogy mi okozta a konfliktust, és leválasztani azt minden másról, az emberről is. Feltétel nélküli elfogadás: Magát az embert elfogadom, megértem – de amit tett, azt nem fogadom el. Aki bejön hozzád kliensként, azt fogadd el feszültségével, idegességével, mondanivalójával. Nem az embert kell kezelni, hanem a tettet, a cselekményeket. Ha megsért, tudatosítsad, hogy amit csinál, az megbotránkozást keltett. Nagyon nehéz a vitapartnerben észrevenni a pozitívumot, de a pozitív értékek mentén lehet jól kezelni a konfliktust. Döntés a konfliktus megoldására. A win/win nagyon szépen hangzik, de nem mindig egyforma a két fél nyeresége. A sakkban tartott terrorista számára pl. csak annyi a nyereség, hogy életben marad. Fel kell vállalni a konfliktust, hogy meg tudjuk oldani. Meg lehet mondani a másik félnek, hogy „amit ön teszl, az mélyen bánt engem”. Az asszertív kommunikációnak az egyik lényege éppen az, hogy kimondom a bennem kiváltott érzéseket. Raportőrség: három lépése van: követés, tükrözés, vezetés. Először ráhangolódom, visszatükrözöm a gondolatmenetét, majd átveszem az irányítást. Ezt lehet a szavaimmal, de testbeszéddel is – pl. felveszem a beszédritmusát, intonációját. A támaszkodás, keresztbe tett láb a magabiztosságról szól, és békés szándékú. Ügyelni kell, hogy ne provokáljunk a testbeszéddel. Fontos, milyen szófordulatokat használok: soha ne azt mondjuk, mit ne csináljon, hanem azt, hogy mit várok tőle? Ha hangoskodik, nem azt kérjük, hogy ne kiabáljon, hanem, hogy beszéljen halkabban.

 

Lejegyezte: dr. Tilly Péter

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2024 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.