HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Belső állatorvosi marketing

A belső marketing (Internal Marketing) a praxis meglévő kliensei számára ajánlja fel a praxis szolgáltatásait. Óriási előny ebben az esetben, hogy a praxis saját klienseinek és azok állatainak személyi és állategészségügyi információi a praxis rendelkezésére állnak. Minél többés részletesebb információ áll rendelkezésre, annál hatékonyabb lehet a belső marketing folyamata. A belső marketing elsősorban oktatást jelent és nem azt jelenti hogy közvetlenül el akarsz adni valamit a klienseidnek, hanem azt, hogy értéket teremtesz azoknak a szolgáltatásoknak, amelyek állategészségügyi értékében Magad is hiszel. Hogyha a kliens megérti az ajánlott beavatkozás hasznosságát, értékét (pl. az altatás előtti vérvizsgálat), akkor értékelni fogja az állatorvos szándékát, és kevésbé fogja drágának találni a javasolt beavatkozás árát. Mert sohase felejtsük el, hogy az információk ismerete hiányában nem keletkezik érték és a legtöbb vásárló (állattartó) az ár alapján fog dönteni!...

 

Belső állatorvosi marketing

 

 belso allatorvosi marketing

 

„Mi kell ahhoz, hogy egy praxis minél több saját betegét
a lehető legtöbb alkalommal, és a lehető legalaposabban
tudja ellátni? A legfontosabb a kommunikáció: az állatorvos
minél többet és minél alaposabban kommunikáljon a tulajdonosokkal.”

 

A belső marketing (Internal Marketing) a praxis meglévő kliensei számára ajánlja fel a praxis szolgáltatásait. Óriási előny ebben az esetben, hogy a praxis saját klienseinek és azok állatainak személyi és állategészségügyi információi a praxis rendelkezésére állnak. Minél többés részletesebb információ áll rendelkezésre, annál hatékonyabb lehet a belső marketing folyamata. A belső marketing elsősorban oktatást jelent és nem azt jelenti hogy közvetlenül el akarsz adni valamit a klienseidnek, hanem azt, hogy értéket teremtesz azoknak a szolgáltatásoknak, amelyek állategészségügyi értékében Magad is hiszel. Hogyha a kliens megérti az ajánlott beavatkozás hasznosságát, értékét (pl. az altatás előtti vérvizsgálat), akkor értékelni fogja az állatorvos szándékát, és kevésbé fogja drágának találni a javasolt beavatkozás árát. Mert sohase felejtsük el, hogy az információk ismerete hiányában nem keletkezik érték és a legtöbb vásárló (állattartó) az ár alapján fog dönteni!

Miért van szükség belső marketingre?

Azért, mert a mai korszerű állatorvosi praxisok nem elég jól látják el a saját, meglévő kliensek állatainak állategészségügyi igényeit. Ez sem szakmailag, sem anyagilag nem fogadható el. A praxisok ilyen jellegű kudarcának, gyenge hatékonyságának oka nem az, hogy a modern állatorvosi praxisok szakmailag nem elég jók, hanem az, hogy korlátozott mennyiségű és gyakoriságú információt tudunk csak megosztani a már meglévő kliensekkel is. A legtöbb kliens évente csak egyszer (az évenkénti vakcinázáskor) viszi be állatát a praxisba. Az év hátralevő részében viszont ugyanezen állattartók már kevésbé kvalifikált helyekről kapnak információt: a petshopokból, a kozmetikusoktól, az internetről, tenyésztőktől, szomszédoktól vagy barátoktól. A praxis kliensei tehát az év túlnyomó részében (364 nap) nem állatorvosi forrásokból kapják az állataikra vonatkozó egészségügyi információkat.

Még egyszer, a belső marketing elsősorban oktatást jelent és nem azt, hogy közvetlenül el akarsz adni valamit a klienseidnek, hanem azt, hogy értéket teremtesz azoknak a szolgáltatásoknak, amelyek állategészségügyi értékében Magad is hiszel. Biztosan több olyan állatorvosi szolgáltatás van, amelyben Magad is hiszel, de a klienseid ezt nem biztos, hogy tudják. Az állatorvosoknak tájékoztatniuk kell a tulajdonosokat, hogy milyen állategészségügyi ellátást igényelnek az állataik. Minél részletesebb, jobb, fajtára és egyedi állatra szabott az információ, annál magasabb lesz a gazdi-együttműködés (client compliance) mértéke, vagyis annál magasabb százalékban fogadják el és végeztetik el a kliensek az állatorvos által javasolt beavatkozásokat. Az állatorvosok az elmúlt évtizedek során azt verték bele a tulajdonosokba, hogy állataikat évente egyszer kell behozni a praxisokba, vakcinázásra és féregetelenitésre. A legtöbb esetben azonban ez nem elegendő és azt eredményezte, hogy – hacsak az állat meg nem sérült vagy beteg nem lett – az állatorvosnak nem lett meg az a lehetősége, hogy oktassa az állattartót és így segítsen az állatnak.

Az adatok begyűjtése és azok menedzselése

A hatékony belső marketing nagyon fontos része, hogy mind a kliensekről, mind pedig az állataikról adatokat gyűjtsünk be, illetve nyomon tudjuk követni azt, hogy a praxis ajánlásait mennyire tartják be a tulajdonosok (client compliance). Például, hogyha az állatorvos eldönti, hogy a fogászati ellátást kiemelten szeretné ezentúl elvégezni a praxisban, akkor az első lépés az, hogy minden megvizsgált állatról részletes fogászati információt gyűjtsünk be abban az esetben is, hogyha az állatot „csak” vakcinázásra hozták be. Mivel a kutyák 60-80%-a már kétéves korban is gingivitist és/ vagy fogkő lerakódást mutat, fontos, hogy az elváltozás mértékét rangsoroljuk (1-4), a fogakról fényképet készítsünk. Ne legyen azonban az így begyűjtött információ „eltemetve” a kórlapokban, mert az ott tárolt információk nem alkalmasak arra, hogy a klienseket a későbbiekben (az évenkénti vizitek között) figyelmeztessük arra, hogy milyen ajánlott beavatkozásokat kellene elvégeztetniük.

A belső marketing:

Hosszabb távon a már hozzánk tartozó páciensek képviselik a legnagyobb és a legolcsóbb marketing lehetőséget. Számomra érthetetlen, hogy a legtöbb praxis még mindig az újabb és újabb páciensek megszerzésére hajt, mellette viszont elhanyagolja a már meglévő betegeit
– szolgáltatásait nem bővíti, vagy ha mégis, akkor nem értesíti őket az újdonságokról. 

Mi kell ahhoz, hogy egy praxis minél több saját betegét a lehető legtöbb alkalommal, és a lehető legalaposabban tudja ellátni?

A legfontosabb a kommunikáció: az állatorvos minél többet és minél alaposabban kommunikáljon a tulajdonosokkal. Ennek azonban a feltételei közé tartozik, hogy:

• A praxisban legyen megfelelő számú vizsgálószoba,

• A praxisban legyen megfelelő számú kisegítő személyzet, akik az állatorvost tehermentesítik.

• Pontosan ezért szükséges az is, hogy egyes rutin beavatkozásokat ne az állatorvos, hanem a kisegítő személyzet végezzen el. Ugyanakkor lehetőség szerint mindig az állatorvos is kommunikáljon a tulajdonossal, de ilyenkor nem kell az állatának feltétlenül velük lennie ugyanabban a helyiségben (közben pl. egy másik kezelőben végezhetik rajta a rutin beavatkozásokat az asszisztensek.) Megfontolandó azonban az, hogy a tanulmányok szerint a tulajdonosok meggyőzésében az állatorvosi asszisztensek sokkal nagyobb hatásfokon szerepelnek (78%) mint az állatorvos (48%).

• A praxisban legyen olyan állatorvosi szoftver program, amelyik nyomon tudja követni az állat „előéletét”, többek között az állaton már elvégzett vizsgálatokat, beavatkozásokat, valamint az állatorvos által javasolt és elvégzett, vagy el nem végzett kezelési javaslatokat egyaránt. (A Doki for Vets program pl. már képes mindezekre).

• A praxisnak legyen internetes kórlap-rendszere, ahol a kliensek nem általános, hanem egyedi információkat kapnak állataikról.

Egyedre szabott javaslatok és állategészségügyi ellátás

Mi állatorvosok hajlamosak vagyunk arra, – illetve tradicionálisan ez a helyzet – hogy egy kaptafára szabjuk ajánlásainkat. Ez valószínűleg abból fakad, hogy a nagyállatok esetében korábban mindig „állománykezelés” történt. 

Az egyedre szabott állategészségügyi ellátás mindig több időt igényel, de a tulajdonosok és állataik számára mindig ez a legjobb! Amikor egy állatot megvizsgálunk, akkor az egyedi problémák felderítése mellett mindig gondoljunk arra, hogy az állatnak milyen sajátos fajtabetegsége is lehet. Például dán dogokban a gyomorcsavarodás kialakulásának veszélye az állat élete során 34%! A vérzékenységgel járó von Willebrand betegség dobermann kutyákban sokkal gyakoribb, mint más fajtákban. Ezért minden dobermann kutya tulajdonosát figyelmeztetni kell a fajtára jellemző betegségekre (dilatatív cardiomyopathia, Wobbler szindróma, von Willebrand betegség, prostata betegségek, hypothyreosis, csipőizületi diszplázia, kényszeres viselkedési zavarok). Még a műtéti beavatkozás előtt el kell végezni a von Willebrand faktorra a biokémiai vagy a DNS tesztet. Ugyanígy, dán dogoknál és minden gyomorcsavarodásra hajlamos (mély mellkasú) kutyafajta esetében a prevenciós gastropexia műtét elvégzését mindig javasolni kell. Hasonlóképpen, a tartósan adott gyógyszerek (pl. phenobarbital, NSAID szerek stb.) esetében ezeket az állatokat vérlaborral monitorizálni kell.

Célzott marketing (Target Marketing)

A célzott marketing egy igen fontos formája a belső marketingnek. A praxis adatbázisában lévő információkat felhasználva célozhatjuk meg a prevenciós gastropexia műtétről, vagy minden 7 évesnél idősebb kutya tulajdonosát informáljuk a geriátriai vizsgálatok fontosságáról. A lényeg az, hogy a specifikus információ ne az általános populációt, hanem specifikus célcsoportokat érjen el. Mi kell ahhoz, hogy a praxis saját paciensei javasolják a rendelőt és az állatorvost másoknak is? Ehhez elsősorban a jó állatorvos-állattulajdonosi kapcsolat a legfontosabb, de az talán még lényegesebb, hogy az állatorvosi praxis megjutalmazza azokat, akik ajánlásaikkal újabb klienseket szereztek nekünk. Ennek megvannak a jól bevált, és jól működő módszerei.

Fajta-specifikus wellness programok

Az utóbbi években kezdett elterjedni az a megközelítés, hogy a fizikális és a kiegészítő vizsgálatokkal évente egyszer egy adott állat rizikófaktorait figyelembe véve “feltérképezi” az állatorvos az illető állat rizikópontjait, majd megadja a prevenciós javaslatokat minimum egy évre, de akár az állat egész életére vonatkozóan. Az ötletet ehhez az adta, hogy egy autónál is nagyjából előre lehet tudni, hogy bizonyos alkatrészei körülbelül mikorra kopnak el, vagyis mikor kell az autót szervizelni, vagy egy adott alkatrészt benne kicserélni. Ez a fajta program vagy rendszer a humán orvoslásban már régóta elterjedt: pl. férfiaknál 50 éves korban kezdik meg az évenkénti colonoszkópiát a vastagbélrák kiszűrésére. Az egyes kutyafajtáknál más és más életkorban javasolt bizonyos vizsgálatokat vagy beavatkozásokat (pl. geriátriai vizsgálat, stb.) elvégezni. Az életre szóló egészségügyi program (Individual Life Extension Program) az állat egész életére megjelöli a tennivalókat és mindig egy évre előre megadja az összes javasolt vizsgálat időpontját. Ez rengeteg időt spórol meg az állatorvosi praxisnak, mivel nem egyenként kell beszélni a javasolt beavatkozásokról, nem egyenként kell azokat „eladni”, hanem egy teljes programról lehet beszélni.

Kommunikációs technika bevezetése

Nekem meggyőződésem az, hogy az állatorvosoknak manapság már szükségszerű nemcsak az állatorvosi-, hanem a kommunikációs technika és technológia bevezetése és alkalmazása is. Számomra nem kétséges, hogy a mai állatorvosoknak el kellene sajátítaniuk ezeket az új technológiákat. Egy bizonyos területen praktizáló állatorvosi praxis pácienseinek a száma ugyanis nem nő. Egy bizonyos területen egyre több és egyre jobban felkészült állatorvosi praxis próbál megélni. A vakcinázásokból a legtöbb praxis nem fog tudni megélni. Az állatorvosok számára a szolgáltatás és az információ átadás színvonalának növelése az egyedüli lehetősége arra, hogy a növekvő számú állatorvosi praxis jól megéljen és jól megférjenek egymás mellett. Ezeknek az új technológiáknak az elsajátítása anyagi és időbefektetést igényel. Minden praxisnak saját magának kell oktatnia és célzottan informálnia a praxis meglévő-, vagy a praxisba betévedő minden új kliensét. Ehhez technológia, valamint megfelelő hozzáállás, kiképzett asszisztencia kell, akik tehermentesítik az állatorvost, akinek az elsőrangú feladata a diagnosztizáláson túl a tulajdonosok informálásának megszervezése. A praxis saját honlapja, a praxis belső állatorvosi programja és az ebbe a programba szorosan beépülő fényképek, brosúrák, videók és digitalizált röntgenképek mind ugyanazt a célt szolgálják: egy jobban informált tulajdonos sokkal több állatorvosi szolgáltatást fog igénybe venni.

 

Dr. Gál Sándor

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.