HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Dr. Balogh Ernő (Egyesült Államok): Stratégiai praxistervezés, helyzetértékelés, jövedelmezőség, termelékenység, alkalmazkodás

„30 éve praktizálok az Egyesült Államokban. Az Állatorvosi Egyetemet Budapesten kezdtem, de az ötödévet már Amerikában végeztem el és azóta is ott dolgozom – jelenleg a Mayfer Pet állatkórházat vezetem (Kissimee, Florida). Több praxisban megfordultam már, és elmondhatom, hogy a hibáinkból lehet a legtöbbet tanulni. Az egyetem befejezése után Floridában nyitottam praxist abban a hitben, hogy az ott élő sok gazdag ember busásan meg fogja fizetni az igényes gyógyító munkámat – ők is boldogok lesznek, és én is. Nem egészen így jött össze – visszatekintve már látom, hogy a gazdag emberek azért gazdagok, mert nem szeretik kiadni a pénzt a kezükből. A másik fontos dolog amire állatorvosként rájöttem, hogy a kisemberekről hajlamosak ..

A 2015. november 21-i Praxis Menedzsment konferencián elhangzott előadás összefoglalója.

„30 éve praktizálok az Egyesült Államokban. Az Állatorvosi Egyetemet Budapesten kezdtem, de az ötödévet már Amerikában végeztem el és azóta is ott dolgozom – jelenleg a Mayfer Pet állatkórházat vezetem (Kissimee, Florida). Több praxisban megfordultam már, és elmondhatom, hogy a hibáinkból lehet a legtöbbet tanulni.

Az egyetem befejezése után Floridában nyitottam praxist abban a hitben, hogy az ott élő sok gazdag ember busásan meg fogja fizetni az igényes gyógyító munkámat – ők is boldogok lesznek, és én is. Nem egészen így jött össze – visszatekintve már látom, hogy a gazdag emberek azért gazdagok, mert nem szeretik kiadni a pénzt a kezükből.

A másik fontos dolog amire állatorvosként rájöttem, hogy a kisemberekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni – pedig nekik is vannak állataik, akiket legalább annyira szeretnek, mint a gazdagok a magukéit – csak éppen nem tudnak sokat fizetni az állatorvosi kezelésért. Nem azért, mert nem szeretnek fizetni, hanem egyszerűen nincsen miből. Ennek ellenére mindenki a szakmai színvonal emelésében látja a praxis bővülési lehetőségeit: méregdrága csúcstechnológia, bravúros végtagműtétek, a legkorszerűbb képalkotó eljárások használata, amelyre támaszkodva jelentősen emelhető a kezelési költség és az árbevétel.

Célszerű egy rendelő megnyitásakor eleve szakosodni a megcélzott tulajdonosi körre, mert az alacsony összegű kezelésből a csúcstechnológia nem finanszírozható. Mi – egyedüliként a környéken– a kispénzű tulajdonosokat céloztuk meg.

A klinikám egy 65 ezres lakosú kisvárosban van, ahol összesen 10 állatorvosi praxis működik, ennek ellenére jelenleg 54.000 ügyfelünk és 102.000 betegünk van a nyilvántartásban, mert sokan járnak hozzánk a környékről is. Havonta átlagosan 395 új beteget veszünk fel. És hogy ez hogyan lehetséges?

Megfelelő szakmai színvonalon, de folyamatosan rendkívül alacsony, akciós árakon dolgozunk, ennek híre gyorsan terjed a tulajdonosok körében. Csak az egyszerű beavatkozásokat végezzük el – más esetekben tovább irányítjuk a betegeket.

Az elmúlt időszakban csak a labor–, és röntgenvizsgálatot vezettük be fejlesztésként – az előbbire főleg az altatás előtti vizsgálat miatt volt szükség, amelyet kötelezővé tettünk az altatási kockázat csökkentése érdekében.

Mindenki tudja, hogy egy praxisban a bérköltség a legnagyobb kiadás, ezen belül is kiemelten az állatorvosok fizetése. Ezért úgy szerveztük a betegellátást, hogy az állatorvos a lehető legrövidebb időt töltse egy-egy pácienssel. Hogy ez hogyan oldható meg? Minden lehetséges feladatot a segédszemélyzet végez el, lényegesen alacsonyabb fizetésért.

A recepciósokat is alaposan kiképezzük, ezért már ők is elmondanak bizonyos alap információkat a tulajdonosoknak a bejelentkezéskor és a betegfelvételkor. Az adatok jelentős részét ők viszik be a betegről a számítógépes rendszerbe.

A váróból a beteg az első vizsgálóba kerül. Itt a beteg fizikális vizsgálatát, a vakcinák beadását (a veszettség kivételével) a kiképzett technikusok végzik. Valamennyi rutin beavatkozásról szakmai protokollokat írtunk, amelyet az összes dolgozónak betéve tudnia kell mielőtt önállóan dolgozni engedjük őket. A protokollokat egyformán alkalmaznia kell mindenkinek. A technikusok nagyon szeretik az önálló munkát, engedni kell őket dolgozni – persze csak azután, hogy betanítottuk és meggyőződtünk az alkalmasságukról.

A tulajdonost is a technikus hallgatja meg, és ő tájékoztatja az esetről. Szükség esetén a technikus veszi le a vért, katéterez, távolítja el a toklászt. A röntgen és laborvizsgálatokat is a technikusok végzik el, és az adatokat rögzítik a számítógépben.

Az állatorvossal a tulajdonos csak a következő szobában találkozik, akinek már a kezében van a röntgen és a laborlelet. Itt a technikus beszámolója és a leletek alapján igen gyorsan felállítható a diagnózis és elvégezhető a további kezelés. A műtőbe az állatorvos csak akkor lép be, amikor a kutya a műtétre előkészítve már alszik az asztalon, és az operáción kívül semmit sem ő végez.

A tulajdonossal az állatorvos csak néhány szót vált – de ezért nem haragszanak, elfogadják, hogy ennyi van benne az árban.

Az utókezeléssel kapcsolatos teendőket, gyógyszer beadást, stb. is a technikusok mondják el a tulajdonosoknak.

A váróba kilépve még mindig nem engedjük el a tulajdonos kezét: fizetéskor / távozáskor a recepciós még emlékezteti kontrollvizsgálat szükségességére, és egyezteti a következő időpontot.

A kezelők kihasználtsága 97%. Az előjegyzési naptárunk mindig tele van – ha valaki bejelentkezés nélkül jön, akár 4 órát is várhat, mire sorra kerül. A sürgősségi eseteket soron kívül látjuk el, 50 $ felárért.

Recepciósok: kizárólag a betegfelvétellel foglalkoznak, a telefont nem vehetik fel, mert az összes idejüket lekötné. Az utóbbira két külön személyt alkalmazok, akik kizárólag telefonálnak, az előjegyzéseket felveszik. Telefonon keresztül semmiféle szaktanácsot nem adunk, be kell hozni az állatot, ha a tulaj segítséget kér.

Személyes ösztönzés: hiszek a prémium hatékonyságában. Aki eléri a számára kitűzött célt (vizsgált betegek száma, elvégzett műtétek mennyisége, stb.) minden hétvégén, pénteken hazaviheti az arra a hétre járó prémiumot. Ez a jövedelmük 25-30%-át adja, ami a recepcióstól a kórházigazgatóig mindenkire érvényes. A célok kitűzésében az elérhetőség és a rövid időn belül várható kifizetés nagyon fontos – ráadásul az elmaradása is gyorsan jelzi az illetőnek, hogy szedje össze magát.

Reklám tevékenység: a sikerünk alapja, hogy a tulajdonosok egymásnak ajánlanak minket, egyéb reklámtevékenységet nem folytatunk.

Az út mellett persze ki van rakva egy nagy tábla a kórház nevével és telefonszámlával, hogy tudják, hol vagyunk – de ezen kívül csak egyetlen reklámtáblánk van a kórház falán: „Veszettség oltás 5 $”. Ez számunkra nettó veszteség – mások 15-20 $ közötti árat kérnek érte – de bőven megtérül a behozott állatokon elvégzett egyéb kezeléseken. (A veszettség oltást csak állatorvos adhatja be.)

És ez mit jelent számokban? Amikor öt éve felajánlották nekem a kórházat megvételre, nem hittem el, hogy ilyen alacsony kezelési díjak mellett lehet nyereséget termelni. De megmutatták a könyvelést, és egyből lecsaptam az üzletre, és a törlesztő részleteket kényelmesen tudom fizetni a nyereségből. Jelenleg sem rossz a helyzet:

Árbevétel tavaly és tavalyelőtt: 3.000.000,– USD

Erre az évre várható bevétel: 3.200.000,– USD

Nettó nyereség: 479.000,– USD – és ez az összeg nem az alacsony fizetések miatt ilyen magas: a bér miatt egyetlen dolgozó sem ment el tőlünk az elmúlt 5 évben.

Jövőbeni terveink: a kórházat rövidesen bővíteni kell, mert a jelenlegi alapterületen a növekvő betegszámmal már nem tudunk lépést tartani.”

 

Összeállította: dr. Tilly Péter

 

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.