HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A boldog csirke mélyalmos tartása a fonalférgeknek is meghozta az örömet

A tyúkok körében bevezetett állatjólléti intézkedések (a mélyalmos illetve a szabad tartás) a bélférgekkel és egyéb parazitózisokkal szembeni védekezésben újból kihívás elé állította a gazdákat, mert emelkedik a fertőzöttség szintje: hollandiai felmérések során 48 mélyalmos technológiával termelő telepről összesen 248 mintát vizsgáltak. A telepek 81,3 %-a valamilyen féreggel fertőzött volt, a fertőzések 75%-át az Ascaridia és Heterakis tette ki. (A Cestoda és Capillaria fertőzés prevalenciája ennek töredéke volt csupán.)

 

A boldog csirke mélyalmos tartása a fonalférgeknek is meghozta az örömet
de szerencsére a Gallifen és Pigfen nanoszuszpenzió jobb a jónál!

 

A féregellenes kezelést nem könnyíti meg, hogy élelmiszertermelő baromfi részére kevés fonálféreg ellenes hatóanyagot törzskönyveztek. Orsóférgekkel szemben leghatékonyabb a fenbendazol és a flubendazol – a levamizollal szemben sajnos gyakoribb a rezisztencia.

A benzimidazol származékok (fenbendazol, flubendazol, albendazol) közös jellemzője a lipofilitás, a rossz vízoldékonyság, ami megnehezíti az ivóvízben alkalmazható gyógyszerkészítmények kifejlesztését, ezért a piacon kapható termékek többsége premix, illetve közvetlenül a szájba adagolandó szuszpenzió.

A fenbendazol esetében megoldást jelentett a szemcseméret csökkentése: amennyiben a gyógyszergyártás során az átlagos szemcseméretet 1 mikrométer közelébe sikerül levinni, abból már készíthető ivóvízben adagolható fenbendazol szuszpenzió. A feladat gyógyszertechnológiai nehézségét mutatja, hogy a szintén szuszpenzióként kifejlesztett albendazol hatóanyagú készítmények szemcsemérete ennél legalább 30-40x nagyobb.

A korábbi fenbendazol szuszpenziókhoz képest jelentett további előrelépést a Gallifen szuszpenzió szemcseméretének extrém kis méretre csökkentése: a legkorszerűbb őrlési eljárások alkalmazásával a részecskék 90%-a 978 nanométernél kisebb, a fele pedig 533 nanométer alatt van, tehát már a nanotartományba tartozik, ezért beszélhetünk az egyedülálló nanoszuszpenzióról. Ennek az a gyakorlati jelentősége, hogy az itatóvízbe vagy a gyógyszeradagolóba keverve a szuszpenzió pillanatszerűen (egyetlen keverő mozdulat hatására) homogénné elegyedik, és az így kihígított kolloid oldat legalább 24 órán keresztül stabil marad, semmiféle ülepedés vagy a szemcsék összetapadása, agglomerációja nem tapasztalható sem a törzsoldatban, sem az itatórendszerben. Ez egyáltalán nem természetes a szuszpenziók esetében, ugyanis az egyéb készítményeknél 8 óránál hosszabb adagolási idő esetén keverő berendezés alkalmazására van szükség a törzsoldatot tartalmazó tartályban a kiülepedés megelőzésére.

A Gallifen szuszpenzió 20% fenbendazolt tartalmaz, 5 napos kezeléssel elpusztítja a kifejlett Heterakis gallinarum és Ascaridia galli férgeket. Tojástermelő állományokban is alkalmazható, tojásra 0 napos várakozási idővel!

Sertések részére ugyanezt a 20%-os fenbendazol nanoszuszpenziót Pigfen 20% szuszpenzió néven törzskönyvezték. Az orsóférgesség (Ascaris suum) egyik leghatékonyabb gyógyszere, valamennyi fejlődési alakra és a kifejlett férgekre is hat, kétnapos, ivóvízben alkalmazott kezeléssel.

A Gallifen és a Pigfen szuszpenzió elérhető az AlphaVetnél!

A képeken:
a korábban bevezetett referens, 20% fenbendazol hatóanyagú szuszpenziós termékből, illetve illetve a Gallifen / Pigfen szuszpenzióból készített oldat a keverék elkészítésekor,
illetve (a jobboldalon) 24 órás pihentetést követően.

 

Felhasznált források:
Lieven Claerhout: Pigfen® – Gallifen®Oral suspension: easy deworming. Huvepharma Symposium, Vienna 2018-05
Gálfi és mts. Állatorvosi gyógyszertan Bp. 2015. III. pp. 325-328
Gallifen 200 mg/ml szuszpenzió: a készítmény jellemzőinek összefoglalása
Pigfen 200 mg/ml szuszpenzió: a készítmény jellemzőinek összefoglalása
Panacur AquaSol 200 mg/ml belsőleges szuszpenzió: a készítmény jellemzőinek összefoglalása

Ajánlott termékeink: 
PIGFEN SZUSZPENZIÓ 200 MG/ML 1L​ 
PIGFEN 40 MG/G GRANULÁTUM SERTÉSEK SZÁMÁRA 1KG 

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.