HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Huveguard vakcinák: védje meg tojóállományát a kokcidiózis ellen!

Tekintettel arra, hogy egy baromfi nagyszülő és szülőpár értéke sokszorosa egy broilerének, ugyanakkora kieséssel számolva lényegesen nagyobb gazdasági kártételt okoz ezekben az állományokban a kokcidiózis, mint egy broiler telepen. Ezekben az állományokban még inkább megmutatkozik az Eimeria törzsekkel szembeni vakcinázás gazdasági előnye.

A gyógyszerek mellett a kilencvenes évek óta kísérleteznek kokcidiózis elleni vakcinák fejlesztésével, többféle kereskedelmi forgalomba is került. Az ideális kokcidiózis vakcina élő, gyengített kórokozókat tartalmaz, mivel az immunitás kialakulásához az Eimeriák teljes életciklusának végbe kell mennie gazdaszervezetben, hogy az immunrendszer sejtjei valamennyi fejlődési alakkal találkozhassanak. Tartalmaznia kell az összes nagy kártételű Eimeria-törzset, melyek a brojlercsirkék kokcidiózisában szerepelnek, mivel a kialakuló immunitás fajspecifikus: az egyik Eimeria faj ellen létrejött immunitás nem biztosít védelmet egy másik Eimeria ellen.

A Huvepharma által kifejlesztett két új vakcinánál is a fenti elveket, és az eddigi gyakorlati tapasztalatokat is figyelembe vették.

Az E. maxima, E. mitis, E. acervulina és az E. tenella okozta fertőzés tünetei 2-5 hetes kor között jelennek meg – ezeket a törzseket tartalmazza attenuált a 

Huveguard MMAT vakcina (az MMAT betűk a törzsek nevére utalnak). A védettség kialakulásához 21 napra van szükség, ezért a vakcinázást a Huveguard MMAT vakcinával napos korban el kell végezni a kártétel csökkentése érdekében.

A vékonybél-kokcidiózis (E. necatrix és az E. brunetti) főleg a hosszabb ideig élő tenyész- és tojóállományokban okoz problémát, a tünetek többnyire 5-8 hetes kortól jelentkeznek. Ezeket a fajokat tartalmazza a Huveguard NB vakcina, amelyet 14 napos kortól kell alkalmazni.

 

Huveguard MMAT és Huveguard NB: az egyedülálló koncepció, amellyel két különböző vakcinával, két ütemben végezhető az állatok vakcinázása, ezzel megelőzhető a törzsek közötti immunkompetíció és magasabb szintű védettség érhető el.

A Huveguard vakcinatörzsek szelekciójakor a rövid prepatens periódusú, alacsony patogenitású, jó immunogenitású törzseket szelektálták. Ezekre rövidebb életciklus jellemző, az oocysták ürülése hamarabb kezdődik, mint a természetes törzsek esetében.

A megfelelő immunitás kialakulásához több „fertőződési” ciklusnak is végbe kell mennie az állatokban. A bélsárral ürített oocysták az állomány homogén immunitásához is hozzájárulnak, mert így azok az egyedek is felveszik a vakcinatörzset, amelyek a vakcinázáskor esetleg a szükségesnél alacsonyabb adaghoz jutottak hozzá.

A Huveguard vakcinák élő, attenuált, sporulált oocystákat tartalmaznak. Alkalmazhatók szembe cseppentve, az állatokra permetezve, itatva vagy a takarmányba keverve egyaránt. A vakcinatörzsek elszaporodnak az állatokban és folyamatosan cirkulálnak a környezet és a bélcsatorna között, tartósan fenntartva ezzel a védettséget. Közben az állat a természetes törzsekkel is találkozik, ami fokozza a védettség szintjét.

A mélyalmos tartás elengedhetetlen a hatékony vakcinázáshoz, az állatoknak az alomból ismételten fel kell venniük a vakcina oocystákat.

A terméket célszerű Brillant Blue színezékkel keverve alkalmazni: ez a kezelt állatok nyelvén, fején, tollazatán intenzív kék színnel jelzi, hogy hozzájutottak a megfelelő mennyiségű vakcinához.

 

Írta: dr. Tilly Péter

 

Felhasznált források:

  1. http://drradnaiistvanblog.blogspot.hu/2015/03/a-baromfiak-parazitas-bantalmai-2.html
  2. Dr. Merényi László: A baromfi bélcoccidiosisa. https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2002/9/allategeszsegugy/a-baromfi-belcoccidiosisa
  3. http://miau.gau.hu/osiris/content/docs/baromfi/2003_4/2003_4_44_47.pdf
  4. https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2001/7/allategeszsegugy/baromfikokcidiozis
  5. Huveguard MMAT: a készítmény jellemzőinek összefoglalója
  6. Huveguard NB: a készítmény jellemzőinek összefoglalója

 

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.