HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A Noromectin injekció használata kérődzőkben – a birkák parazitái és a szeszélyes időjárás

Klasszikus parazitológiai tapasztalatok alapján a közvetlen fejlődésű fonálféreg fajok (Strongyloides, Trichostrongylidae, Oesophagostomum, stb.) lárvái egy átlagos tél során többnyire elpusztulnak a legelőn. A legelő újrafertőződését a tavasszal kihajtott juhok okozzák. Ebben fontos szerepe van az anyajuhoknak: az általuk hordozott hipobiotikus lárvák, tavasszal és az ellés körül aktiválódnak, amely jelentős peteürítést eredményez. Masszív fertőzés kialakulásával a nyár második felére, július, augusztus szeptember hónapra számolhatunk – ekkor célszerű az ismételt kezelést elvégezni. A legelő fertőződését a kihajtás és ellés előtti féregtelenítő kezeléssel előzhetjük meg – a legelő teljes mentesítése azonban sajnos nem lehetséges.

A nyári féregtelenítés elvégzése után 2-3 nappal célszerű az állományt egy másik, nem fertőzött legelőre áthajtani – erre azonban jelenleg nem mindig van lehetőség az átlagos gazdaságokban.

Eddig az elmélet. De mi a helyzet 2017-ben Magyarországon?

Az idei télen kevés volt a hó, ennek köszönhetően a közben beköszöntött fagyos időszakok a szokásosnál hatékonyabban tizedelték meg a legelőn maradt parazita petéket.

Az elsőnyaras bárányokban felszaporodó féregpopuláció ennek ellenére továbbra is fontos szerepet játszik a legelői fertőzöttség fenntartásában, amelynek hatását nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Változatlanul indokolt az állomány kezelése a beistállózást megelőző időszakban is, széles spektrumú anthelmintikummal, hogy megakasszuk a paraziták fejlődési ciklusát.

És mi indokolja éppen a Noromectin injekció választását?

A Noromectin hatóanyaga, az ivermektin az európai rezisztencia vizsgálatok szerint az állományok túlnyomó többségében igen hatékony a fonálférgekre – a bélsárvizsgálatok eredménye alapján 98 százalékkal csökkentette a peteürítést. A parenterális kezelés biztosítja, hogy valamennyi állat biztosan megkapja a hatékony dózist.

A Noromectin injekció a Magyarországon jóváhagyott használati utasításnak megfelelően csak szarvasmarha, juh és sertés kezelésére használható, ugyanakkor irodalmi adatok szerint hatóanyaga, az ivermektin hatékony egyéb kérődzők: kecsék és láma fonálféreg fertőzéseivel szemben is. Természetesen számításba kell vennünk azt is, hogy az elvégzett vizsgálatok alapján a hatóanyag kinetikájában jelentős különbségek lehetnek a juh és a kecske között, sőt, az egyes kecskefajok között is.

Írta: dr. Tilly Péter

Felhasznált irodalom:

  • Geurden et al. Vet Parasitol. 2014 Mar 17;201(1-2):59-66
  • Godara et al. J Parasit Dis. Oct 2011; 35(2): 219–221.
  • Gokbulut et al. Res Vet Sci. 2009 Dec;87(3):445-8.
  • Juh egészségtan, Mezőgazdasági Kiadó ISBN 9637518088

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.