HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Eprinomektin juhoknak és kecskéknek?

Eprinomektin juhoknak és kecskéknek? Irodalmi adatok a tejelő tehenekben jól bevált hatóanyag használatáról. A tavaszi féreghajtás megkezdése óta már többször is megkérdezték tőlem az ügyfeleink, hogy az Eprizero oldat adható–e juhoknak illetve kecskéknek? Magyarországon az Eprizero használatát eddig csak szarvasmarhára engedélyezték – kiskérődzőknek nem – de érdemesnek tartottam a kiskérődzőkkel kapcsolatban tájékozódni az eprinomektinnel kapcsolatos szakirodalomban.

Eprinomektin juhoknak és kecskéknek? Irodalmi adatok a tejelő tehenekben jól bevált hatóanyag használatáról


A tavaszi féreghajtás megkezdése óta már többször is megkérdezték tőlem az ügyfeleink, hogy az Eprizero oldat adható–e juhoknak illetve kecskéknek? Magyarországon az Eprizero használatát eddig csak szarvasmarhára engedélyezték – kiskérődzőknek nem – de érdemesnek tartottam a kiskérődzőkkel kapcsolatban tájékozódni az eprinomektinnel kapcsolatos szakirodalomban.

Ilyen esetekben általában először az EMA (Európai Gyógyszerügyi Hatóság) honlapját szoktam megnézni. Az eprinomektinre vonatkozóan az EMA közzétette a különböző ehető szövetekre és a tejre a maximális elfogadott reziduális hatóanyag értékeket – dokumentum a szarvasmarha mellett juhokra és kecskékre is tartalmazza a szükséges adatokat (1). (Ezeknek az információknak a hiányában egyetlen hatóanyag sem használható humán fogyasztásra szánt állatok kezelésére.)
Az eprinomektin kinetikája nagyon hasonló juhban, kecskében és szarvasmarhában, mindhárom állatfajban kis mértékben metabolizálódik.
Az eprinomektin kiskérődzőkben való hatékonyságáról számos közlemény jelent meg. Ráöntő oldat formájában alkalmazva kecskékben 1 mg/ttkg adag bizonyult kellően hatékonynak (ez a szarvasmarhákban használt adag kétszerese); ez a kezelést követő 28. napon a bélsárban 96,7 százalékkal csökkentette a kontroll csoporthoz képest a nematoda peték számát (2). Juhokban hasonló hatékonyságot tapasztaltak 0,5 mg/ttkg eprinomektin alkalmazását követően (3).

Az eprinomektin a kecsketejbe rendkívül kis mennyiségben jut be: a fenti adag alkalmazását követően a tejben mindössze 0,31 µg/ml koncentrációt mértek, ami töredéke az EMA által meghatározott 20 µg/ml határértéknek, tehát a tej humán fogyasztásra felhasználható. A topikálisan adagolt eprinomektin a juhtejben is alatta maradt a fenti határértéknek, humán fogyasztása a szerzők szerint nem jelent egészségügyi kockázatot (5).

Írta: Tilly Péter


Felhasznált források:
1.    http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Maximum_Residue_Limits_-_Report/2016/07/WC500209622.pdf
2.    http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201300946504
3.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12591196
4.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15895750
5.    http://europepmc.org/abstract/med/17066922

 

Ajánlott termékünk: EPRIZERO NOR129

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.