HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Vigyázz! Kullancs!- avagy hogyan előzzük meg a bajt?

A kullancsok elleni védekezés kiemelkedő jelentőségű kutyák és macskák esetében is. Ezek az apró élősködők számos kórokozót terjeszthetnek, és súlyos megbetegedéseket okozhatnak gyakrabban kutyában, de ritkábban macskában is.  A tavasz beköszöntével kiemelkedően fontos, hogy foglalkozzunk a kullancsok távoltartásával. Ezek az apró élősködők a tavaszi és az őszi hónapokban a legaktívabbak, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egész évben találkozhatunk velük. Különösen olyan években, amikor a tél enyhe (mint idén), a nyár pedig hűvösebb, csapadékosabb. Kedvelik a nedvesebb, bozótosabb területeket, patakpartokat, árokpartokat és nedvesebb ligeteket, de kertünkben is ott lehetnek....

 

Vigyázz! Kullancs!- avagy hogyan előzzük meg a bajt?

 

A kullancsok elleni védekezés kiemelkedő jelentőségű kutyák és macskák esetében is. Ezek az apró élősködők számos kórokozót terjeszthetnek, és súlyos megbetegedéseket okozhatnak gyakrabban kutyában, de ritkábban macskában is. 

kullancs közeli

 

A tavasz beköszöntével kiemelkedően fontos, hogy foglalkozzunk a kullancsok távoltartásával. Ezek az apró élősködők a tavaszi és az őszi hónapokban a legaktívabbak, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egész évben találkozhatunk velük. Különösen olyan években, amikor a tél enyhe (mint idén), a nyár pedig hűvösebb, csapadékosabb. Kedvelik a nedvesebb, bozótosabb területeket, patakpartokat, árokpartokat és nedvesebb ligeteket, de kertünkben is ott lehetnek. 

Védekeznünk éppen ezért egész évben szükséges. Kullancsellenes készítmények esetében ne spóroljunk, jó minőségű készítményeket válasszunk és kérjük ki állatorvosunk véleményét. Nyakörv viselése egész évben ajánlott, melyet tavasszal és ősszel ki kell egészíteni nyakbőrére csepegtethető spot-on készítményekkel is. Mi a Pestigon fipronil tartalmú bolha és kullancs elleni spot-ont ajánljuk. A csepegtetés után arra kell ügyelni, hogy előtte és utána 2-2 nappal ne fürdessük kedvencünket. Minden séta után érdemes átvizsgálni a kutya szőrzetét és eltávolítani az élősködőket. Macskákra tilos kutyáknak szánt készítményeket tenni. 

Azonban a leggondosabb védekezés és a legjobb készítmények sem nyújthatnak 100 százalékos védelmet! Ha a kutya bágyadt, étvágytalan és véres a vizelete, akkor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz. A mielőbb megkezdett kezelés minimálisra csökkentheti a szervek károsodását és a szövődmények kialakulását. 

Kullancsok által terjesztett betegség. A Lyme-kór nemcsak embernél, hanem kutyánál is előfordul. A vérszívás helyén a bőrbe jutó baktérium bőrgyulladást idéz elő, ami fehér bőrű kutyákon duzzadt, piros folt formájában jelentkezik. A kórokozó a nyirokkal eljut a legközelebbi nyirokcsomóba, ami annak megnagyobbodását és fájdalmát okozza. Innen a vérbe kerülve vérfertőzést vált ki. A vérrel a kórokozó a szervezetben szétterjed és az immunrendszer számára kevésbé elérhető helyeken megbújik. Így él tovább az ízületekben, szívbelhártyában az agyvelő és a gerincvelő burkaiban. Ezeken a helyeken hosszantartó gyulladást alakít ki, így ízület és agyhártyagyulladást. Lappangási ideje több hónap is lehet. Gyógyszeres kezelése hosszas, ritkán kevés eredménnyel kecsegtet. Megelőzésére hatékony védőoltás javasolható a fertőzött területeken tartott ebeknél. 

A kullancsok által terjesztett betegségek elleni védekezés leghatékonyabb módszere a kullancsok megtelepedésének és vérszívásának a megakadályozása. Erre alkalmasak a már említett nyakörvek és spot-onok. 

Ha mégis bőrbe fúródott kullancsot találunk kedvencünkben, akkor speciális kullancs-eltávolító kanállal, csipesszel vagy szemöldök csipesszel közvetlenül a bőr fölött megfogva az óra mutató járásával ellentétesen óvatosan tekerjük ki. A befúródás helyét alkohol vagy jód tartalmú fertőtlenítőszerrel töröljük át. Érdemes az eltávolított kullancsot, főleg ha vérrel telt eltenni és parazitológus szakembernek megmutatni. A kullancs fajának meghatározása révén az általa terjesztett fertőző betegségek behatárolhatóak, a testnedveinek vizsgálatával(nyál, bélnedvek) a bennük levő kórokozó is kimutatható. 
 

Írta: Kovács Anita, vezető asszisztens

 

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.