HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Apitraz csík Varroa ellen: váratlan lehűléskor hidegben sem okoz elhullást!

A Varroa atkák ellen köztudottan hatékonyak az amitráz hatóanyagú készítmények, amelyeket füstölés vagy aeroszol formájában lehet használni a hordási időn kívül, használatukat azonban korlátozza, hogy 10-12°C külső hőmérséklet esetén a füstölés vagy aeroszol nemcsak az atkákra, hanem a méhekre is veszélyt jelenthet. Ebben mutatkozik meg az Apitraz csík egyedisége és biztonságossága: nem okoz elhullást akkor sem, ha a kezelés megkezdése után váratlanul lecsökken a hőmérséklet, mert ilyenkor a méhek aktivitása csökken a kaptárban, kevésbé másznak rá a csíkokra, így nem jelentkezik toxicitás. Ennek ellenére célszerű enyhe időben végezni a kezelést, mert az atkaellenes hatékonyság feltétele a méhek és a csík közötti közvetlen kontaktus.

 

Amitráz kezelés 10 °C alatti hőmérsékleten?

Az Apitraz csík hidegben sem okoz elhullást a méhek között! 

 

A Varroa atkák ellen köztudottan hatékonyak az amitráz hatóanyagú készítmények, amelyeket füstölés vagy aeroszol formájában lehet használni a hordási időn kívül, használatukat azonban korlátozza, hogy 10-12°C külső hőmérséklet esetén a füstölés vagy aeroszol nemcsak az atkákra, hanem a méhekre is veszélyt jelenthet.

méh

Ebben mutatkozik meg az Apitraz csík egyedisége és biztonságossága: nem okoz elhullást akkor sem, ha a kezelés megkezdése után váratlanul lecsökken a hőmérséklet, mert ilyenkor a méhek aktivitása csökken a kaptárban, kevésbé másznak rá a csíkokra, így nem jelentkezik toxicitás. Ennek ellenére célszerű enyhe időben végezni a kezelést, mert az atkaellenes hatékonyság feltétele a méhek és a csík közötti közvetlen kontaktus.

A csíkokat nem kell meggyújtani, hanem egyszerűen a keretekre kell lógatni 6 hét időtartamra – és a kezelést nem kell megismételni, szemben a füstölőszerekkel.

További előnye az Apitraz csíknak, hogy bármikor eltávolítható a kaptárból, ha azt a gazda valamiért szükségesnek látja.

A Varroa destructor megnevezés a lehető legjobban tükrözi az atka halálos csípésének pusztító hatását amelyet az utóbbi 50 évben az egész világon található méh kolóniákra gyakorolt, de amelynek részleteit csak az utóbbi időben kezdték a tudósok megérteni. A parazita áldozata az európai méh – Apis mellifera – nemcsak Európában él, hanem a világ számos más részén is. A legújabb tudományos kutatások új fénybe helyezik annak magyarázatát, hogy a Varroa fertőzöttség elkerülhetetlenül a természetes úton (emberi beavatkozás nélkül) fejlődő kolóniák legyengüléséhez majd pusztulásához vezet.

Az újdonság egyszerűen kijelenthető: A Varroa egy, az Iflavírus nemzetséghez tartozó vírus a deformált szárny vírus (Deformed Wing Virus, DWV) halálos törzsének átadásával öli meg a méheket. Feltételezések szerint a vírus az atkákban is szaporodik. A Varroa az általa behatolt területeken élő Apis mellifera kolóniák szinte teljes kipusztulását okozta és állandó veszélyt jelent a méhészek számára, akik specifikus kezelésekkel szabályozzák a megfertőzéseket, melyek hiányában gyakorlatilag nem létezne európai méh. A Varroa nem irtható ki és a méh kolóniák nem maradnának életben, emberi beavatkozás nélkül.

Források:

  1. Apitraz 500 mg impregnált csík mézelő méhek részére – használati utasítás
  2. Alpha Méhész 2015. február
 
Ajánlott termékünk: APITRAZ

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.