HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Féregtelenítés lovakban: rutinszerűen végezzük, de mi a helyzet a hatékonysággal?

A terápiás ajánlások alapján váltva használják a különböző hatóanyagokat a lovak parazitamentesítése során, azonban ehhez nem mindig társul célzott, ellenőrző bélsárvizsgálat. Ennek a gyakorlatnak eredménye az lett, hogy irodalmi adatok alapján a korábban bevált, régi hatóanyagok (fenbendazol, mebendazol) ellen a Strongylus fajok körében már kiterjedt – az állományok 95 százalékát érintő – rezisztencia alakult ki, ami azért sajnálatos, mert a fenbendazol a lárvák ellen is hatékony volt. Sok a pyrantellel szembeni rezisztencia is, aránya 40 százalék az Egyesült Államokban. Ha a korábban bevált rutin alapján csak ezekkel a hatóanyagokkal féregtelenítünk, valószínűleg nem érjük el a kívánt terápiás célt, a költségeket viszont ugyanúgy ki kell fizetnünk, mintha hatékony szert használnánk.....

 

Féregtelenítés lovakban: rutinszerűen végezzük, de mi a helyzet a hatékonysággal?

 

A terápiás ajánlások alapján váltva használják a különböző hatóanyagokat a lovak parazitamentesítése során, azonban ehhez nem mindig társul célzott, ellenőrző bélsárvizsgálat. Ennek a gyakorlatnak eredménye az lett, hogy irodalmi adatok alapján a korábban bevált, régi hatóanyagok (fenbendazol, mebendazol) ellen a Strongylus fajok körében már kiterjedt – az állományok 95 százalékát érintő – rezisztencia alakult ki, ami azért sajnálatos, mert a fenbendazol a lárvák ellen is hatékony volt. Sok a pyrantellel szembeni rezisztencia is, aránya 40 százalék az Egyesült Államokban. Ha a korábban bevált rutin alapján csak ezekkel a hatóanyagokkal féregtelenítünk, valószínűleg nem érjük el a kívánt terápiás célt, a költségeket viszont ugyanúgy ki kell fizetnünk, mintha hatékony szert használnánk.

ló parazita

A fentiekkel szemben a 2014 nyarán publikált adatok alapján az avermektin származékok – ide értve az ivermektint is – hatékonysága az állományok döntő többségében kitűnő, annak ellenére, hogy egyes lovardákban előfordultak már rezisztens törzsek.

A fent említett fonálféreg fajok mellett – amelyekkel szemben nagyon hatékony az ivermektin (Noromectin paszta) szükséges néhány szót ejtenünk a lovak galandféreg fertőzöttségéről is.

A lovak galandférgességét Magyarországon három faj okozza: az Anoplocephala perfoliata, Anoplocephala magna és Anoplocephaloides mamillana.

Hazai vizsgálati adatok szerint az öt évesnél fiatalabb lovak galandféreggel szembeni szeropozitivitásának aránya 89,9%. Az ország egész területe veszélyeztetett, bármelyik állat megfertőződhet, és a fertőzöttség az állománylétszámtól függetlenül hasonló mértékű.

A súlyos fertőződésnek kitett lovakban estenként annyi féreg telepszik meg a vastagbélben, hogy egy kis, körülírt bélterületen szorosan egymás közelében zárt csoportot alkotva tömött csomót képeznek, amely komoly tüneteket okoz: visszatérő kólika, súlyos emésztőszervi megbetegedések, bélelzáródás is előfordul.

A széles spektrumú avermektin származékok – ivermektin, moxidektin – amelyek még az ektoparazitákkal szemben is hatékonyak – nem rendelkeznek galandféreggel szembeni aktivitással. A galandférgekkel szemben ezért egy további hatóanyagot, a prazikvantelt is be kell iktatnunk a gyógyszeres megelőzést (vagy kezelést) célzó féregellenes protokollba.

A fenti fertőzésekkel szemben több készítménnyel is hatékonyan felvehetjük a harcot:

A Noromectin paszta előnye, hogy ivermectin hatóanyaga révén a fonálféreg fajok jelentős részével szemben (Strongylus fajok, Dictyocaulus arnfieldi, Oxyuris equi) nemcsak a kifejlett férgek, hanem a vándorló lárvák ellen is hatékony. Emellett megbízható segítséget nyújt a bőrparazitózisok, mikrofilariózis és a bagócslárva fertőzöttség megszűntetésében is.

Az egyidejűleg fennálló galandféreg fertőzések kezelésére kombinált készítményként a Noromectin Prazikvantel Duo paszta áll rendelkezésre: prazikvantel tartalmának köszönhetően a fenti paraziták mellett a kifejlett galandférgeket is elpusztítja.

 A Noromectin termékcsalád az alábbi előnyökkel rendelkezik:

  • Könnyen és biztonságosan adagolható
  • Ízletes paszta gyógyszerforma
  • Kiváló hatékonyságú a kis strongylidák bélnyálkahártyába ágyazott lárvái ellen is
  • Prazikvantel kombinációban a galandférgekkel szemben is hatékony
  • Egy kezelés két hónapra megfelelő biztonságot nyújt
  • Tartós védelem az újabb lárvafertőzésekkel szemben
  • A kezelések segítségével végrehajtott védekezési program hatékonyan csökkenti a legelő illetve az istálló lárvákkal való szennyeződését.

 Javasolt féregtelenítési program:

Az alacsony fertőzöttségű lovaknak minimális fenntartó programra van szükségük az ivermektin vagy ivermektin-prazikvantel kombináció és a moxidektin-prazikvantel kombináció: Equest Pramox gél félévenkénti alternáló adásával. Közepesen fertőzött lovaknál ezt érdemes kiegészíteni a fő fertőzési időszak közepén egy célzott benzimidazol kezeléssel. Intenzíven fertőzött lovak esetén a benzimidazol kezelést egy hónap múlva ivermektin adásával is érdemes kiegészíteni, a rendszeresen végzett bélsárvizsgálatok eredménye alapján. Így a valós kezelési szükséglet teljesítése és a felesleges kezelések elkerülése sikert hoz az állatorvosnak és pénzt takarít meg a tulajdonosnak.

 
Ajánlott termékünk: NOROMECTIN PASZTA LOVAKNAKNOR 101

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.