HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Miért szükséges az Animec Super injekcióba a széles spektrumú ivermektin mellé klorszulont is tenni?

A válaszhoz ismernünk kell az ivermektin támadáspontját: az ivermektin a GABA- és glutamát-mediált klorid-ion csatornák gátlásával hat a férgek ideg- és izomsejtjeiben, amellyel a parazita bénulását, pusztulását okozza. Ez zseniális hatásmechanizmus, amely jól működik a fonálférgek és az ízeltlábúak esetében, de van vele egy kis gond: a filogenetikailag jóval korábbi eredetű mételyek és galandférgek (trematoda és cestoda) teste nem tartalmaz ilyen ioncsatornákat, ezért velük szemben az ivermektin – hasonlóan a többi makrociklusos laktonhoz – hatástalan. A klorszulon támadáspontja viszont egészen más: többféle enzimet gátol, amelyek a mételyek glükolíziséért felelősek. Az Emden-Myerhof féle glükolitikus utat blokkolják, ezáltal a métely energiaháztartása összeomlik, és órákon belül elpusztul. A klorszulon hatóanyag 2 mg/ttkg adagban (parenterálisan) szarvasmarhák és juhok májmétely fertőzésével szemben is hatékony. A külföldön elérhető, orális adagolásra kifejlesztett drench készítmények esetén magasabb, 7 mg/ttkg klorszulon beadására van szükség a megfelelő hatékonysághoz....

 

 Miért szükséges az Animec Super injekcióba a széles spektrumú ivermektin mellé klorszulont is tenni?

 

A válaszhoz ismernünk kell az ivermektin támadáspontját: az ivermektin a GABA- és glutamát-mediált klorid-ion csatornák gátlásával hat a férgek ideg- és izomsejtjeiben, amellyel a parazita bénulását, pusztulását okozza. Ez zseniális hatásmechanizmus, amely jól működik a fonálférgek és az ízeltlábúak esetében, de van vele egy kis gond: a filogenetikailag jóval korábbi eredetű mételyek és galandférgek (trematoda és cestoda) teste nem tartalmaz ilyen ioncsatornákat, ezért velük szemben az ivermektin – hasonlóan a többi makrociklusos laktonhoz – hatástalan.

szarvasmarha légzőszervi fertőzés

A klorszulon támadáspontja viszont egészen más: többféle enzimet gátol, amelyek a mételyek glükolíziséért felelősek. Az Emden-Myerhof féle glükolitikus utat blokkolják, ezáltal a métely energiaháztartása összeomlik, és órákon belül elpusztul. A klorszulon hatóanyag 2 mg/ttkg adagban (parenterálisan) szarvasmarhák és juhok májmétely fertőzésével szemben is hatékony. A külföldön elérhető, orális adagolásra kifejlesztett drench készítmények esetén magasabb, 7 mg/ttkg klorszulon beadására van szükség a megfelelő hatékonysághoz.

A klorszulon nagy előnye, hogy Magyarországon régebben nem volt jelen, ezért még nem kell számolnunk vele szemben rezisztencia megjelenésével.

Az Animec Super injekció fontosabb jellemzői:

Hatóanyagok: Ivermektin: 10 mg/ml, Klorszulon: 100 mg/ml

Célállat faj: szarvasmarha (juhokban való használatát Magyarországon nem engedélyezték)

Javallatok: Májmétely (csak a kifejlett alakok); Fonálférgek (gasztrointesztinális és tüdőférgek), szemférgek, bagócsok, rühatkák, szívó- és rágótetvek.

Adagolás: 1 ml / 50 ttkg, kizárólag sc.

ÉEVI: húsra és ehető szövetekre 66 nap. A termék adható vemhes állatoknak, humán fogyasztásra szánt tejelő marháknak viszont nem.

  1. Dr. Jerzsele Ákos: A féreghajtó szerek gyakorlati alkalmazása (Siófok, 2016. 08. 30.)
  2. Kingsley Eghianruwa: Essential Drug Data for Rational Therapy in Veterinary Practice p. 107. Author House, 2014.
  3. http://parasitipedia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2509&Itemid=2782
  4. Animec Super injekció: használati utasítás
 
Ajánlott termékünk: ANIMEC SUPER OLDATOS INJEKCIÓCHAS1

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.