HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Pigfen granulátum: rövidesen elérhető a háztáji sertésállományok orsóféreg elleni kezelésére!

Az orsóférgesség (Ascaris suum) a sertések világszerte legelterjedtebb belső élősködője, a legtöbb országban a sertésállományok 50-75%-ában előfordul, és gazdasági szempontból is a legfontosabb endoparazitózis. A tartástechnológiától és az üzemviteli rendtől függően bármelyik korcsoportban előfordulhat, de a hagyományosan menedzselt, tömör padozattal rendelkező, esetleg almozást is alkalmazó telepeken elsősorban a választott malacok és a hízók között figyelhető meg. A kifejlett féreg a bélsárral napi százezres nagyságrendben üríti a petéket, amelyek a környezetben igen ellenállók, hosszú ideig életképesek és fertőzők maradnak....

 

 Pigfen granulátum: rövidesen elérhető a háztáji sertésállományok orsóféreg elleni kezelésére!

 

Az orsóférgesség (Ascaris suum) a sertések világszerte legelterjedtebb belső élősködője, a legtöbb országban a sertésállományok 50-75%-ában előfordul, és gazdasági szempontból is a legfontosabb endoparazitózis.

app vagy szalontüdő

A tartástechnológiától és az üzemviteli rendtől függően bármelyik korcsoportban előfordulhat, de a hagyományosan menedzselt, tömör padozattal rendelkező, esetleg almozást is alkalmazó telepeken elsősorban a választott malacok és a hízók között figyelhető meg.

A kifejlett féreg a bélsárral napi százezres nagyságrendben üríti a petéket, amelyek a környezetben igen ellenállók, hosszú ideig életképesek és fertőzők maradnak.

Az orsóférgesség ritkán okoz klinikai tüneteket, ennek ellenére védekeznünk kell ellene, mert gazdasági szempontból jelentős. Az A. suum által okozott gazdasági veszteségek a testtömeg-gyarapodás csökkenéséből, a takarmányhasznosulás romlásából és a májkobzásból tevődnek össze, a tüdőben vándorló lárvák pedig az egyéb légúti fertőzések kártételét fokozzák.

A fertőzéssel szemben tehát mindenképpen indokolt védekezni, anyagilag is megtérül – de a parazitaellenes kezelést a 32/1999 FVM rendelet kötelezővé is teszi.

A fenbendazol hatóanyagú Pigfen 40 mg/g granulátum a vándorló féreglárvákkal és a kifejlett férgekkel szemben egyaránt hatékony. A cél ebben az esetben is a fertőzési lánc megszakítása. Ehhez a malacokat 50-60 napos korban ajánlatos féregteleníteni, majd a kezelést 2-3 hét múlva megismételni.

A kocákat 2-3 héttel az ellés előtt célszerű féregteleníteni. Egyesek azt ajánlják, hogy a kocák féregtelenítése 10 nappal a fedeztetés előtt, majd 10 nappal a fialás előtt történjen, mert ily módon lehet az utódok fertőzési esélyét a minimálisra csökkenteni. Erre is alkalmas a Pigfen granulátum, hiszen biztonsággal alkalmazható vemhesség idején is.

Az egyéb féreghajtó készítményekhez képest a Pigfen előnye a mindössze négy napos élelmezés-egészségügyi várakozási idő, valamint az, hogy kis kiszerelésben is elérhető. (Összehasonlításként a parenterálisan adott doramektin várakozási ideje húsra és egyéb ehető szövetekre 56 nap.) A 250 grammos kiszerelés 2000 testtömeg kg-nyi sertés egyszeri kezelésére elegendő, és felbontás után 3 hónapig felhasználható.

Hamarosan elérhető az Alpha-Vet állatgyógyászati Kft-nél!

Felhasznált források:

  1. Ózsvári László: Vitamedia Magazin V. évf. 2013/IV. pp. 6-7
  2. http://drradnaiistvanblog.blogspot.hu/2014/12/a-sertes-orsofergessege.html
  3. Pigfen 40 mg/g granulátum sertésnek – a termék jellemzőinek összefoglalása
 

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.