HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Hogyan lesz a krizantémból rovarölő szer, és miért árthat meg a cicának az a hatóanyag, amelyet a teheneken nyugodtan használhatunk?

A piretrineknek elnevezett monoterpének, melyet a fészkesvirágzatúak családjának növényei termelnek, nagyon erős rovarölő anyagok, a növénnyel táplálkozó rovarok idegrendszerére hatnak, bénulásos pusztulást okozva. Ilyen hatása van például a krizantém (Chrysanthemum cinerariaefolium) virágaiban felgyűlő krizantémsavnak és piretrinsavnak, melyekből hatékony természetes rovarirtó szer készíthető (1). A természetes eredetű piretrinek helyett már hosszú ideje azok szintetikusan előállított változatait, a piretroidokat használják (deltametrin, permetrin, ciflutrin, stb.)...

 

 Hogyan lesz a krizantémból rovarölő szer, és miért árthat meg a cicának az a hatóanyag,

amelyet a teheneken nyugodtan használhatunk?

 

A piretrineknek elnevezett monoterpének, melyet a fészkesvirágzatúak családjának növényei termelnek, nagyon erős rovarölő anyagok, a növénnyel táplálkozó rovarok idegrendszerére hatnak, bénulásos pusztulást okozva. Ilyen hatása van például a krizantém (Chrysanthemum cinerariaefolium) virágaiban felgyűlő krizantémsavnak és piretrinsavnak, melyekből hatékony természetes rovarirtó szer készíthető (1).

A természetes eredetű piretrinek helyett már hosszú ideje azok szintetikusan előállított változatait, a piretroidokat használják (deltametrin, permetrin, ciflutrin, stb.)

krizantén

A deltametrin számos kártevő és parazita (lepkefélék, egyenesszárnyúak, fedelesszárnyúak, kétszárnyúak, atkák) ellen hatásos. Egyaránt alkalmazható a peték, a lárvák és a kifejlődött egyedek ellen – a haszonállatok ektoparazitái ellen is tartós, egy hónapnál hosszabb védelmet biztosít.

A Spotinor 10 mg/ml rácsepegtető oldat szarvasmarhák és juhok részére deltametrin hatóanyagú. Szarvasmarha és juh ektoparazitáival szembeni védelemre indikált; szarvasmarha: tetvek és (vérszívó és nyugtalanító) legyek, kifejlett juhok kullancsok, tetvek, paklincsok és légylárvák, bárányok tetvek és kullancsok okozta fertőzöttségének kezelésére és megelőzésére.

Adagolása nagyon egyszerű: szarvasmarhának életkortól és testtömegtől függetlenül 10 ml/állat, juhnak 5 ml/állat, báránynak 1 hónapos kor alatt 2,5 ml/állat.

A Spotinor előnye a hasonló indikációjú, ciflutrin hatóanyagú készítménnyel szemben, hogy:

–Borjakban nem kell a testsúlytól függően változtatni a dózist, ami egyszerűsíti az állománykezelést;

–Nemcsak szarvasmarhák, hanem juhok kezelésére is használható (3).

De mi a helyzet a cicákkal?

A macskák rendkívül érzékenyek a piretroid származékokra, így a deltametrinre is. A jelentett mérgezési esetek túlnyomó részét világszerte macskákon írták le.

Ennek oka a deltametrin metabolizmusában keresendő: emlős fajokban a deltametrin metabolitok túlnyomó részben glükuronsav konjugátum formájában ürülnek. A macska hepatikus glükuronidáz aktivitása azonban sokkal alacsonyabb mint az egyéb állatfajoké, az enzim kapacitása gyorsan telítődik és kialakuló magas deltametrin szint miatt jelentkeznek a toxikus tünetek (4).

 Felhasznált irodalom:

  1. http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/4744
  2. http://www.inchem.org/documents/pds/pds/pest50_e.htm
  3. Spotinor 10 mg/ml ráöntő oldat szarvasmarháknak és juhoknak. Deltametrin. Használati utasítás.
  4. http://parasitipedia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2685&Itemid=2975
 
Ajánlott termékünk: LOXICOMNOR250

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.