HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Malac kokcidiózis: mit tehetünk ellene?

A kokcidiózis kártételét és gyakoriságát jelentősen befolyásolják a higiéniai körülmények, de ha egyszer kimutatták a telepen, szinte lehetetlen megszabadulni tőle. Meg kell tanulnunk együtt élni vele, és a betegség megelőzésére kell helyeznünk a hangsúlyt. Első lépés a fiaztató alapos kitakarítása és fertőtlenítése – az utóbbira kiemelkedően alkalmas az egyedülálló kokcidium-ellenes hatással rendelkező Antigerm Germicidan KOK fertőtlenítőszer, amellyel még a sporulált oocysták is elpusztíthatók. Emellett, mivel a kórokozó a jó higiéniai állapotú telepeken is jelen van, szükséges még a tünetek megjelenése előtti, megelőző egyedi gyógykezelés 3-5 napos korban, 20 mg/ttkg orálisan adagolt toltrazurillal. Ez a Dozuril 5%-os szuszpenziós készítményből malaconként 0,4 ml beadását jelenti. (A tünetek megjelenésekor már elkéstünk a kezeléssel, mert a bélbeli elváltozások már kialakultak.)....

 

 Malac kokcidiózis: mit tehetünk ellene?

 

A kokcidiózis kártételét és gyakoriságát jelentősen befolyásolják a higiéniai körülmények, de ha egyszer kimutatták a telepen, szinte lehetetlen megszabadulni tőle. Meg kell tanulnunk együtt élni vele, és a betegség megelőzésére kell helyeznünk a hangsúlyt.

sertés rendelet

Első lépés a fiaztató alapos kitakarítása és fertőtlenítése – az utóbbira kiemelkedően alkalmas az egyedülálló kokcidium-ellenes hatással rendelkező Antigerm Germicidan KOK fertőtlenítőszer, amellyel még a sporulált oocysták is elpusztíthatók.

Emellett, mivel a kórokozó a jó higiéniai állapotú telepeken is jelen van, szükséges még a tünetek megjelenése előtti, megelőző egyedi gyógykezelés 3-5 napos korban, 20 mg/ttkg orálisan adagolt toltrazurillal. Ez a Dozuril 5%-os szuszpenziós készítményből malaconként 0,4 ml beadását jelenti. (A tünetek megjelenésekor már elkéstünk a kezeléssel, mert a bélbeli elváltozások már kialakultak.)

A fertőzött telepeken valamennyi malacot fertőzöttnek kell tekintenünk, ezért az összeset kezelni kell a Dozuril szuszpenzióval – akkor is, ha korábban az almoknak csak egy részében jelentkeztek tünetek. A kezeléssel jelentős megtakarítás érhető el, hiszen a fertőzésen átesett állatok vágási súlya akár 2000 grammal is elmaradhat az egészségesétől.

 

Felhasznált irodalom:

  1. http://www.meriden-ah.com/information-centre/by-product-name/orego-stim/orego-stim-swine/97-piglet-coccidiosis
  2. http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/agraragazat/2005/02/20090103104114723000000890.html
  3. http://www.agraroldal.hu/toxoplasma.html#
 

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.