HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Itt az őszi féregtelenítés ideje – gondoljunk a galandféregre lovakban is!

Régóta ismert a lovakban való előfordulásuk, azonban sokáig nem tulajdonítottak nekik különösebb jelentőséget, mert jól tartott állatokban az enyhe fertőzöttség általában nem okoz látványos tüneteket. A galandférgesség azonban olyan, mint egy időzített bomba: a fertőzött állat által ürített peték révén a fertőzés feldúsul a környezetben, és a környezetben élő köztigazdák (talajlakó atkák) közvetítésével intenzív fertőzést idézhetnek elő az állományban. A súlyos fertőződésnek kitett lovakban estenként annyi féreg telepszik meg a vastagbélben, hogy egy kis, körülírt bélterületen szorosan egymás közelében zárt csoportot alkotva tömött csomót képeznek, amely komoly tüneteket okoz: visszatérő kólika, súlyos emésztőszervi megbetegedések, bélelzáródás is előfordul....

 

 Itt az őszi féregtelenítés ideje – gondoljunk a galandféregre lovakban is!

 

Régóta ismert a lovakban való előfordulásuk, azonban sokáig nem tulajdonítottak nekik különösebb jelentőséget, mert jól tartott állatokban az enyhe fertőzöttség általában nem okoz látványos tüneteket. A galandférgesség azonban olyan, mint egy időzített bomba: a fertőzött állat által ürített peték révén a fertőzés feldúsul a környezetben, és a környezetben élő köztigazdák (talajlakó atkák) közvetítésével intenzív fertőzést idézhetnek elő az állományban. A súlyos fertőződésnek kitett lovakban estenként annyi féreg telepszik meg a vastagbélben, hogy egy kis, körülírt bélterületen szorosan egymás közelében zárt csoportot alkotva tömött csomót képeznek, amely komoly tüneteket okoz: visszatérő kólika, súlyos emésztőszervi megbetegedések, bélelzáródás is előfordul.

galandféreg

A galandférgeggel való átfertőzöttség területenként változó. Hazai vizsgálati adatok szerint az öt évesnél fiatalabb lovak galandféreggel szembeni szeropozitivitásának aránya 89,9%.

A széles spektrumú avermektin származékok – ivermektin, moxidektin, amelyek még az ektoparazitákkal szemben is hatékonyak – nem rendelkeznek galandféreggel szembeni aktivitással. A galandférgekkel szemben ezért egy további hatóanyagot, a prazikvantelt is be kell iktatnunk a gyógyszeres megelőzést (vagy kezelést) célzó féregellenes protokollba.

Az egyidejűleg fennálló galandféreg fertőzések kezelésére kombinált készítményként a Noromectin Prazikvantel Duo paszta áll rendelkezésre: prazikvantel tartalmának köszönhetően a fonalférgek mellett a kifejlett galandférgeket is elpusztítja.

 Javasolt féregtelenítési program:

Az alacsony fertőzöttségű lovaknak minimális fenntartó programra van szükségük, amely leghatékonyabban az ivermektin vagy ivermektin-prazikvantel kombináció és a moxidektin-prazikvantel kombináció: Equest Pramox gél félévenkénti alternáló adását jelentheti.

 Felhasznált irodalom:

Jessie Evans http://www.bendequine.com/documents/DewormingArticle.pdf

Relf at al. Int J Parasitol. 2014 Jul;44(8):507-14

http://www.lovasok.hu/index.php?i=32557

Craig R. R.: Rational Approaches to Equine Parasite Control. Kentucky Equine Research, Inc. Equine Parasite Control, 64 – 72.

Craig R. R.: Controlling Strongyle Parasites of Horses: A Mandate for Change. ,AAEP Proceedings, 2009, 55, 352 – 360.

McKellar Q. A., Gokbulut C.: Pharmacokinetic Features of the Antiparasitic Macrocyclic Lactones. Current Pharmaceutical Biotechnology, 2012, 13, 888 – 911.

 
Ajánlott termékünk: NOROMECTIN PRAZIKVANTEL DUONOR30

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.