HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

EPRINOMEKTIN A SZAKIRODALOMBAN

Svájc nyugati részén a tejelek endémiásan fertőzöttek Hypoderma-fajokkal (bőrbagócs). 79 gazdaságban 742 többször ellet tejelő tehenet vontak be a vizsgálatba. Az állatokat stratégiai antiparazitikumokkal kezelték, vizsgálták a termelt tej mennyiségét, zsír- és fehérjetartalmát és a szomatikus sejtszám alakulását. 357 tehén eprinomektinnel, 252 triklórfonnal lett lekezelve, 133 állat pedig nem kapott kezelést 1998 októbere és decembere között, a várható ellés előtt átlagosan az 53. napon....

 

EPRINOMEKTIN A SZAKIRODALOMBAN

 

Összegyűjtöttünk néhány adatot a szakirodalomból, melyekből láthatjuk, hogy az új generációs makrociklusos laktonok közül az eprinomektinnek milyen sokoldalú hatása van.

szarvasmarha légzőszervi fertőzés 

Az eprinomektinnel vagy a triklórfonnal történő kezelés hatása a tejtermelésre és tejminőségre többet ellett tejelő teheneknél

Svájc nyugati részén a tejelek endémiásan fertőzöttek Hypoderma-fajokkal (bőrbagócs). 79 gazdaságban 742 többször ellet tejelő tehenet vontak be a vizsgálatba. Az állatokat stratégiai antiparazitikumokkal kezelték, vizsgálták a termelt tej mennyiségét, zsír- és fehérjetartalmát és a szomatikus sejtszám alakulását. 357 tehén eprinomektinnel, 252 triklórfonnal lett lekezelve, 133 állat pedig nem kapott kezelést 1998 októbere és decembere között, a várható ellés előtt átlagosan az 53. napon. A tej paramétereit havonta egyszer vizsgálták az egész laktáció során.

A kontrollal összehasonlítva az eprinomektinnel és a triklórfonnal kezelt tehenek szignifikánsan több tejet termeltek az első hónapban: naponta 2,14 kg (P < 0.001) és 2,50 kg (P < 0.001) volt a többletet. Kezdetben az eprinomektinnel és a triklórfonnal kezelt állatok közötti termelésben nem volt szignifikáns különbség, de az eprinomektin hatása tartósabb volt a tejtermelésre, míg a triklórfonnal kezelt állatok termelése szignifikánsan csökkent 0,12 kg/nap/hónappal (P < 0.05). A kezelt teheneknél kifejezetten lassabban emelkedett a szomatikus sejtszám, mint a kezeletleneknél (P < 0.05). A tej beltartalmára a kezelésnek nem volt hatása.

 

Az eprinomektines kezelés hatása tejelő teheneknél a tejtermelésre és beltartalmi értékeire tejelő teheneknél Dél-Tirolban (Olaszország)

7 telepen 105 tehenet vizsgáltak, minden telepen az állatok felét kezelték eprinomektinnel, a másik fele kezeletlen maradt. A tehenek tejtermelést a kezelés előtti 117., 75. és 33. napon és a kezelés utáni 22., 62. és a 131. napon vizsgálták, nézték a termelt tej mennyiségét, összetételét és a szomatikus sejtszámot. A kezelés előtti napon vér- és bélsármintát vettek parazitológiai vizsgálat céljából.

Azok a tehenek, amelyeknél pozitív volt a bélsárvizsgálat eredménye, kevesebb tejet adtak. A kezelés után szignifikánsan jobb volt a tejtermelés, különösen a második és a harmadik tesztnapon: +1,90 kg (P=0,002) és +2,63 kg (P<0,001). A szomatikus sejtszám csökkenése legkifejezettebben a második tesztnapon volt kimutatható.

Felhasznált források:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12403517

http://veterinaryrecord.bmj.com/content/168/18/484.abstract

 
Ajánlott termékünk: EPRIZERONOR129

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.