HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A Lyme fertőzés jelen van – miért ne védekeznénk ellene, ha tudunk?

A minap olvastam egy kitűnően képzett, nagytudású kolléganő hozzászólását a neten: ő nem szokta javasolni a Lyme elleni vakcinázást a tulajdonosoknak. Ezen azért egy kicsit elgondolkoztam… A Magyarországon befogott kullancsokban mindenhol előfordulnak a Borrelia baktériumok, régiótól függően 12-50% arányban. A legfertőzöttebb területek az Északi-középhegység, Nyugat- és Dél-Dunántúl, de az ország egyéb területein is bárhol számíthatunk a kullancsok által közvetített Borrelia fertőzésre. A betegséget háromféle kórokozó: a Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. afzelii illetve a B. garinii okozza, kevert fertőzés formájában is. Mindhárommal gyakran találkozunk a Lyme kóros kutyákban. A Lyme kór ismert zoonózis, amely a kutyánkra ugyanolyan veszélyes mint az emberre – csak éppen később derül rá fény, mert kutyákon a kezdeti, jellegzetes bőrtünetek nem láthatók....

 

 A Lyme fertőzés jelen van – miért ne védekeznénk ellene, ha tudunk?

 

A minap olvastam egy kitűnően képzett, nagytudású kolléganő hozzászólását a neten: ő nem szokta javasolni a Lyme elleni vakcinázást a tulajdonosoknak.

Ezen azért egy kicsit elgondolkoztam…

kullancs közeli

A Magyarországon befogott kullancsokban mindenhol előfordulnak a Borrelia baktériumok, régiótól függően 12-50% arányban. A legfertőzöttebb területek az Északi-középhegység, Nyugat- és Dél-Dunántúl, de az ország egyéb területein is bárhol számíthatunk a kullancsok által közvetített Borrelia fertőzésre.

A betegséget háromféle kórokozó: a Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. afzelii illetve a B. garinii okozza, kevert fertőzés formájában is. Mindhárommal gyakran találkozunk a Lyme kóros kutyákban. A Lyme kór ismert zoonózis, amely a kutyánkra ugyanolyan veszélyes mint az emberre – csak éppen később derül rá fény, mert kutyákon a kezdeti, jellegzetes bőrtünetek nem láthatók.

A Lyme borreliózis esetében a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt, mert nehezen gyógyítható, idült, többéves lefolyású betegség; lappangási ideje több hónap. Kutyában leggyakoribb klinikai formája a recidiváló ízületgyulladás, de előfordul az idegrendszeri érintettség, vese és szívkárosodás is. A kialakult idült fertőzés antibiotikumokra rosszul reagál, nagy dózisú, hetekig-hónapokig tartó kezelés szükséges – ezért a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt.

A Lyme borreliozissal szemben kétféle módon célszerű felvenni a harcot.

Első lépcsője a kullancsokkal szembeni védekezés. Számos korszerű bolha-és kullancsirtó szer áll rendelkezésünkre, azonban ezeknek van egy közös tulajdonságuk: a külsőleg alkalmazott készítmények hatékonysága legfeljebb 96%, az orális adagolásúak pedig nem azonnali hatásúak, a kullancsnak vért kell szívnia ahhoz, hogy a hatóanyag kifejtse a hatását.

A fentiek miatt a Borreliózissal szemben védőoltást is kell alkalmaznunk, mert a kullancsok okozta fertőzésátvitel 100% biztonsággal nem előzhető meg. Ehhez olyan vakcinát célszerű választani, amely mind a három, legfontosabb kórokozót tartalmazza. Többféle védőoltás is rendelkezésre áll Magyarországon, de kizárólag a Borrelym 3 vakcinával biztosítható egyidejűleg mind a három törzzsel – Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. afzelii, B. garinii – szembeni teljes körű, tartós védelem.

Természetesen egyéb vakcinákkal is elérhető hasonló hatás, ha egyidejűleg többféle Borrelia oltást adunk be a kutyának – vállalva ennek többlet költség- és munkaigényét.

 Felhasznált források:

  1. http://www.kullancs.hu/laikusoknak/7
  2. http://allatesember.hu/hirek.php?id=3
 
Ajánlott termékünk: BORRELYM 3 VAKCINA A.U.VBIOV10

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.