HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Eprizero pour on oldat tejelő és húsmarháknak

Nem ritka, hogy a gyomor- és bélféregfertőzések jelentőségét alábecsüljük tejelő állományokban. Korábban úgy gondolták, hogy a tejelő tehenek viszonylag könnyen leküzdik a parazitás fertőzéseket és alig van a tejtermelésben visszaesés. Mára azonban újabb vizsgálatok rámutattak, hogy mivel a gyomor- és bélféreg fertőzöttség tejelő állományokban is nagyon gyakran tünetmentes vagy szubklinikai formában jelentkezik, így negatívan befolyásolja a termelést. Felnőtt tejelő tehenekben nagyon sok gastrointestinális parazita él: a legutóbbi, Németországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, az USÁ-ban és Belgiumban elvégzett vágóhídi vizsgálatok azt mutatták, hogy hogy a selejtezett tehenek 83 – 100 %-a (!!) volt fertőzött bélférgekkel....

 

 Eprizero pour on oldat tejelő és húsmarháknak

 

„Tanulmányok kimutatták, hogy az eprinomectinnel való kezelés napi több mint két literrel emeli a tejhozamot tehenenként.”

tejelő tehén

Parazitás fertőzések és eprinomectin tejelő tehenészetekben

Nem ritka, hogy a gyomor- és bélféregfertőzések jelentőségét alábecsüljük tejelő állományokban. Korábban úgy gondolták, hogy a tejelő tehenek viszonylag könnyen leküzdik a parazitás fertőzéseket és alig van a tejtermelésben visszaesés. Mára azonban újabb vizsgálatok rámutattak, hogy mivel a gyomor- és bélféreg fertőzöttség tejelő állományokban is nagyon gyakran tünetmentes vagy szubklinikai formában jelentkezik, így negatívan befolyásolja a termelést. Felnőtt tejelő tehenekben nagyon sok gastrointestinális parazita él: a legutóbbi, Németországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, az USÁ-ban és Belgiumban elvégzett vágóhídi vizsgálatok azt mutatták, hogy hogy a selejtezett tehenek 83 – 100 %-a (!!) volt fertőzött bélférgekkel.

Tejhozam és tejminőség

Számos vizsgálat rámutatott, hogy a tervezett parazitaellenes kezelés pozitív hatással van a tejhozamra. Az egyik vizsgálat szerint 0,35 – 0,63 kg/tehén napi emelkedés várható a laktáció teljes ideje alatt, egy másik tanulmány azonban 307 kg tejtermelés többletet jósolt 305 napos laktációra számolva a nem kezelt kontroll csoporthoz képest. Egy harmadik vizsgálat napi két liter tejtermelés emelkedést mutatott ki tehenenként, egyúttal jobb tejminőséget, magasabb zsír, tej és szárazanyag tartalmat.

A napi szárazanyag-felvétel javítása

Az eprinomectinnel kezelt állatok naponta egy órával hosszabban legeltek, ami akár 1 kg-mal is emelheti napi szárazanyag-felvételt, és ezzel a tejhozam is pozitívan korrelált. A magasabb napi szárazanyag-felvétel jobb tápanyagfelvételt is jelent, ezért a tejhozam tekintetében 2,35 kg/nap különbséget lehetett kimutatni a kezelt állatok javára a nem-kezeltekkel szemben.

Termékenység

Az eprinomectinnel történő kezelés nem csak a termelési paraméterek, de a termékenységi mutatók javulásában is megmutatkozik. Egy vizsgálatban szignifikánsan rövidebb volt a szervizperiódus, és a sikeres első termékenyítések aránya lényegesen is magasabb volt (58% a 38%-kal szemben). A paraziták eliminálása az ellés körüli időszakból jelentősen javította a post partum időszak energia egyensúlyát, így csökkentette az ilyenkor előforduló metabolikus zavarok arányát is, amely következményesen javította a szaporasági mutatókat.

Testtömeg-növekedés és kondíció

Nem elhanyagolható a helmintózisok hatékony kezelésének jelentősége utánpótlásra szánt állományokban sem, hiszen a testtömeg-gyarapodásban való visszamaradás az első takarmányozási szezonban negatív kihatással van a többi szezonra is. Fiatal állományokban az eprinomectin kezelés szignifikánsan emeli a testtömeg-gyarapodást. Tejelő állományokban cél, hogy az utánpótlásra szánt üszők 24-25 hónapos korra túl legyenek az első ellésen és ekkor elérjék az 560 – 600 kg-os testtömeget. Ennek előnye:

- a hosszabb életteljesítmény,
- a lerövidült generációk közti idő,
- az üszőnevelési költségek csökkentése.

A rossz kondíciójú üszők, amelyek vesztenek tömegükből, vagy éppen csak fenntartják azt, csökkent termelékenységet és vemhesülési arányt mutatnak, a vemhesülők pedig nagyobb arányban válnak nehézellőkké. Az első inszemináláskori testtömeg jobban utal a nehézellés bekövetkeztére, mint az elléskori testtömeg. Vizsgálatok kimutatták, hogy a tervezetten eprinomectinnel kezelt szarvasmarhák 4 – 4,5 hónap alatt 20 – 22 kg-mal magasabb testtömeget értek el, mint a nem kezeltek.

Eprizero®

Az Eprizero® hatóanyaga az eprinomectin, amelynek tejelő tehenek és húsmarhák külső és belső parazitairtásra a Norbrook® Laboratories Ltd. által kifejlesztett, új pour on formulája segítségével nem csak, hogy a paraziták többféle stádiuma és többféle parazita pusztítható el, hanem egyúttal gyorsabban is hat, mint más készítmények, és egészen 28 napig fejti ki hatását a gazdaságilag legjelentősebb károkat okozó paraziták ellen. Fontos megemlíteni, hogy az Eprizero® ellenáll az esőnek, húsra csak 10 nap és tejre 0 nap várakozási ideje van. Ez azt jelenti, hogy tervezetten használható a laktáció bármely fázisában és bármilyen időjárási körülmény között azzal a biztonsággal, hogy a kezelés nem csak a gyomor- és bélférgek elleni védelmet biztosítja, hanem jobb életteljesítményt és magasabb profitot.

MÁSODIK GENERÁCIÓS EPRINOMECTIN ARANY STANDARD A TEJELŐ TEHENEK PARAZITAMENTESÍTÉSÉBEN

Hatékony külső és belső parazitamentesítés által megőrzi a tejelőállomány termelékenységét is. Azok a telepek, ahol a takarmányozási és egyéb okok a költségeket növelik, és komoly a parazitás fertőzöttségnek való kitettség, az Eprizero® Pour On oldattal való kezeléssel a teljesítményt és a profitabilitást is növelik:

- több mint 2 literrel magasabb napi tejhozam tehenenként
- jobb kondíció és testtömeg-gyarapodás
- jobb termékenységi mutatók
- 0 nap várakozási idő tejre

 
Ajánlott termékünk: EPRIZERONOR129

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.