HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Chthamalus stellatus: Mi köze egy tengeri puhatestűnek a Narcostart injekcióhoz?

A vízi élőlények, közöttük a kagylók és egyéb élő szervezetek folyamatosan keresik a megtelepedésre alkalmas új felszíneket. A vízbe merülő felületeken – például a hajófenéken – különböző puhatestűek, kagylófélék telepszenek meg legelőször, később egy sajátos életközösség alakul ki csőférgekből, moszatokból, tengeri szivacsokból, amely a biológusok számára lenyűgöző, azonban a berendezések, eszközök használatát jelentősen gátolhatja, eltávolításuk pedig nem egyszerű. A víz alatti berendezéseket a korrózióvédelem miatt is festeni kell, és ezekben a festékekben sokféle adalékot használnak, hogy meggátolják a fenti élőlények megtelepedését. A szerek között meglepő módon szerepel a medetomidin is, a Narcostart injekció hatóanyaga....

 

 Chthamalus stellatus: Mi köze egy tengeri puhatestűnek a Narcostart injekcióhoz?

 

A vízi élőlények, közöttük a kagylók és egyéb élő szervezetek folyamatosan keresik a megtelepedésre alkalmas új felszíneket. A vízbe merülő felületeken – például a hajófenéken – különböző puhatestűek, kagylófélék telepszenek meg legelőször, később egy sajátos életközösség alakul ki csőférgekből, moszatokból, tengeri szivacsokból, amely a biológusok számára lenyűgöző, azonban a berendezések, eszközök használatát jelentősen gátolhatja, eltávolításuk pedig nem egyszerű.

CHTHAMALUS STELLATUS

A víz alatti berendezéseket a korrózióvédelem miatt is festeni kell, és ezekben a festékekben sokféle adalékot használnak, hogy meggátolják a fenti élőlények megtelepedését. A szerek között meglepő módon szerepel a medetomidin is, a Narcostart injekció hatóanyaga.

A medetomidint a kisállat praxisban használják altatószerként, de a puhatestűekre is intenzív hatást gyakorol. A címben szereplő faj egy puhatestű – tengeri makk – az első fajok között szerepel, amelyek megtelepszenek egy új élőhelyen. A megtelepedésben a petéből való kikelés után a második stádiumú lárva, a cyprid játssza a fő szerepet. A felületre tapadva tovább fejlődik, és meszes vázat épít maga köré.

Ha azonban a festékbe medetomidint kevernek, az hozzákapcsolódik a lárva octopamin receptorához, amitől a cyprid lábai rángatózni kezdenek, és nem tud megkapaszkodni a felületen. A hatás reverzibilis: ha a lárva elúszik, a mozgása helyreáll, és valamilyen más felszínen le tud telepedni – tehát maximálisan környezetbarát megoldásról van szó. A medetomidin a csőférgekkel szemben is hasonlóan hatékony.

Állatorvosi felhasználásra a Narcostart 1 mg/ml injekciót fejlesztették ki kutyák és macskák számára. Ebben az esetben a medetomidin alfa-2 adrenoceptor stimuláns hatását használjuk ki nyugtatásra, műtéti premedikációra. Receptor-specificitása százszorosa a xilazinénak, mikrogrammos mennyiségben hatékony kutyákban és macskákban. Nyugtató hatása nagyon intenzív, és további előnye, hogy kombinációban alkalmazva az egyéb narkotikumok (pl. ketamin, opiátok, inhalációs anesztetikumok) adagja jelentősen csökkenthető.

Az egyéb nyugtatókhoz képest a medetomidin hipotermiát okozó hatása erősebb, hosszabb műtétek során gondoskodnunk kell a kihűlés megakadályozásáról.

A Narcostart használatát nagyon kényelmessé és biztonságossá teszi, hogy rendelkezésre áll a specifikus antidotuma, az alfa-2 receptor blokkoló hatású atipamezol, amely a Narcostop 5 mg/ml injekció hatóanyaga. A Narcostop injekcióval 5 perc alatt felfüggeszthető a Narcostart injekció nyugtató hatása, valamint – szükség esetén – közömbösíthetők kardiovaszkuláris hatásai is.

A Narcostop injekció adagolását nagyon megkönnyíti, hogy koncentrációját az antagonizálni szánt Narcostart injekcióhoz viszonyítva állították be: kutyák esetében a hatás felfüggesztéséhez ugyanakkora térfogatú Narcostop injekciót kell beadni, mint amennyit a szedáláshoz kapott a kutya a Narcostart injekcióból. Macskák számára viszont csak feleannyi Narcostop mennyiséget kell beadni, mint amennyi Narcostart injekciót kapott a macska.

Amennyiben a Narcostart injekciót kombinációban használták, figyelembe kell venni, hogy a Narcostop injekció csak a medetomidin hatását függeszti fel, az egyéb beadott szerekét – pl. a ketaminét – viszont nem. A ketamin beadása után ezért 30-40 percen belül nem szabad Narcostop injekciót használni.

A fenti írásban a Narcostart / Narcostop termékpárra fókuszáltunk, de a teljességhez hozzátartozik, hogy a Narcostop injekcióval a dexmedotimin szedatív hatása is felfüggeszthető – az adagolásakor viszont figyelembe kell venni, hogy a dexmedotimin alfa-2 agonista hatása kétszerese a medotiminének.

Felhasznált források:

  1. 1.Biofouling 16 (2–4): 191.
  2. 2.https://en.wikipedia.org/wiki/Barnacle
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Medetomidine
  4. Narcostart 1 mg/ml injekció kutya és macska részére SPC
  5. 5.Narcostop 5 mg/ml injekció kutya és macska részére SPC
 
Ajánlott termékünk: NARCOSTART INJEKCIÓ A.U.V.LEVET1

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.