HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A Flunixin helye a terápiában a non-szteroid gyulladáscsökkentők között

Szarvasmarha, sertés és ló számára többféle nonszteroid gyulladáscsökkentő rendelkezésre áll – mikor érdemes a Flunixin injekciót választani? A flunixin fő előnye a gyorsan, akár 15 perc után jelentkező gyulladás és fájdalomcsökkentő hatás. Felezési ideje viszonylag rövid – lovakban mindössze másfél óra – hatástartama ennél jóval hosszabb, 2-16 óra – aminek az lehet a magyarázata, hogy a flunixin a gyulladásos területen kumulálódik (1). Kiemelendő, hogy a flunixinnak a kólika kezelésében nemcsak tüneti, hanem terápiás hatása is van: a kólikát kísérő endotoxémia kezelésében kiemelkedően hatékony. Csökkenti a tumor nekrózis faktor (TNF) szintet, amelynek a gyulladásos kaszkád egyik kiemelkedően fontos mediátora. (Az Egyesült Államokban egyes állatorvosok egyenesen „csodaszernek” tartják, a kezelés hatására jelentkező gyors állapotjavulás miatt.) (2)

Szarvasmarha, sertés és ló számára többféle nonszteroid gyulladáscsökkentő rendelkezésre áll – mikor érdemes a Flunixin injekciót választani?

A flunixin fő előnye a gyorsan, akár 15 perc után jelentkező gyulladás és fájdalomcsökkentő hatás. Felezési ideje viszonylag rövid – lovakban mindössze másfél óra – hatástartama ennél jóval hosszabb, 2-16 óra – aminek az lehet a magyarázata, hogy a flunixin a gyulladásos területen kumulálódik (1).

Kiemelendő, hogy a flunixinnak a kólika kezelésében nemcsak tüneti, hanem terápiás hatása is van: a kólikát kísérő endotoxémia kezelésében kiemelkedően hatékony. Csökkenti a tumor nekrózis faktor (TNF) szintet, amelynek a gyulladásos kaszkád egyik kiemelkedően fontos mediátora. (Az Egyesült Államokban egyes állatorvosok egyenesen „csodaszernek” tartják, a kezelés hatására jelentkező gyors állapotjavulás miatt.) (2)

 

A kezeléskor ugyanakkor ügyelni kell a pontos diagnózis felállítására: a kólikás panaszok 5-10 százalékában műtétet igényelő elváltozás áll – ezekben az esetekben a flunixin elfedheti a súlyosbodó tüneteket, az állapot romlását.

Az intravénásan adagolt flunixin szarvasmarhában is hatékonyan csökkenti az E. coli endotoxin hatását (3). Jól használható a szarvasmarhák tőgygyulladásának és a sertések MMA szindrómájának kiegészítő kezelésre: gyulladás és fájdalomcsillapításra.

A kólika kezelése során ügyelni kell a pontos diagnózis felállítására, ugyanis a fájdalomcsillapítás elfedheti a súlyosbodó tüneteket, amelyek a műtéti beavatkozás szükségességére utalnának.

Versenyen részt vevő lovaknak nem szabad adni – a maradványanyagok kiürülési ideje a vérből 2-3 nap, a vizeletben viszont a 15 napot is elérheti.

 

Felhasznált források:

 

Ajánlott termékünk: NORFLUNIX INJ.100ML

 

 

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.