HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Fájdalomcsillapítás kisállatokban: Miért Loxicom, és miért nem paracetamol?

Megtörtént eset, egy állatorvos kollégámtól hallottam: Az éppen otthon lévő kamaszlány felhívta orvos édesanyját a rendelőben, hogy: Lázas a Cirmi, mit adjak neki? Nézd meg, mi van a gyógyszeres dobozban? Kenőcsök, paracetamol, Aszpirin, orrcsepp… Adjál neki egy negyed tabletta paracetamolt, abból nem lehet baj. Cirmi, a család macskája megkapta a negyed tabletta (125 mg) paracetamolt, de nem lett tőle jobban. Sőt, mire délután elvitték volna az állatorvoshoz, megdöglött. A paracetamol ugyanis a macskák számára kiemelkedően toxikus vegyület!...

 

 Fájdalomcsillapítás kisállatokban: Miért Loxicom, és miért nem paracetamol?

 

Megtörtént eset, egy állatorvos kollégámtól hallottam:

Az éppen otthon lévő kamaszlány felhívta orvos édesanyját a rendelőben, hogy:

fajdalomcsillapitas macska

–Lázas a Cirmi, mit adjak neki?

–Nézd meg, mi van a gyógyszeres dobozban?

–Kenőcsök, paracetamol, Aszpirin, orrcsepp…

–Adjál neki egy negyed tabletta paracetamolt, abból nem lehet baj.

Cirmi, a család macskája megkapta a negyed tabletta (125 mg) paracetamolt, de nem lett tőle jobban. Sőt, mire délután elvitték volna az állatorvoshoz, megdöglött. A paracetamol ugyanis a macskák számára kiemelkedően toxikus vegyület!

A macskák paracetamol metabolizmusa jelentősen eltér az emberekétől: az emberben a szervezetbe bevitt paracetamol 45-50 %-a glükuronid konjugáció útján ürül ki, de a macskák esetében ez az út nem működik, mert nagyon alacsony a glükuronil-transzferáz enzim aktivitásuk, ezért kumulálódik a hatóanyag a szervezetükben, és fokozódik a toxikus hatás. (Ugyanezért érzékenyek a piretroid származékokra is.) Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy macskákban a paracetamol methemoglobinémiát okoz, ellehetetlenítve az oxigénszállítást a keringésben. A toxikus tünetek sokkal gyorsabban jelentkeznek mint az emberekben, ahol a hepatotoxicitás a túladagolások fő tünete.

Ezért ha macska vagy kutya számára NSAID készítményre van szükségünk, akkor válasszuk a Loxicom injekciót és szuszpenziót. Nagyon hatékony a fájdalommal járó mozgásszervi megbetegedésekben és a műtét utáni fájdalomcsillapításban. Macskákban a hatóanyag felezési ideje jóval hosszabb, mint kutyákban, ezt a dózis meghatározásakor és az adagolási algoritmus kiválasztásakor figyelembe kell venni: házimacskában ~36 óra, kutyában 12-36 óra a fajtától függően.

A Loxicom injekció kisállatoknak 5 mg/ml, a szuszpenzió kétféle hatáserősségben érhető el: 0,5 mg/ml kutyának és macskának, és 1,5 mg/ml. kutyának. Alkalmazható a táplálékba keverve, vagy közvetlenül a szájba beadva a mellékelt adagoló fecskendő segítségével.

 
Ajánlott termékünk: LOXICOMNOR250

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.