HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Mi köze a fehér fűznek a mai gyógyszeriparhoz?

A fehér fűzfa (Salix alba) kérgéből készített kivonatokat, főzetet többezer éve használják láz- és fájdalomcsillapításra. Hippokratész már Krisztus előtt 400-ban leírta fájdalomcsillapítóként való használatát, de felfedezték lázcsillapító hatását a Cherokee és más indián törzsek is – jóval azelőtt, hogy európaiak léptek volna az amerikai kontinensre...

 

Mi köze a fehér fűznek a mai gyógyszeriparhoz?

A fehér fűzfa (Salix alba) kérgéből készített kivonatokat, főzetet többezer éve használják láz- és fájdalomcsillapításra. Hippokratész már Krisztus előtt 400-ban leírta fájdalomcsillapítóként való használatát, de felfedezték lázcsillapító hatását a Cherokee és más indián törzsek is – jóval azelőtt, hogy európaiak léptek volna az amerikai kontinensre.

fehér fűz

A fűzfakéreg hatóanyagát, a szalicilsavat 1828-ban izolálta Bruchner, majd néhány évtized elteltével, 1874-ben Heyden megkezdte a szalicilsav nagyüzemi méretekben való gyártását – ez tekinthető a modern gyógyszeripar megszületésének. Ekkor már ismert volt a szalicilsav reumaellenes (gyulladáscsökkentő) hatása is, és rendkívüli méretben megnőtt az igény a hatóanyag iránt. A szalicilsav a nonszteroid gyulladáscsökkentők – NSAID – első, és mind a mai napig használt képviselője.

A szalicilsav erősen irritálja a gyomor- és bélnyálkahártyát, ezért sói – főleg Na-szalicilát – formájában használják, amelyek jobban toleráltak, és sokkal jobban oldódnak vízben, mint a szalicilsav. Ugyancsak a mellékhatások csökkentését célozta a molekula módosítása, az acetilszalicilsav előállítása is, amely Aszpirin néven a világ legismertebb gyógyszerévé vált.

Dacára a kiterjedt használatnak és az összegyűlt rengeteg tudományos adatnak, a szalicilsav hatásmechanizmusa sokáig ismeretlen volt. Végül John Robert Vane angol farmakológus az acetilszalicilsav vizsgálatakor fedezte fel 1971-ben, hogy a ciklooxigenáz enzim gátlásával csökkenti a prosztaglandin szintézist, erre vezethetők vissza farmakodinámiás hatásai. Vane a felfedezésért 1981-ben Nobel díjat kapott, és az angol királynő lovaggá ütötte.

A nátrium-szalicilát fenti kedvező tulajdonságai nagyon jól kihasználhatók a sertések és szarvasmarhák kezelése során is, a testhőmérséklet emelkedéssel, és gyulladással járó állapotokban. Kínálatunkban rendelkezésre áll a Sodium Salicyl 80% WSP – jól bevált, kedvező áru készítmény, hatóanyaga a nátrium-szalicilát. Az ivóvízben oldva alkalmazható, ezért olyankor is felveszik az állatok, amikor a táplálékfelvételük valamilyen okból csökken – így pl. a forró nyári napok idején is megbízhatóan kifejti a kívánt hatást.

 Felhasznált irodalom:

  1. http://www.psorioderm.com/hu/termekeinkrol/hatoanyagok/szalicilsav-salicylic-acid:34
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Salicylic_acid
  3. http://figyelo.hu/cikk_print.php?cid=1374_szazeves_a_kalmopyrin
  4. http://www.ivymedical.hu/docs/Literature/hun/Sodium_Salicylate.pdf
 
Ajánlott termékünk: SODIUM SALICYL 80% WSPDOP4

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.