HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Carprofelican injekció: ha a karprofen bevált kutyák és macskák fájdalomcsillapításában, miért nem használják a humán gyógyászatban is?

A kisállat tulajdonosok körében visszatérő probléma, hogy a saját maguk által használt, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat beadják a kutyájuknak vagy macskájuknak, és ezzel komoly problémát okoznak. Az állatorvosok jól tudják, hogy pl. az acetilszalicilsav kutyákban akár életet veszélyeztető gyomorfekélyt okozhat, amelynek a kockázatát a thrombocyta aggregáció gátlás tovább fokozza. Másik mellékhatása a vese vérellátási zavara miatt kialakuló veseelégtelenség. A fenti problémával nem kell számolnunk, amennyiben a rendelkezésre álló nonszteroid szerek közül a Carprofelican injekciót használjuk posztoperatív fájdalomcsillapításra (csatoltam a leírását). Hatóanyaga, a karprofen 1994-ben került forgalomba állatorvosi felhasználásra az Egyesült Királyságban, azóta számos országban bizonyította hatékonyságát és biztonságosságát a kutyák és macskák kezelésében . A prosztaglandin szintézisre kifejtett gátló hatása csekély (2), amelynek hátterében az áll, hogy kutyában és macskában lényegesen jobban kötődik a COX-2 enzimhez, mint a COX-1-hez (COX-2 szelektív vagy preferáló).....

 

 Carprofelican injekció: ha a karprofen bevált kutyák és macskák fájdalomcsillapításában,

miért nem használják a humán gyógyászatban is?

 

A kisállat tulajdonosok körében visszatérő probléma, hogy a saját maguk által használt, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat beadják a kutyájuknak vagy macskájuknak, és ezzel komoly problémát okoznak. Az állatorvosok jól tudják, hogy pl. az acetilszalicilsav kutyákban akár életet veszélyeztető gyomorfekélyt okozhat, amelynek a kockázatát a thrombocyta aggregáció gátlás tovább fokozza. Másik mellékhatása a vese vérellátási zavara miatt kialakuló veseelégtelenség.

fajdalomcsillapitas macska

A fenti problémával nem kell számolnunk, amennyiben a rendelkezésre álló nonszteroid szerek közül a Carprofelican injekciót használjuk posztoperatív fájdalomcsillapításra (csatoltam a leírását). Hatóanyaga, a karprofen 1994-ben került forgalomba állatorvosi felhasználásra az Egyesült Királyságban, azóta számos országban bizonyította hatékonyságát és biztonságosságát a kutyák és macskák kezelésében . A prosztaglandin szintézisre kifejtett gátló hatása csekély, amelynek hátterében az áll, hogy kutyában és macskában lényegesen jobban kötődik a COX-2 enzimhez, mint a COX-1-hez (COX-2 szelektív vagy preferáló).

De mi a helyzet az egyéb fajokkal? A propionsav származékokat (pl. ketoprofen, ibuprofen, flurbiprofen) kiterjedten használják a humán gyógyászatban is – a karprofent miért nem?

A COX-1 és COX-2 enzimek nem egyformák a különböző fajokban. Laborvizsgálati eredmények szerint a karprofen kifejezetten COX-1 szelektív az emberben – tehát ulcerogén, de a gyulladás során indukálódó COX-2 enzimet nem gátolja. Lovakban nem szelektív (tehát egyforma mértékben gátolja a COX-1 és COX-2 enzimet), míg kutyában és macskában COX-2 preferáló – itt is igazolódik a bevezetőben tett állítás, hogy ugyanannak a hatóanyagnak eltérő hatása lehet különböző háziállatokban.

De ha karprofen valóban COX-2 preferáló a kutyákban, akkor miért olyan fontos betartanunk az alkalmazott dózist és a kezelés időtartamát?

A válasz a karprofen sztereoizomériájában keresendő. A hatóanyag két izomer S(+) és R(-) racém keverékéből áll. Az S-karprofen meglehetősen szelektíven (25:1 arányban) kötődik a COX-2 enzimhez, míg az R-karprofen esetében nincsen ekkora különbség, sőt, valamivel nagyobb mértékű a COX-1 kötődése . Könnyen belátható, hogy az adag emelésével a karprofen COX-2 preferenciája áttörhető, és kutyában (macskában) is jelentkeznek a COX-1 gátlásra jellemző nonszteroid mellékhatások.

 Felhasznált irodalom:

  1. http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=PRINT&A=1385
  2. Carprofelican injekció: A készítmény jellemzőinek összefoglalója
  3. Riviere: Veterinary Pharmacology and Therapeutics IX. kiadás, pp 470-471. Wiley-Blackwel.
 
Ajánlott termékünk: CARPROFELICANDOPCAR

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.