HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Miért fáj a Maorik lába kevesebbet, mint a norvégiai lazac halászoké?

Az új-zélandi zöldkagyló (Perna canaliculus, green lipped shell) Új-Zéland partjainál őshonos. A zöldkagyló jó ízű, nagyra nő – a 24 cm-es átmérőt is elérheti – és a kagylóhéj zöld pereme alapján könnyen elkülöníthető a többi kagylótól. Nem csoda, hogy a területen élő Maori törzsek étrendjének megszokott részét képezi. A Maorikkal kapcsolatos másik fontos megfigyelés, hogy az arthritist legfeljebb hírből ismerik (1). Az étrendjük vizsgálatakor került a zöldkagyló a figyelem középpontjába. A kagylóból kivont biológiailag aktív összetevők között a különböző peptidek, poliszaharidok és a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) szerepét vizsgálták – az utóbbiakról közismert a humán reumatoid arthritis megelőzésében és kezelésében tapasztalt előnyös hatásuk. Az egyéb „halolajok” is rendelkeznek hasonló hatással, de az kevésbé kifejezett (2). A Maoriknak tehát nem okoz gondot az ízületgyulladás. De mi a helyzet a kutyákkal?....

 

 Miért fáj a Maorik lába kevesebbet, mint a norvégiai lazac halászoké?

 

Az új-zélandi zöldkagyló (Perna canaliculus, green lipped shell) Új-Zéland partjainál őshonos. A zöldkagyló jó ízű, nagyra nő – a 24 cm-es átmérőt is elérheti – és a kagylóhéj zöld pereme alapján könnyen elkülöníthető a többi kagylótól. Nem csoda, hogy a területen élő Maori törzsek étrendjének megszokott részét képezi.

halasz

A Maorikkal kapcsolatos másik fontos megfigyelés, hogy az arthritist legfeljebb hírből ismerik . Az étrendjük vizsgálatakor került a zöldkagyló a figyelem középpontjába. A kagylóból kivont biológiailag aktív összetevők között a különböző peptidek, poliszaharidok és a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) szerepét vizsgálták – az utóbbiakról közismert a humán reumatoid arthritis megelőzésében és kezelésében tapasztalt előnyös hatásuk. Az egyéb „halolajok” is rendelkeznek hasonló hatással, de az kevésbé kifejezett .

A Maoriknak tehát nem okoz gondot az ízületgyulladás. De mi a helyzet a kutyákkal?

A fájdalommal járó degeneratív ízületi megbetegedéseket az idősebb / nagytestű kutyák közel egy negyedében (22%) diagnosztizálják. A fentiek alapján nem meglepő, hogy a humán terápiában használt egyéb hatóanyagokhoz hasonlóan az új-zélandi zöldkagyló kivonatot is kipróbálták a kutyák fájdalommal járó ízületi megbetegedéseinek kezelésében.

A zöldkagyló kivonatot és E-vitamint tartalmazó Antinol® kapszula hatékonyságát hazai kiállat klinikákon is vizsgálták prospektív klinikai vizsgálatban, enyhe, közepes és súlyos fokú ízületi fájdalommal járó mozgásszervi megbetegedések kezelésében. Az eredmények szerint a kezelő állatorvos illetve a tulajdonos által megállapított sántítási érték 4 hét kezelés után az esetek 75%-ában, 8 hét kezelés után pedig 87,5%-ban javult. Egyetlen esetben sem tapasztalták az állapot romlását, illetve kedvezőtlen mellékhatás jelentkezését.

Nem az Antinol® kapszula az egyetlen készítmény, amely természetes eredetű, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz– az Omega-3 zsírsavak számos táplálékkiegészítő termékben megtalálhatók.

Az új-zélandi zöldkagyló kivonat annyiban különbözik az egyéb eredetű Omega-3 zsírsavaktól, hogy nagy mennyiségben tartalmaz eikozatetraén-savat (ETA), amelynek az összehasonlító vizsgálatok alapján lényegesen intenzívebb a gyulladáscsökkentő hatása .

Az Antinol® kapszula osteoarthritisben szenvedő kutyák számára kifejlesztett takarmány kiegészítő. Új-zélandi zöldkagylóból kivont kagyló-olajat (PCSO-524®) és E-vitamint tartalmaz.

Adagolása:

A kezelés első 14 napjában:

20 ttkg alatt 2 kapszula / nap;

20 ttkg felett 4 kapszula / nap

A 14. nap után a fenti adag fele alkalmazandó.

A kezelés javasolt időtartama: három hónap.

Felhasznált források:

  1. http://greenlippedmusselbenefits.org/new-zealand-green-lipped-mussel-and-arthitis/
  2. Food Chem. 2014 Jan 1;142:48-60.
  3. http://www.stateofpethealth.com/Content/pdf/State_of_Pet_Health_2012.pdf
  4. Zsolt Zentai, 2015. 01. 30.: Application of Antinol® (with polyunsaturated fatty acid compound PCSO-524)in the clinical study in dogs with lameness due to chronic degenerative joint desease
  5. http://www.naturallyhealthydogs.co.uk/blog/2013/02/19/ETA-SDA-The-TOP-Inflammation-Busters.aspx
 
Ajánlott termékünk: NOROFLEX 600+100MGNOROFLEX

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.