HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Érdekes gyógymódok lovak osteoarthritisében!

A lovak osteoarthritise szűk 80 éve ismert betegség, első leírása egy humán összehasonlító patológiai vizsgálat eredményeként 1938-ban született. Ez az ízületi porc előrehaladott romlásával járó elváltozás érinti a porc alatti csontot, a szalagokat, a synoviális membránt és az ízület körülötti szöveteket. Végső soron az ízületi felszín degenerációja, fibrinizációja következik be, majd fissurák, fekélyek alakulnak ki, a porc pedig elvékonyodik....

 

 Érdekes gyógymódok lovak osteoarthritisében!

 

A lovak osteoarthritise szűk 80 éve ismert betegség, első leírása egy humán összehasonlító patológiai vizsgálat eredményeként 1938-ban született. Ez az ízületi porc előrehaladott romlásával járó elváltozás érinti a porc alatti csontot, a szalagokat, a synoviális membránt és az ízület körülötti szöveteket. Végső soron az ízületi felszín degenerációja, fibrinizációja következik be, majd fissurák, fekélyek alakulnak ki, a porc pedig elvékonyodik.

lovak és a nyugati

Lovaknál a sántasági esetek 60%-ában mutattak ki osteoarthritist, ugyanakkor a sántaságok okaként az esetek 50%-ában véltek ízületi elváltozást felfedezni.

Másként megfogalmazva a betegség kialakulásának két alapvető módja létezik. Az egyik, amikor a normál ízületet rendellenes terhelés éri (pl. a versenylovaknál a carpus rendszeres ütődése, terhelése), illetve a másik ezt megfordítva, amikor a normál terhelés rendellenes (pl. gyulladásos) ízületre esik. Mindkét eset komoly fájdalommal jár, a proteoglikánok és a kollagén enzimatikus bontásához, gyulladásos mediátorok (citokinek) felszabadulásához vezetnek. A synoviális membrán sejtek interleukineket választanak ki, amelyek egyrészt a porcsejtekből több olyan enzim felszabadulását idézik elő, melyek a porcszövetet bontják, károsítják, másrészt a csontszövet felszívódását idézik elő.

Tekintettel arra, hogy a betegség igen elterjedt, sok törekvés volt a legkülönbözőbb gyógymódok kifejlesztésére. A terápia két fő iránya a sántaság okozta tünetek csökkentése, illetve a betegség „módosítása”, vagyis a kórszövettani folyamatok gátlása, lassítása, gyógyítása.

A tünetek enyhítésének legfőbb eszközei a szisztémás nem szteroid gyulladáscsökkentők lehetnek. Itt kiemelkednek a szelektív COX-2 gátlók vagy a COX-2-re erősebben ható anyagok, pl. meloxicam, karprofen. Míg a nem szelektívek ízületi ártalmasságát kimutatták.

Sok próbálkozás volt az intraartikuláris szteroidok adására is, amelynek megítélése változatos, mert esetenként hatáselmaradást vagy savós patairha gyulladást észleltek következtében. Ezért gyakran hialuronsavval együtt adagolták, mely az ízület gyógyulását segítette.

A hialuronsav egy szulfátot nem tartalmazó glükózaminoklikán, esszenciális alkotórésze az ízületi porcnak és az ízületi folyadéknak. Enyhe fájdalomcsillapító és erősebb gyulladáscsökkentő hatással bír, ízületekben a gyulladásos folyamatok a synoviális fibroblast sejtekben fokozzák hialuronsav szintézist. Ha terápiaként intraartikulárisan applikáljuk, akkor csökkenti az ízületi gyulladást, de gyakran szteroid-kiegészítésre is szükség van. Az ízületi alkalmazásra a nagy molekulatömegű (1 - 2,5x106 Da) hialuronsav alkalmas, amely lubikráns, segít a degeneratív folyamatok gátlásában és csökkenti a fájdalmat.

Egy másik módja a hialuronsav alkalmazásának az intravénás. Ennek előnye, hogy sokkal egyszerűbb és a legtöbb állatorvos által kivitelezhető applikálási mód, ugyanakkor az esetleges helytelen beadás nem jár szöveti irritációval. Ez a hialuronsav kis molekulatömegű (0,8 – 8x105 Da), és a véráram felől közelíti meg az ízületet, azon belül is a synoviocytákat. A gyulladásos mediátorok termelődését és elválasztását csökkenti, így a fájdalmat enyhíti.

A legújabb, biológiai kezelési módok a különböző interleukinek és gyulladásos mediátorok működését befolyásolják. Ennek egyik érdekes módja, amikor az IL-1 gátlását génterápiával érik el. Ennek során az IL-1ra génszakaszát, amely az IL-1 antagonistája, egy adenovírus vektor segítségével közvetlenül a synoviocitákba juttanak. A génszakasz érvényre jutása miatt az osteoarthiris kialakulását gátolni tudták.

Másik biológiai lehetőség a perifériás vérből készített autológ szérum ízületbe történő adása. Ez is az IL-1ra működését fokozta, míg az IL-1-ét nem. Kiterjedt próbálkozások voltak mesenchymális őssejtek ízületbe történő adására is, de ezek nem hoztak egyelőre szignifikáns jó eredményt.

Ajánlott termékünk:PW HYRO

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.