HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Kutyák coronavírusos fertőzése

A fertőzés elsősorban a bélsárral terjed, de a szájüregi váladéknak (nyál, hányadék) is szerepe lehet. A kutyák szájon át fertőződnek séta közben, együtt tartott állatoknál a közösen használt tálak, egymás nyalogatása által. A lappangási idő 1-3 nap. A bélsárral 3-6 napig biztosan ürül a vírus, de a tünetmentes ebek akár hónapokig is fertőzhetnek. A felnőtt, jó immunitású kutyák tünetmentesen átvészelhetik a fertőzést, de a kölykök 3 hónapos korig....

 

 Kutyák coronavírusos fertőzése

 

A kórokozó
A cornavírusok az RNS-vírusok közé tartozik, fajspecifius. Gyakorlati szempontból az egyik legfontosabb tulajdonsága a lipidburok. Emiatt már az egyszerű detergensek is elpusztítják. Egyébként is gyenge az ellenálló-képességük a környezeti hatásokkal szemben: hőérzékenyek, a környezetben néhány nap alatt elpusztulnak (bár a téli fagyos időben hosszabb ideig is fertőzőképesek maradhatnak).

coronavirus

Fertőződés
A fertőzés elsősorban a bélsárral terjed, de a szájüregi váladéknak (nyál, hányadék) is szerepe lehet. A kutyák szájon át fertőződnek séta közben, együtt tartott állatoknál a közösen használt tálak, egymás nyalogatása által. A lappangási idő 1-3 nap. A bélsárral 3-6 napig biztosan ürül a vírus, de a tünetmentes ebek akár hónapokig is fertőzhetnek. A felnőtt, jó immunitású kutyák tünetmentesen átvészelhetik a fertőzést, de a kölykök 3 hónapos korig, illetve a gyenge védekezőképességű idősebbek (beltenyésztett almok, „alomalja”-kölyök, ebek tenyészetekből, szaporítóknál, kiállítási, lakótelepi állatok) eltérő súlyossággal megbetegednek. A vírus a vékonybél középső harmadában a bélbolyhok gyorsan szaporodó hámsejtjeiben telepszik meg. Indukálja a sejtek apoptózisát (programozott sejthalálát). Ritkán okoznak virémiát (bár a légzőrendszerből is izoláltak már törzseket).

Tünetek
Ennek megfelelően a tünetek a gyomor-bélcsatorna gyulladására jellemzőek. Gyakran hányással kezdődik a betegség, rossz szagú a lehelet; bágyadtság, étvágytalanság van, de láz nincs (ez az egyik különbség a parvovírusos fertőzéssel szemben). A bélsár híg, vízszerű, sárgás, narancssárgás. Előfordulhat nyálka, vér is, de a bélsár nem diffzan véres vagy melénás. A bélkacsok gázosak, a bélfodri nyirokcsomók megnagyobbodottak. A fital állatok gyorsan kiszáradhatnak a megfelelő kezelés híján. Romlik a felvett táplálék emésztése, felszívódása, ezért jelentősen visszaesik a fejlődésben a kölyök. Bár sok állat megbetegedhet, de a lefolyás viszonylag enyhe (sokszor el sem jutnak az állatorvoshoz), jó a gyógyulási képesség. Ha azonban más betegségek is fennállnak (belső élősködők, egysejtű paraziták, parvovírusos fertőzés, allergia), súlyos, sőt végzetes is lehet a fertőzés. Éppen ezért fontos a pontos diagnózis, diffrenciál diagnózis.

Diagnózis
Az érintett korcsoport és a tünetek hasonlósága miatt elsősorban a parvovírusos hasmenéstől kell elkülöníteni. Ennek legegyszerűbb módja, ha a bélsárból egy gyorsteszt segítségével a vírus-antigént mutatjuk ki. Fontos, hogy a parvo-hasmenést már a kezdeti szakaszban kizárjuk, mivel ezt a betegséget egész másként kell kezelni. Szintén ennél a korcsoportnál jelentkezhet a coccidiosis, girardiosis, melyeket a bélsárból felszíndúsítás után mikroszkópos vizsgá- lattal diagnosztizálhatunk (előfordulhat kevert fertőződés is!).

Gyógykezelés
A terápia elsősorban tüneti kezelésből áll: folyadékpótlás, az immunrendszer erősítése, probiotikumok adása, megfelelő diéta. Az antibiotikumok adása megfontolandó, főleg, ha biztosak vagyunk a diagnózisban, hiszen a hasmenés felborítja a bélflrát, az antibiotikum ezt tetézheti, miközben a vírusra közvetlenül nem hat.

Védőoltás
Rendelkezésünkre áll védőoltás is. Ezt nem kell feltétlenül beépíteni a kölykök alapimmunizálási oltási sorába, de sok esetben megfontolandó egyedi esetekben, (érdemes a tulajdonos fiyelmébe ajánlani amikor először hozza a kölyköt az állatorvoshoz):

- gyenge, fejletlen kölyök,
- beltenyésztett alomból származó kölyök,
- olyan kölyök, amelyik erősen bélférges, coccidiózist, girardiózist diagnosztizáltunk nála,
- olyan kölyök, amelyet lakótelepen fognak tartani,
- olyan kölyök, amelyet már fitalon kiállításra, kutyaiskolába szeretnének vinni,
- a lakóhelyen fellépő járvány esetén,
- tenyésztők, szaporítók (?).

Az oltást ajánlott az első (a parvo-) oltás után 2 héttel beadni, ismételni pedig az első kombinált oltás után. Mivel már 5 hetes kortól adható, akár ezzel is kezdhetjük az oltási sort, de ritkán jut el a kölyök ilyen fital korban az állatorvoshoz. Ha szükséges, 6 hónap múlva emlékeztető oltást adhatunk.

 
Ajánlott termékünk: BIOCAN C VAKCINA412502

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.