HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Bizonytalanságok az „új” kutya parvovírus körül

Egy egészen új variánsa a CPV-2 törzsnek, mely a kutyák parvovírusos hasmenését okozza. A CPV-2-nek számos típusa van, melyek szoros genetikai hasonlóságot mutatnak. A CPV-2c DNS-e csupán egy pontján különbözik a CPV-2a és CPV-2b DNS-étől. Emiatt a kapszid-fehérjébe egy másik aminosav került (az aszparaginsav helyett glutaminsav). Először 2000-ben mutatták ki Olaszországban, azóta a világ több részén is felbukkant....

 

 Bizonytalanságok az „új” kutya parvovírus körül

 

Néhány mérvadó állatorvosi weblapról szemezgetve eléggé eltérő információkat találhatunk az úgynevezett „új” kutya parvovírusról:

https://www.avma.org/public/PetCare/Pages/Canine-Parvovirus-FAQs.aspx

immunerősítés télen

Mi a CPV-2c?
Egy egészen új variánsa a CPV-2 törzsnek, mely a kutyák parvovírusos hasmenését okozza. A CPV-2-nek számos típusa van, melyek szoros genetikai hasonlóságot mutatnak. A CPV-2c DNS-e csupán egy pontján különbözik a CPV-2a és CPV-2b DNS-étől. Emiatt a kapszid-fehérjébe egy másik aminosav került (az aszparaginsav helyett glutaminsav). Először 2000-ben mutatták ki Olaszországban, azóta a világ több részén is felbukkant (Nyugat-Európa, Ázsia, Dél-Amerika). Több, mint 30 éve jelent meg a CPV, azóta némileg mutálódott, néhány ezek közül a kapszidot is megváltoztatta. Ez befolyásolhatja a gazdaszervezetben termelődő ellenanyagok kötődését, Mivel a kutyák többféle ellenanyagot termelnek a parvovírus ellen, így csak kis része nem tud kötődni, a vakcinázás után képződő antigének elegendő védelmet nyújtanak (a különböző típusok között erős a keresztvédelem). 

Bár közvetlenül nincs erre a típusra vakcina, minden nagy vakcinagyártó által forgalmazott készítmény kellő védelmet ad ez ellen a típus ellen is. A kölykök az első oltást ne kapják 6 hetes koruk előtt. Az utolsó kölyökkori oltást 14-16 hetes kor között ajánlott adni, attól függetlenül, hogy előtte hányszor kapott oltást. A fertőzés, a fogékony állatok köre, a diagnosztizálás, a kezelés, a megelőzés mikéntje nem tér el a többi CPV típusétól.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21306055

A kutya parvovírust (CPV-2) tartalmazó vakcinákkal kapcsolatban felmerült, hogy vajon megfelelő védelmet ad-e a nemrégiben azonosított CPV-2b és -2c antigén-típusok ellen is. A jelenleg használt CPV-2 NL-35-D típusú törzset tartalmazó kereskedelmi vakcinával, illetve desztillált vízzel oltottak klinikailag speci kus kórokozóktól mentes, egészséges beaglekölyköket 8-9 és 11-12 hetes korban. Három héttel a második oltás után minden kutyát megfertőztek szájon át a CPV-2b vagy a CPV-2c típusokkal. Két héten át követték figyelemmel a klinikai tüneteket, a fehérvérsejt-számot, szerológiai vizsgálattal a haemagglutinációgátlást (HI) és vírus-neutralizációt.
Minden kontroll kutyánál (akik csak placebot kaptak) jelentkeztek a parvovírusos hasmenés tünetei (beleértve a lázat és a leukocitopeniát) és a vírusürítés is. A vakcinázott kutyáknál (melyeknél a HI > vagy = 80) egészségesek maradtak az egész vizsgálat alatt, és a vírusürítés is 100-ad része volt a kontroll csoporténak. Összefoglalva: a magas titerű CPV-2 NL-35-D típusú törzset tartalmazó kereskedelmi vakcinával megfelelő keresztvédelem érhető el a CPV-2b és CPV-2c típusok ellen is. Így megelőzhető a betegség kialakulása és a vírusürítés is.

http://vetmedicine.about.com/b/2008/04/29/canine-medicine-new-parvovirus-strain.htm

Mit a helyzet a parvovírus 2a és 2b típusával? Bár mindkettő jelen van, mégsem különböznek a CPV-2-től annyira, hogy a védőoltás ne védené meg a kutyákat ezektől is. Az új, CPV-2c törzs megkerüli ezt a védelmet, mivel burokfehérjéje épp eléggé különbözik, hogy a vakcinák hatására termelődött ellenanyagok már nem védenek kellően ez ellen a törzs ellen. Emiatt bizonyos gyorstesztek negatív eredménye is lehet téves, mivel erre a törzsre nem eléggé érzékenyek. Jelen pillanatban nincs olyan vakcina, mely kifejezetten ez ellen a törzs ellen védene, bár az AVMA kutatásai alapján a hagyományos parvo-oltások kellő védelmet nyújtanak.

http://veterinarymedicine.dvm360.com/vetmed/Medicine/Lecture-Link-The-emergence-of-a-new-parvovirus/ArticleStandard/Article/detail/787077

Képes-e a parvo-gyorsteszt ezt a típust meghatározni? A CPV-2c típus adhat fals-negatív eredményt a rendelői gyorsteszteken. Ennek oka tisztázatlan. Fals-pozitív eredményt adhat, ha a kutya nemrég volt oltvaparvo ellen. Fals-negatív lehet az eredmény, ha az antitest-kötő típusa eltér a vírus-antigén típusától, vagy ha csak rövid ideig ürül a vírus a bélsárral. Ha ez igaz, akkor befolyásolhatja az eredményt, hogy a betegség lefolyása alatt mikor végezzük el a tesztet. Dr. Veir szerint a kvantitatív PCR-vizsgálat adhat pontos eredményt. Azonban a hozzáférhetősége, költsége és a későbbi eredmény a gyakorlatban nem teszi használhatóvá ezt a módszert. Dr. Vier állítása szerint a gyorstesztek bár specifikusak, de nem túl érzékenyek. Lehet a teszt eredménye negatív, de ha a kórelőzmény és a klinikai tünetek jellege miatt erős a gyanúnk a parvovírusos fertőzésre, akkor ennek megfelelően kell kezelni, el járni az adott esetben. A mai napig nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a CPV-2c típus befolyásolja-e a betegség prognózisát, illetve képes-e a védőoltás hatását áttörve járványt indukálni.

http://www.animalsheltering.org/resources/scoop/parvo_2c.html

A CPV-2 genetikai változásai, bár nem nagy mértékűek, néhány típus mégis genetikai előnyhöz jut a természetben. Pl. a 1978-ban megjelent eredeti törzs már nem található meg a természetben, és a CPV-2a típusra cserélődött le 1980 táján. Ma már ez a típus is ritka a természetben. A CPV-2b és CPV-2c lényegesebben különbözik a korábbiaktól: a burokfehérjében 1 illetve 2 aminosav az eltérés. Nincs bizonyíték arra, hogy a CPV-2c komolyabb veszélyt jelente akár a menhelyi, akár a gazdáknál lévő kutyákra. Ezt a típust a többitől a klinikai tünetek, vagy a rendelői gyorstesztek alapján nem lehet elkülöníteni. Bár néhány tudósítás azt sugallja, hogy súlyosabb klinikai tüneteket okozhat, más riportok inkább enyhébb tünetekről és alacsonyabb mortalitásról számolnak be.

Nincs bizonyíték arra sem, hogy a fertőtlenítőszerek másképp hatnának erre az új törzsre. Minden CPV típus ellenálló a környezetben, és nem pusztítják el az alkoholt vagy kvaterner ammóniumsókat tartalmazó fertőtlenítők. Mindegyik törzsre megbízhatóan használhatók azok a fertőtlenítők, melyek hatását a CPV-re már korábban bizonyították. A vírus folyamatosan változik, a jövőben változhat a kimutathatósága, a vakcina védelmi körén kívül eshet, de ezek még nem bizonyítottak.

 

MILYEN KÖVETKEZTETÉST SZŰRHETÜNK LE EZEKBŐL AZ ELLENTMONDÓ INFORMÁCIÓKBÓL?
Van még mit kutatni, bizonyítani a tudósoknak, hogy egyértelműen tisztázzák a fenti bizonytalanságokat, és egységes álláspontot alakíthassanak ki. A gyakorló állatorvos feladata továbbra is az, hogy a családokhoz került új kutyakölyök egészségét megóvják, és felvilágosítsák a veszélyekről a tulajdonost. Bár a forgalomban lévő vakcinák használati utasításában nem szerepel, de az AVMA ajánlása szerint javasolhatjuk egy parvo-oltás beadatását 12-14 hetes korban, függetlenül attól, hogy korábban volt-e és hányszor vakcinázva a kiskutya.
A fentiek indokolják, hogy egy éves kor körül is akár monovalens, akár kombinált vakcinában újra oltsunk parvo ellen is. Véres-hasmenéses megbetegedés esetén nem zárhatjuk ki a parvovírusos fertőzést, még ha oltva volt is az állat, vagy idősebb 1 évesnél, illetve ha rendelői gyorsteszt negatív. A jól ismert, jellegzetes tünetek esetén célszerű intenzív terápiában részesíteni, elkülöníteni a beteget, és megfelelően fertőtleníteni, még ha közvetlenül nem is bizonyított a parvovírus jelenléte.

 
Ajánlott termékünk: BIOCAN P VAKCINA

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.