HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Kutya - immunerősítés

A fő érdeklődési terület az ideg-és immunrendszer közti kapcsolat, és a mentális folyamatok és az egészség kapcsolata. A PNI olyan konkrét mechanizmusokat keres, amelyek által specifkus agyimmunitási hatások létrejönnek. Az agy és az immunrendszer szignalizációs utakon keresztül kommunikálnak egymással, ennek két fő útvonala a HPA-tengely (Hypothalamic-pituitary-adrenal axis) és a szimpatikus idegrendszer: pl. a pro-inflamatoriális citokinek befolyásolják az idegműködést és az agynövekedést is. Ezeket a makrofágok és a gliasejtek választják ki. Van számos kutatás, ami azt támasztja alá, hogy a pszichológiai stresszorok egészségbeli változásokat okozhatnak: pl. megnőtt a bármilyen okú mortalitás azokban a csoportokban....

 

 Kutya - immunerősítés

 

Az immunitásról már tanulmányaink során is egy félévnyi tananyagot sajátíthattunk el. Megismertük az alkotórészeit, összefüggéseit, a kapcsolódó szerveket, szöveteket, az immunitás típusait. Ezt most nem részletezném. Amiről talán kevesebbet tudunk, az a pszicho-neuroimmunológia, mely egy interdiszciplináris tudomány. És - részben - az endokrinológia is kapcsolódik hozzá. Összeállította: dr. Csúz Andrea

A Wikipédián az alábbi információt találjuk erről: http://en.wikipedia.org/wiki/Psychoneuroimmunology

immunerősítés

A fő érdeklődési terület az ideg-és immunrendszer közti kapcsolat, és a mentális folyamatok és az egészség kapcsolata. A PNI olyan konkrét mechanizmusokat keres, amelyek által specifkus agyimmunitási hatások létrejönnek. Az agy és az immunrendszer szignalizációs utakon keresztül kommunikálnak egymással, ennek két fő útvonala a HPA-tengely (Hypothalamic-pituitary-adrenal axis) és a szimpatikus idegrendszer: pl. a pro-inflamatoriális citokinek befolyásolják az idegműködést és az agynövekedést is. Ezeket a makrofágok és a gliasejtek választják ki. Van számos kutatás, ami azt támasztja alá, hogy a pszichológiai stresszorok egészségbeli változásokat okozhatnak: pl. megnőtt a bármilyen okú mortalitás azokban a csoportokban, amik az előző hónapban vesztették el a házastársukat. Vannak elméletek, amik szerint a stresszes események kognitív és affektív válaszokat indukálnak, majd ezek indukálják a szimpatikus idegrendszert és endokrin változásokat, és ezek végső soron gyengítik az immunrendszert. Van kutatás, ami szerint az állandó stressz alatt lévo emberek immunfunkciói jelentősen lecsökkentek. Megállapították, hogy a stressz növeli az összfehérvérsejt-számot, de csökkenti a helper-T sejtek, a szupresszor-T sejtek, a citotoxikus-T és -B sejtek és a természetes ölosejtek számát. A stresszforrások közt volt mindenféle: laboratóriumi stresszkörülmények (beszélgetős feladatok); rövid, természetet stresszorok (pl. orvosi vizsgálat) és hosszútávú természetes stresszorok (pl. válás, munkanélküliség, stb)

Kommunikáció az agy és az immunrendszer között.
• Bizonyos agyi területek stimulációja módosítja az immunitást.
• Az immunsejtek citokineket termelnek, ezek befolyásolják a központi idegrendszert
• Az immunsejtek válaszolnak a központi idegrendszer jeleire

Kommunikáció a neuroendokrin és az idegrendszer köztött.
• Gülkokortikoidok és katekolaminok befolyásolják az immunrendszert
• Az endorfinok az agyalapi és mellékveseveloi medullából befolyásolják az immunrendszert
• Az immunrendszer aktiválása korrelál az agysejtek neurokémiai és neuroendokrin aktivitásával.

Kapcsolatok a glükokortikoidok és az immunrendszer között
• Gyulladáscsökkentő hormonok, amik növelik a szervezet válaszát a stresszorra
• Megakadályozza a szervezet túlreagálását a saját védelmi rendszerére (?)
• Szabályozza az immunrendszert
• Befolyásolja a sejtnövekedést, proliferációt és differenciációt
• Immunoszupressziót okoz
• Elnyomja a sejtadhéziót, az antigén-bemutatást, kemotaxist és citotoxicitást
• Megnöveli az apoptózist 

Kortikortopin-releasing hormon (CRH)
• Ennek felszabadulását a hipotalamuszból a stressz befolyásolja.
• Ez a fo regulátor a HPA tengelyen.
• Ez irányítja az adrenokortikotrop hormon szekrécióját.
• Nagyon szétoszlik az agyban és a periférián
• Irányítja az autonóm idegrendszer és az immunrendszer folyamatait.

Ez a tudományág és gyors fejlődése is azt mutatja, hogy nagyon bonyolult rendszerről van szó. De vajon hogyan lehet javítani az immunitást, és ez hogyan mérhető tudományosan. A Harvard cikke erre keres választ: http://www.health.harvard.edu/flu-resource-center/howto-boost-your-immune-system.htm

Sokan kutatják a diéta, testmozgás, kor, pszichológiai stressz, gyógynövények és egyéb tényezők hatását az immunrendszerre állatokban és emberben, azonban ezek kezdetleges eredmények, mert a kutatók még mindig azt próbálják megérteni, hogy hogyan működik az immunrendszer és hogy hogyan mérjék az immunfunkciókat. Az immunsejtek serkentése elég bonyolult, mert nagyon sokféle immunsejt van. Hogy melyik sejttípusokat kellene serkenteni és milyen számban, azt a tudósok se tudják. Sokkal több lymfocita keletkezik, mint amire a szervezetnek szüksége van, ezek apoptopizálnak, sok még azelőtt hogy „akcióba” lépne. Senki nem tudja, hogy pontosan mennyi és milyen típusú sejtek kellenek az immunrendszer optimális működéséhez. Alsó határ van: tudják pl. hogy ha egy HIV fertőzöttnél egy bizonyos szint alá esik a T-sejt szám, akkor megbetegszik. De nem tudjuk a felső határt, van-e felső határ, a több jobb-e stb.?

Sokan próbálják megfejteni a különféle anyagok, módszerek immunsekrentő hatásait, ennek során mérik a lymfocita-számot, citokinek mennyiségét, de egyelőre senki nem tudja, hogy ezek a mérőszámok mit jelentenek a szervezet betegséglegyőző képességére vonatkozóan. Azt lehet mérni velük, hogy valami történik, de nem igazán világos, hogy ezek hogyan befolyásolják a betegség legyőzését.

Másik módszer: azt nézik, hogy bizonyos életmódváltások hogyan befolyásolják a megbetegedési hajlamot. Kevesebb megbetegedés -> erősebb immunrendszer. Erre alapozva az már megmutatható, hogy milyen valószínű kapcsolatok vannak az immunerősödés és a különböző életmódbeli váltások közt, még akkor is, ha nem tudunk direkt kapcsolatot mutatni bizonyos életmód és a megnövekedett immunválasz közt. A tudósok nem tudják, hogy ha egy gyógynövény megemeli az antitestszintet a vérben, az tényleg jó-e a teljes immunitásnak. Az immunrendszer mindenkinél teljesen egyedi, a szervezetük másképp reagál az aktív anyagokra. A probléma emiatt a nagyobb csoportok vizsgálatával van: attól még, hogy egy anyag egyvalakinél működik, nem biztos, hogy mindenkinél fog, és emiatt nem lehet belőle tudományos adatot csinálni.

Ebből is látható, hogy nagy a bizonytalanság, még az „immunostimuláció” fogalma is nehezen meghatározható: http://en.wikipedia.org/wiki/Immunostimulant

Az immunostimulánsok olyan anyagok, amelyek stimulálják az immunrendszert azáltal, hogy valamely komponensét aktiválják, vagy emelik az aktivitását.

Típusok:
• Specifkus immunostimuláns: antigén-specifkus immunválaszt biztosítanak, pl. vakcina vagy valamilyen antigén.
• Nem-specikus immunostimuláns: nem antigén specifikusan fokozza az immunválaszt más antigénre, vagy stimulálja az immunrendszer komponenseit antigénspecifitás nélkül.

Ez egy kicsit „fából vaskarika”. Mégis számos vegyületről, gyógynövényről állítják, tudomá- nyosan igazolták, hogy javítja az ellenálló-képességet, vagy annak bizonyos részeit. Vegyük például az béta-glükánt. A keresőbe beírva: „beta glucan scientific research” két oldalnyi találatot kapunk. Alább ezekből néhány gondolatot emeltünk ki: http://en.wikipedia.org/wiki/Beta-glucan#.CE.B2-Glucan_and_the_immune_system

Az immunológusok felfedezték, hogy bizonyos veleszületett immunsejtek felszínén található recepropok (dectin-1 és komplement receptor) a felelősek azért, hogy megkössék a beta-glükánokat, így az immunrendszer nem sajátként ismeri fel őket. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17895634:

Ez az anyag megnöveli az immunrendszer védelmét a komplement-rendszer aktiválásával, a makrofágok és a természetes ölősejtek funkcióinak aktiválásával. Van antikarcinogén hatásuk is. http://www.jhoonline.org/content/2/1/25

A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a beta-glükánok erős immunmodulátorok, hatnak mind a veleszületett, mind az adaptív immunrendszerre. A beta-glükánok bakteriális és fungális sejtfalakban megtalálhatóak, ezért úgy gondolják, hogy segít az antimikrobális immunválaszok kiváltásában. Ennek következtében a veleszületett és az adaptív immunválasz is modulálható beta-glükán segítségével, és erősíthetik az opszonikus és nem opszonikus fagocitózist.

Az immunválasz mechanizmusa:
A dectin-1 egy transzmembrán receptorfehérje, ami képes kötődni a beta-1,3 és beta-1,6-glükánokhoz, és ezáltal veleszületett immunválaszt képes kiváltani. A beta-glükán nem található meg az emberi szervezetben (és az emlősálatokéban sem), van viszont a bakteriális és fungális sejtfalban. Effektív immunválaszokat indít be, mint a fagocitózis, és proinflamatoriális faktorok termelése, ami a fertzőző ágensek kiiktatásához vezet. A teljes folyamat, hogy hogyan indukálja ezeket a rendszereket még nem egészében tisztázottak.

A lényeg: a szignalizációs út végén citokinek szabadulnak fel, köztük interleukinok, illetve tumor nekrózis faktorok. A béta-glükán hatását az immunrendszerre nagyon szemléletesen mutatja az alábbi ábra:

A végső következtetés az lehet, hogy van még bőven mit kutatni. A készítmények, módszerek közötti választás az egyéntől függ, érdemes párhuzamosan több úton-módon is hatni az ellenálló-képességre.

 
Ajánlott termékünk: VET-P-IM SZIRUP A.U.V.VETPIM

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.