HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A hőstresszről: Felkészültél?

Micsoda is a hőstressz? Érint engem egyáltalán? Mit tehetnék? Ez stressz, vagy hőguta?

Hasonló kérdések fogalmazódnak meg sok gazdálkodóban a meteorológiai előrejelzéseket hallgatva. Mi ez tulajdonképpen, milyen hatásai vannak állatainkra, az állattartóra, a gazdasági eredményeinkre, és a tulajdonosra? Ezt foglalom össze röviden írásomban.

 

Mi történik hőstressz idején?
Az emlősök és a madarak állandó testhőmérsékletű állatok, precíz szabályozó mechanizmust működtetnek, testhőmérsékletük szűk határok között változik. Ha megnő a külső hőmérséklet és páratartalom, akkor csökken a lehetősége a szervezetnek a hőleadásra. Az anyagcsere során melléktermékként képződő hő eltávolitása gátolt, a hőleadási folyamatok zavara alakul ki, aminek testi hatásai jelentkeznek. A hőstressz mértéke függ a hőmérséklettől, a relatív páratartalomtól, az állatfaji sajátosságoktól is. Az alábbi táblázat a tojótyúk hőérzékenységét mutatja a páratartalom és hőmérséklet függvényében.

De mi is történik ilyenkor valójában?
Hőstressz sejtszinten: megnő a testhőmérséklet, emiatt a mitokondriális energiataermelő rendszer zavart szenved. Szabad gyökök képződnek nagy mennyiségben, „hősokk proteinek” termelődnek. Fenti folyamatok hatására az antioxidáns igény sejtszinten megnő, az antioxidáns raktárak kiürülnek, a sejtszervecskékben oxidatív károk képződnek. Zavar keletkezik az antioxidatív anyagok felhasználásában és az immunrendszer működésében. Ezzel egyidejűleg megváltozik az aminosav szállító rendszer működése a bél falában és az izmokban, módosulnak az anyagcsere-folyamatok (máj: AST, ALT, ALKP); megnő a vércukorszint; változik a vér koleszterinszint és trigliceridek szintje. A csökkent étvágy miatt csökken az ásványi anyag felvétel és az antioxidánsok felvétele.
Izzadás: ásványi anyag vesztést okoz, míg a ziháláskor ásványi anyag vesztés mellet a respirációs alkalózis is fellép, káros szabad gyökök száma megnő. Hősterssz az állati szervezet szintjén: fenti változásokkal együtt az állati test egészségi állapota is megváltozik. Hőszabályozási folyamatok indulnak be, normál testfunkciók megváltoznak, takarmányfelvétel csökken, emésztés hatékonysága romlik, szaporodásbiológiai és immunrendszeri zavarok jelentkeznek. Ezek a folyamatok során először az étvágy csökken, majd az állat zihálni kezd, többet iszik. A sok vízivás miatt több vizelet képződik, amivel jelentős mennyiségű ásványi anyag távozik a szervezetből, a sav-bázis egyensúly felborul. Ezek hatására csökken a növekedés és termelés. A sejtszintű funkciózavar mértékétől függően akár le is állhat. A sejtek helyreállítási folyamatai sérülnek, a betegségekkel és toxinokkal szembeni ellenálló képesség csökken, immunrendszer működése csökken, a hirtelen elhullások száma megnő.

Hőstressz az épületben
A károk csökkentése érdekében az épület szellőztetését fokozzuk, mivel a nagyobb légsebesség a páratartalmat csökkenti. Ha tehetjük, fokozzuk a hűtőrendszer működését, csökkentsük az állomány sűrűséget. A kisebb állomány sűrűségnél a hőleadás lehetősége megnő, a páratartalom csökken, így az állomány ellenálló képessége nő.

Hőstressz a takarmányozásban
A fehérjék arányát csökkentsük, az aminosav kiegészítés javára. Ezáltal az emésztéskor felszabaduló hőmennyiség csökken.
Növeljük az esszenciális aminosavak mennyiségét. Csökkentsük a szénhidrátok- növeljük a zsírok arányát, mivel így koncentráltabb takarmányt adhatunk a csökkent étvágyú állatnak. ugyanezen okból a rosttartalom is csökkentendő. Fontos gyakorlati tanács: a hűvösebb órákban etessünk, ilyenkor az emésztéskor felszabaduló hő nem terheli úgy a szervezetet.

Hőstressz a telep szintjén: Kisebb termelési eredmények (tej, tojás, súlygyarapodás, szaporodásbiológia), romló immunválasz a vakcinázásra, betegségek jelentkeznek, elhullás megnő. Jelentős gazdasági kár.

Teendők és lehetőségek:
- A környezetben: ventillációval a légáramlás fokozása; ha lehet hűtés; állománysűrűség csökkentése.
- A takarmányozásban: fehérje/aminosav és szénhidrát /zsír arány csökkentése; rost tartalom csökkentése; etetési időszak optimalizálása.
- Takarmány-kigészítők használata: Antioxidánsok bevitele; ásványi anyag pótlás; ozmózis rendezése. A hőstressz elleni készítmények használatával a jelentkező gazdasági károk jelentősen csökkenthetők.

Javasolt takarmány-kiegészítő termékek a hőstresszes időszakban:
- Vitapol termékek minden álllatfajnak;
- Norovit thermo, Vitaplan C oral és Vitaplan C extra főként baromfi és sertések részére
- Uppetapol kérődzők részére

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.