HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Mi a hőstressz?

Az emlősök és madarak belső hőmérsékletük állandóságát igyekeznek megőrizni. Termoneutrális zóna az a hőmérséklet-tartomány, ahol az állatok által termelt hő külön energiaráfordítás nélkül képes távozni. Alsó kritikus hőmérsékleten azt a hőmérsékletet értjük, amely alatt, felső kritikus hőmérsékleten pedig azt, amely fölött az állat hőtermelése fokozódik. Alatta azért, mert a fokozott hőleadást a szervezet fokozott hőtermeléssel (pl. hely- és helyzetváltoztatás, izommunka, takarmányfelvétel) kompenzálja. Fölötte pedig azért, mert a hőtorlódás (hőguta) elkerülésére fokozott hőleadásra van szükség, ehhez pedig energiát kell felhasználni (pl. hely- és helyzetváltoztatással, lihegéssel), ami egyúttal hőtermeléssel is jár. A hőstressz tehát a felső kritikus hőmérséklet fölött következik be. Ennek első fázisa, amíg a hőleadás mértéke meghaladja a hőemelkedés mértékét. Ha ez az arány megfordul, akkor már komoly egészségkárosodás következik be végül az állat elpusztul....

 

Mi a hőstressz?

 

Az emlősök és madarak belső hőmérsékletük állandóságát igyekeznek megőrizni. Termoneutrális zóna az a hőmérséklet-tartomány, ahol az állatok által termelt hő külön energiaráfordítás nélkül képes távozni. Alsó kritikus hőmérsékleten azt a hőmérsékletet értjük, amely alatt, felső kritikus hőmérsékleten pedig azt, amely fölött az állat hőtermelése fokozódik. Alatta azért, mert a fokozott hőleadást a szervezet fokozott hőtermeléssel (pl. hely- és helyzetváltoztatás, izommunka, takarmányfelvétel) kompenzálja. Fölötte pedig azért, mert a hőtorlódás (hőguta) elkerülésére fokozott hőleadásra van szükség, ehhez pedig energiát kell felhasználni (pl. hely- és helyzetváltoztatással, lihegéssel), ami egyúttal hőtermeléssel is jár.

hőstressz

A hőstressz tehát a felső kritikus hőmérséklet fölött következik be. Ennek első fázisa, amíg a hőleadás mértéke meghaladja a hőemelkedés mértékét. Ha ez az arány megfordul, akkor már komoly egészségkárosodás következik be végül az állat elpusztul.

A hőstressz állatjólléti kérdés

Az állatjóllét az állat környezetével való együttműködési kísérletei szerint meghatározott állapota. Ez az együttműködés lehet sikeres, de ütközhet komoly nehézségekbe, vagy lehet akár teljesen sikertelen is. Hőstressz esetén ez a nehézség, majd sikertelenség következik be, így az állat jólléte komolyan romlik. Az állattartó azonban köteles a jó gazda gondosságával eljárni, így a hőstressz megelőzéséről gondoskodni. Ennek elemeit vesszük most sorra állatfajonként.

 
Ajánlott termékünk: SODIUM SALICYLDOP4

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.