HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

KANOK VÉDELME A NYÁRI HŐSTRESSZ ELLEN

Egy jól vezetett sertéstelepen a mesterséges szaporítási eljárások fejlődésének köszönhetően egy re kevesebb, de egyre nagyobb genetikai értékű kant tartanak az árutermelő kocaállomány mesterséges termékenyítésére. A kocalétszámhoz viszonyítva elenyésző állatlétszámról beszélünk, ezért az állományszintű fertilitási problémák elleni küzdelemben gyakran nem is fordítunk rájuk kellő figyelmet! Ma még nem általános, hogy specifikus takarmányozási programokkal, állategészségügyi adaptációs programokkal „készítsük elő” a kanokat a hosszú hasznos élettartamra, illetve a minél nagyobb spermiumkoncentrációjú, jól tárolható, fertilis szaporítóanyag megtermelésére. A kanok termelését általában olyannak fogadjuk el, amilyen, a libidójukat olyannak fogadjuk el, amilyen, és nagyon sok esetben szükségtelenül nehezítjük a kanok nem megfelelő tartásával a telepi mesterséges termékenyítő munkát....

 

KANOK VÉDELME A NYÁRI HŐSTRESSZ ELLEN

 

Egy jól vezetett sertéstelepen a mesterséges szaporítási eljárások fejlődésének köszönhetően egy re kevesebb, de egyre nagyobb genetikai értékű kant tartanak az árutermelő kocaállomány mesterséges termékenyítésére. A kocalétszámhoz viszonyítva elenyésző állatlétszámról beszélünk, ezért az állományszintű fertilitási problémák elleni küzdelemben gyakran nem is fordítunk rájuk kellő figyelmet! Ma még nem általános, hogy specifikus takarmányozási programokkal, állategészségügyi adaptációs programokkal „készítsük elő” a kanokat a hosszú hasznos élettartamra, illetve a minél nagyobb spermiumkoncentrációjú, jól tárolható, fertilis szaporítóanyag megtermelésére. A kanok termelését általában olyannak fogadjuk el, amilyen, a libidójukat olyannak fogadjuk el, amilyen, és nagyon sok esetben szükségtelenül nehezítjük a kanok nem megfelelő tartásával a telepi mesterséges termékenyítő munkát.

kanok védelme

A kivételes eset, amikor a kanok is nagyobb figyelmet kapnak, a nyári hőstressz beköszöntének időszaka…..ilyenkor általában több kantól kell spermát venni, hogy a kocaállományt termékenyíteni tudjuk, mert mind az ejakulátumok mennyisége csökken, mind a minőségük romlik. Az apaállatok libidója is csökken, ami tovább nehezíti a szaporítómunka szervezését. Az is előfordulhat, hogy olyan mértékben romlik a kanok teljesítménye, hogy kiegészítésként mesterséges termékenyítő állomástól kell szaporítóanyagot rendelni, ami saját kanok tartása mellett indokolatlanul megdrágítja a termékenyítést.

A hőstressz és az általa kiváltott hímfertilitás-csökkenés biológiai tények – vagyis hatásukat kivédeni nem lehet, de kártételük megfelelő felkészüléssel csökkenthető! Mi is történik a hőstresszt elszenvedett apaállat szervezetében? Általánosságban azt mondhatjuk, hogy megnő a szervezet belső hőmérséklete és felborul az elektrolit-egyensúly a túl magas hőmérséklet miatt. Sertéseknél ez általában 27 °C teremhőmérséklet elérésekor következik be. Ilyen esetben a kocák és a kanok reprodukciós teljesítménye egyaránt romlik. A legtöbb telepen ilyenkor a kocák „helyreállítására” fókuszálnak, és nem veszik figyelembe, hogy a kanok a hőstressz kártételére sokkal érzékenyebbek, mert a túl magas hőmérséklet a mellékherében tárolt, érési stádiumban lévő spermiumokat teszi tönkre! Ezzel magyarázható, hogy a kanok fertilitás-romlása általában a hőstressz kezdetétől számított 10-14 nap múlva jelentkezik – és a spermatogenezis biológiai folyamatai magyarázzák, hogy miért is kell a kanfertilitás „ megjavulásához” akár 50-60 nap is, az ondóvételek gyakoriságától függően.

Az első jel, ami arra utal, hogy az apaállatot hőstressz érte, a légzésszám fokozódása – az állat légvételeinek száma percenként az 50-et is meghaladja. A körülményes légzés-szám ellenőrzés helyett a herék felületi hőmérsékletét egyszerűbben is ellenőrizhetjük – ha infrahőmérővel mérve 33,5°c-nál magasabb hőmérsékleti értéket tapasztalunk a kanok hereborékjának felületén, számítanunk kell az ondóminőség hamarosan bekövetkező romlására. A minőségromlás több héten keresztül is eltart. Az abnormális spermatogenezis még könnyen tetten érhető, mert felismerhetjük a proximális és a disztális plazmacseppes spermiumalakokat, így ezek az ejakulátumok kiszűrhetők a rutin szaporítóanyag-termelés folyamatában. A fő gond, hogy a spermiumfejek plazma-membrán integritása is szoros összefüggést mutat a herék hőmérsékletével, és hőstressz esetén a fejmembránok is károsodnak. Ez azonban a motilitást érdemben nem befolyásolja, és a membrán-szerkezetek kedvezőtlen elváltozásainak felismeréséhez differenciál-interferencia kontraszt mikroszkóp (DIC mikroszkóp) szükséges…..vagyis egy általában spermavizsgálatra használt fáziskontraszt mikroszkóppal bírálva a spermát lehetetlen észrevenni és feldolgozásra alkalmatlannak minősíteni ezeket az ejakulátumokat, így ezek hígításra és felhasználásra kerülnek. A következmények pedig ismertek……Tehát a hőstressz látható jele, az ondókoncentráció csökkenése csak a kisebbik gond a kanok esetében. Figyelembe kell venni azt is, hogy a leggyengébb minőségű ondót majd a hőstressz beköszöntétől számított 28.-40. nap között termelik a kanok – és ilyenkor már gyakran nem is számítunk csökkent fertilitásra, főleg ha változékony időjárási viszonyok közepette érte a kanokat hőstressz. Nagylétszámú apaállattal üzemelő kanállomásokon megfigyelték, hogy egy napi hőstresszt követően a normálisnak tekinthető ondóminőség a 64.-65. napon áll helyre….Ha a túl magas hőmérséklet több mint 7 napon keresztül fennáll, a herék termoregulációja olyan mértékben kimerülhet, hogy véglegesen károsodik a csírahám, és a kant a tervezett használati idő vége előtt selejtezni kell a termelésből.

Mit lehet tenni a hőstressz kártételének mérséklésére?

Az általános technológiai intézkedések – istállók klimatizálása, párásítás, a munkacsúcsok (ondóvétel) hűvösebb órákra időzítése mindenki által ismert, évről évre visszatérő telepi feladatok. A tartási körülménynek optimalizálásával tudjuk csökkenteni a stressz-tényezők hatását, de ez önmagában nem elég. A normál spermatogenezis folyamatának fenntartásához speciális mikrotáplálóanyagokat is biztosítanunk kell a kanoknak – ráadásul akkor, amikor a magas hőmérséklet miatt a takarmányfelvétel csökkenésére is számítani kell. Vagyis, még ha speciálisan kanok számára összeállított tápokat is etetünk, a csökkent takarmányfelvétel miatt azokat is ki kell egészíteni mikrotáplálóanyagokkal, nem beszélve a kocatápokat fogyasztó kanokról.

Több tudományos igényességű kísérlet is igazolta, hogy a hőstressz idején adagolt E-vitamin kiegészítés növeli az ivarsejtképződés intenzitását. A betain májvédő hatásának köszönhetően az elektrolit-imbalansz káros hatásait képes csökkenteni, illetve a vérplazma homocisztein-tartalmát csökkenti. A csökkenő homocisztein koncentráció hatására javul a sejtmembránok fluiditása, illetve kisebb mértékű a DNS-metiláció – ez együttesen eredményezi a kanok termékenyítőképességének javulását (a javuló membránszerkezet és az intakt DNS szerkezet révén). A folsav-kiegészítés hatására csökken a spermiumok kromoszomális rendellenességeinek gyakorisága, ami szintén a termékenyítőképesség javulását eredményezi. A Zn kiegészítés az abnormális spermium-alakok arányát csökkenti az ejakulátumban, továbbá a tesztoszeron-termeléshez is szükséges. . A B12 vitamin, a C-vitamin és a D vitamin az ondóplazma megfelelő minőségének fenntartásához, az androgén receptorok működéséhez, a spermiumok kapacitációra (a női nemi utakban lezajló, a termékenyítés előtt szükséges szerkezetváltozás) való képességéhez elengedhetetlenül szükséges. A B és C vitaminok a hőstressz idején fokozott mértékben ürülnek a szervezetből, ezt a kantakarmányok összeállításánál figyelembe kell venni. Az L-Karnitint általában a máj, a vese és az agyvelő szövetei szintetizálják lizinből és metioninból. A hőstressz idején azonban mindenképp szükséges L-karnitin kiegészítésben részesíteni a kanokat, a mellékherékben zajló spermium-érési folyamatok zavartalanságának biztosítása érdekében. Már 4 héten keresztüli L-Karnitin kiegészítés szignifikánsan növeli az ejakulátumok spermiumkoncentrációját, illetve a normál morfológiájú, termékenyítésre alkalmas spermiumok részarányát. Ez főleg a lapály, a pietrain és a duroc genotípusú kanok esetében szembetűnő, a nagyfehér genotípusok esetében a változást kisebb mértékűnek tapasztalták.

A nyári hőstressz idején a csökkenő ondómennyiség és a romló eltarthatóság miatt gyakran kell növelnünk az ondóvételek gyakoriságát. Ilyen esetben a kanok tápját extra lizinkiegészítésben kell részesíteni. A tesztoszteron-szintézis esetén pedig a treonin a limitáló aminósav- vagyis a libidócsökkenés elkerülése érdekében javasolt emelni a kantakarmányok treoninszintjét is. A szerves formátumú szelénkiegészítés a membránszerkezet javításával a termékenyítőképességet javítja. Az ondóplazma nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat – ha a csökkenő takarmányfelvétel miatta a kanok nem jutnak elég esszenciális zsírsavhoz, csökken a sperma mennyisége, és romlik az ondóplazma minősége – ez az eltarthatóságot fogja negatívan befolyásolni. A szójafehérjére alapozó takarmánykeverékek általában gazdagok omega 6 zsírsavakban, de a spermiumokban legnagyobb mennyiségben előforduló omega 3 zsírsav, a DHA optimális mennyiségének biztosítása érdekében a kantápokat ki kell egészíteni omega 3 zsírsavakkal.

A feladat nem egyszerű….. Wayne Singleton és Brad Belstra a „Mesterséges termékenyítés aktuális kérdései” című munkájukban kijelentik, „annak ellenére, hogy a kereskedelmi forgalomban több kantáp is kapható, egyelőre nem sikerült kifejleszteni a kanok szaporodási teljesítményét maximalizálni képes takarmánykeveréket.” Ugyanakkor tudjuk, hogy hogy megtérülő befektetés az apaállatok jóllétét fokozni, ami nemcsak a férőhely, a klimatikus viszonyok, a padozat, stb. optimalizálását jelenti, hanem azt is, hogy törekednünk kell a kanok táplálóanyagigényét úgy kielégíteni, hogy közben a spermatermelést és az apaállat hosszú hasznos élettartamát tartjuk a legfőbb szempontnak. Megfigyelhető, hogy a takarmányozási kutatások fókusza a sertés faj esetében egyre inkább a kocák és a fiatal malacok élettana, a kanok takarmányozás-élettani kutatásai nem törvényszerűen tartottak lépést a genetikai fejlődéssel. Vagyis az egyre nagyobb genetikai és termelési értéket képviselő apaállatokat zömmel még ma is az 1998-ban készült NRC ajánlások alapján takarmányozzuk. A piacon elérhető kan-takarmánykiegészítők zöme nem különbözik a kocáknak ajánlott takarmánykiegészítőktől, zömük szárított élesztőfehérje-alapú vagy aminósavak kombinációja, esetleg ásványianyag-vitaminkeverék.

Az Alpha-Vet ajánlata:

MAGAPOR ESPERMAPLUS – a legkomplexebb kan-takarmánykiegészítő a piacon!

A MAGAPOR sertés mesterséges termékenyítési világcég kutatásai alapján fejlesztett ESPERMAPLUS komplex takarmánykiegészítő garantálja a tenyészkanok optimális mikroelem-, vitamin- és esszenciális aminosavellátását úgy, hogy közben a spermatermelés igényét veszi messzemenően figyelembe! Az ESPERMAPLUS vitamin-, ásványianyag- és aminosav-tartalma megfelelő biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik!

További információkért keresse szaktanácsadónkat! 

 
Ajánlott termékünk: ASCOPIR VÍZOLDHATÓ PULVIS A.U.V.HAJDU1

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.