HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Hőstressz baromfiállományokban

Az intenzív baromfitartásban nagyszámú egyedet tartunk együtt valamilyen mértékben kontrollált mikroklimatikus viszonyok között. Az állatok jóllétének és megfelelő termelésének fenntartása komoly odafigyelést igényel az állattartó részéről, hiszen az elmúlt évtizedben nem volt ritka, hogy nyáron tartósan 30°C felett volt a hőmérséklet, de napközben gyakran megközelítette a 40°C-ot is. Készüljünk fel együtt az idei nyáron várható magas hőmérséklet káros hatásainak kiküszöbölésére....

 

Hőstressz baromfiállományokban

 

Az intenzív baromfitartásban nagyszámú egyedet tartunk együtt valamilyen mértékben kontrollált mikroklimatikus viszonyok között. Az állatok jóllétének és megfelelő termelésének fenntartása komoly odafigyelést igényel az állattartó részéről, hiszen az elmúlt évtizedben nem volt ritka, hogy nyáron tartósan 30°C felett volt a hőmérséklet, de napközben gyakran megközelítette a 40°C-ot is. Készüljünk fel együtt az idei nyáron várható magas hőmérséklet káros hatásainak kiküszöbölésére.

baromfi hőstressz

A madarak hőleadási lehetőségei korlátozottabbak az emlősökénél. A sűrű tollazat miatt négylábú társaiknál kisebb mértékben tudnak sugárzással és áramlással hőt leadni. Nincsenek verejtékmirigyeik és a párologtatás is a légutakon keresztül, emelkedett ventilációval oldható csak meg.

Mit tesznek a madarak hőstressz esetén? Igyekeznek egymástól távolabb és a hideget sugárzó felületekhez és ventillátorokhoz közelebb húzódni. Szárnyaikat széttárják így csökkentve azok szigetelő hatását. Emelkedik a légzésszám, majd egyre fokozottabban lihegnek. Kevesebbet mozognak az így keletkező hő termelődésének megelőzésére. Növelik a vízfelvételt. Intenzívebb lesz a bőr vérkeringése a termelődő hő elvezetése céljából

E szabályozó mechanizmusok közül a lihegés (hőszabályozási szapora légzés) súlyos következményekkel is járhat. A lihegés a párolgásos hőleadás fő eszköze madarakon, de csak komfortzónát meghaladó környezeti hőmérsékleten használják ki e lehetőséget, kivitelezése ugyanis kizárólag izommunkával lehetséges. Az izommunka energiaigényes folyamat és hőtermelődéssel jár, így a lihegés csak addig „kifizetődő”, amíg a segítségével leadott hő több, mint a kivitelezése során termelt. Bár a légzésszám a nyugalmi állapothoz képest akár tízszeresére is emelkedhet, hosszú ideig nem képesek a madarak ennek fenntartására. Egyrészt kifáradnak, másrészt a környezetben megnövekedett páratartalom csökkenti a lihegéses párologtatás hatékonyságát. A szervezet az emelkedett szén-dioxid leadás miatt respiratorikus alkalózisba kerül, csökken a vér kálium és foszfát szintje, emelkedik a nátrium és klorid szint. A haemoglobin fokozott oxigén-telítettsége gyengíti az oxigén szöveti leadását, ami cianózishoz vezet. Az állat végül a szívműködés leállása vagy sokk miatt elpusztul.

A hőstressz természetesen súlyos kihatással van a baromfi állományok termelési eredményeire is. A takarmányfelvétel tojótyúkoknál 30°C-on akár 30-35%-kal is csökkenhet a 20-22°C-on mért értékhez viszonyítva. Ez a tojástermelés 8 – 30%-os csökkenéséhez és a tojások 5 – 10 grammos tömegcsökkenéséhez is vezethet. Sőt az abnormális formájú vagy a vékony héjú, ezért törékeny tojások száma is nőhet. Brojlercsirke vagy pecsenye kacsa állományokban a súlygyarapodás 10 – 15%-kal eshet. Ennek egyik káros következménye a hosszabb elkészülési idő. A másik pedig, hogy megváltozik a test összetétele, mert a tartósan 32°C feletti környezeti hőmérséklet kompenzálására emelkedik a zsírbeépülés. Ennek az az oka, hogy a zsír oxidációjából nagyobb mennyiségű anyagcsere-vízhez jut a szervezet, mint más szerves vegyületek oxidációja révén. Végül negatívan befolyásolja a tenyész állományokban a hímek spermatermelését a herék felmelegedése miatt és a tojók peteérését is.

Mit tegyünk tehát e súlyos kártételek megelőzésére? A legfontosabb természetesen a megfelelő tartási technológia kialakítása. Ez nem csak a megfelelő hőszigetelő épület felületek, a belső tér tagolásának és a légtér ventillációjának adekvát tervezését és kivitelezését jelenti, hanem azt is, hogy meg kell teremteni az istállóklíma kontrollálásának lehetőségét a légállapot ellenőrzésének és szabályozásának kialakításával. Meg kell jegyezni, hogy ez a kontrollált istállóklíma a jogszabályi előfeltétele brojlercsirke állományoknál a magasabb telepítési sűrűség alkalmazásának. Fontos továbbá a jó minőségű (mellékíztől mentes, 10 – 15°C hőmérsékletű) ivóvíz, a takarmánykiosztás időzítése a hűvösebb napszakokra, illetve a takarmány zsírtartalmának növelése. Javasolt a takarmány aminosav-tartalmának növelése, mert a fehérjeetetés hőnövelő hatású lehet, továbbá a vitamin (főleg C és E) és ásványianyag-kiegészítés a csökkent takarmányfelvétel miatt. Végül kedvező hatású lehet a láz- és fájdalomcsillapító, illetve gyulladáscsökkentő hatású acetil-szalicilsav adása is.

 Felhasznált irodalom:

  • Department for Environment, Food and Rural Affairs: Heat Stress in Poultry - Solving the Problem. London, 2005.
  • Karsai F. – Gaál T.: Állatorvosi kórélettan. Állatorvostudományi Egyetem. Budapest, 1992.
  • Molnár A. - Nógrádi J.: Magas hőmérséklet hatása a baromfi termelésére. A baromfi. 2001. 3, 50-53.
  • Rafai P.: Állathigiénia. Agroinform. Budapest, 2003.
 Kapcsolódó hirdetések:                                                    
  • Karcsiék írnak 2 oldalt az istállóberendezésekről
  • Termékek
    • vitaminok: Norovit-Amino Forte, Norovit Thermo, Aminovitaplan
    • acetil-szalicilsav: Ascopir

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.