HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A nyár veszélye: a hőstressz

Az emlősök és madarak belső hőmérsékletük állandóságát igyekeznek megőrizni. Termoneutrális zóna az a hőmérséklet-tartomány, ahol az állatok szervezete által termelt hő külön energiaráfordítás nélkül képes távozni. Alsó kritikus hőmérsékleten azt a hőmérsékletet értjük, amely alatt, felső kritikus hőmérsékleten pedig azt, amely fölött az állat hőtermelése fokozódik. Alatta azért, mert hidegben a fokozott hőleadást a szervezet fokozott hőtermeléssel (pl. hely- és helyzetváltoztatás, izommunka, takarmányfelvétel) kompenzálja. Fölötte pedig azért, mert a hőtorlódás (hőguta) elkerülésére fokozott hőleadásra van szükség, ehhez pedig energiát kell felhasználni (pl. hely- és helyzetváltoztatással, lihegéssel), ami egyúttal hőtermeléssel is jár. A hőstressz tehát a felső kritikus hőmérséklet fölött következik be. Ennek első fázisában a hőleadás mértéke még meghaladja a hőemelkedés mértékét. Ha ez az arány megfordul, akkor már komoly egészségkárosodás következik be, végül az állat elpusztul....

 

A nyár veszélye: a hőstressz

Mi a hőstressz?

Az emlősök és madarak belső hőmérsékletük állandóságát igyekeznek megőrizni. Termoneutrális zóna az a hőmérséklet-tartomány, ahol az állatok szervezete által termelt hő külön energiaráfordítás nélkül képes távozni. Alsó kritikus hőmérsékleten azt a hőmérsékletet értjük, amely alatt, felső kritikus hőmérsékleten pedig azt, amely fölött az állat hőtermelése fokozódik. Alatta azért, mert hidegben a fokozott hőleadást a szervezet fokozott hőtermeléssel (pl. hely- és helyzetváltoztatás, izommunka, takarmányfelvétel) kompenzálja. Fölötte pedig azért, mert a hőtorlódás (hőguta) elkerülésére fokozott hőleadásra van szükség, ehhez pedig energiát kell felhasználni (pl. hely- és helyzetváltoztatással, lihegéssel), ami egyúttal hőtermeléssel is jár.

A hőstressz tehát a felső kritikus hőmérséklet fölött következik be. Ennek első fázisában a hőleadás mértéke még meghaladja a hőemelkedés mértékét. Ha ez az arány megfordul, akkor már komoly egészségkárosodás következik be, végül az állat elpusztul.

hőstressz

A hőstressz állatjólléti kérdés

Az állatjóllét abban mutatkozik meg, hogy az állat milyen mértékben képes környezetével együttműködni. Mivel a környezet állandóan változik, ugyanakkor az állati szervezet belső állandóságra törekszik, az állat biológiai szabályozó mechanizmusokat működtet. Ezek révén az együttműködés lehet sikeres, de ütközhet komoly nehézségekbe, vagy lehet akár teljesen sikertelen is. Hőstressz esetén ez a nehézség, majd sikertelenség következik be, így az állat jólléte komolyan romlik. A hőstressz tehát az intenzív állattartás egyik legfontosabb gazdasági és állatjólléti problémája.

 Hőstressz szarvasmarha állományokban

Tejelő állományokban elsősorban a nagy termelésű teheneket érinti hátrányosan a nyári meleg. A szarvasmarháknak sajátságos a hőszabályozási mechanizmusuk: a bendőemésztés során keletkező hőt használják fel a test fűtésére. A nagy hozamú teheneknek nagyobb a takarmány-felvétele, fokozott az anyagcseréje, így nagyobb a bendőemésztés által indukált hőtermelés is. A laktációnként 10 000 kg-ot meghaladó tejtermelésű tehenek esetében minden megtermelt 10 kg tej megkétszerezi az emészthető nettó energiaigényt, aminek 35%-a viszont hőtermelésre fordítódik. Így a belső hőtermelés és a külső magas hőmérséklet együttesen az állat szervezetében hőtorlódáshoz vezet. Az állatok értelemszerűen a takarmány-fogyasztás csökkenésével reagálnak ilyenkor, hogy kisebb legyen a belső hőtermelés, ez pedig a tejtermelés csökkenéséhez vezet. Ez nagy hozamú teheneknél akár napi 10-15 kg csökkenést is jelenthet, ami komoly veszteség.

 Hőstressz sertésállományokban

A sertések reakcióit hőstressz során alapvetően befolyásolja az a tény, hogy a verejtékezéssel történő hőleadás rendkívül alacsony, ezért a viselkedési hőszabályozás kerül előtérbe, vagyis a dagonyázás, a testfelület nyalogatása, majd a lihegés. Ez viszont azokon a tartási helyeken, ahol az állathigiéniai állapotok javításra szorulnak, a kültakaró felázásához és azon keresztül gennykeltő vagy egyes szerveket megtámadó csírák beszaporodásához vezethet. Így lehet nagyobb esély exsudatív bőrgyulladás, sertésdizentéria, MMA szindróma vagy éppen egyes vetéléssel vagy magzatkárosítással járó kórképek kialakulására is. Emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mind a kocák szaporodási mutatói, mind a kanok termékenyítőképessége csökken hőstressz idején.

 Hőstressz baromfi állományokban

A madarak hőleadási lehetőségei más okokból korlátozottak. Egyrészt a sűrű tollazat miatt négylábú társaiknál kisebb mértékben tudnak sugárzással és áramlással hőt leadni. Másrészt nincsenek verejtékmirigyeik és a párologtatás is a légutakon keresztül, emelkedett ventilációval oldható meg. Mit tesznek a madarak hőstressz esetén? Igyekeznek egymástól távolabb és a hideget sugárzó felületekhez, ventillátorokhoz közelebb húzódni. Szárnyaikat széttárják így csökkentve azok szigetelő hatását. Emelkedik a légzésszám, majd egyre fokozottabban lihegnek. Kevesebbet mozognak, hogy így előzzék meg a további hőtermelést. Növelik a vízfelvételt. Intenzívebb lesz a bőr vérkeringése a termelődő hő elvezetése céljából. A hőstressz természetesen súlyos kihatással van a baromfi állományok termelési eredményeire. A takarmányfelvétel tojótyúkoknál 30°C-on akár 30-35%-kal is csökkenhet a 20-22°C-on mért értékhez viszonyítva. Ez a tojástermelés 8 – 30%-os csökkenéséhez és a tojások 5 – 10 grammos tömegcsökkenéséhez is vezethet. Sőt az abnormális formájú vagy a vékony héjú, ezért törékeny tojások száma is nőhet. Brojlercsirke vagy pecsenye kacsa állományokban a súlygyarapodás 10 – 15%-kal eshet, így hosszabb az elkészülési idő. Negatívan befolyásolja a meleg tenyész állományokban a hímek spermatermelését a herék felmelegedése miatt, és a tojók peteérését is.

 Mit tehetnek a gazdák?

Minden kezelés helyett legjobb és legolcsóbb a megelőzés. Ennek legfontosabb eleme a takarmányozás. Ha meleg van, általában az állat kevesebbet eszik, de inni biztosan fog. Emellett melegben csökkenteni kell a takarmány fehérje tartalmát is, mert a fehérje bontás során emelkedik a hőtermelés. Így nem csak a helyes energiaellátásra kell törekedni a takarmányozásban, hanem ivóvízen keresztül pótolnunk kell az aminosavakat, valamint a csökkent takarmányfelvétel miatt hiányzó ásványi anyagokat, vitaminokat és elektrolitokat.

Leírva magától értetődő, de a gyakorlatban sokszor mégis nehéz megvalósítani az istállók légállapotának megfelelő beállítását. Az állatjólléti támogatások kapcsán most kötelezővé váló légállapot mérések sokat lendíthetnek ezen a kérdésen, hiszen pontosan definiálni lehet hogy az istálló mely pontján és miért magasabb a káros gázok szintje. Persze sok helyütt találkozhatunk pozitív példákkal is, mint a hűtőpaneles légcserélők baromfi, illetve a vízporlasztó berendezések sertés és szarvasmarha telepeken.

Végül, ha nem marad más, gyógykezelni kell. Számos, a humán gyógyászatból jól ismert gyulladás- és lázcsillapító hatóanyag rendelkezésre áll a gazdasági haszonállatok részére is (pl. szalicilátok), de alternatív kezelések alkalmazása is előfordul (pl. bendőfermentáció segítése élesztővel).

Egy biztos, hogy az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, így a hőstressz megelőzéséről, illetve gyógykezeléséről gondoskodni.

 
Ajánlott termékünk: ASCOPIR VÍZOLDHATÓ PULVIS A.U.V.HAJDU1
More in this category: Mi a hőstressz? »

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.