HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

UPPETAPOL Csökkentse a hőstressz negatív hatását a tejtermelésben!

Dr. Húth Balázs

A hőstressz elleni védekezésben a tartás- és a takarmányozás technológiai elemeket komplex módon, okszerűen kell alkalmaznunk, annak érdekében, hogy az ebből eredő kártétel mértékét minimalizálni tudjuk. A szarvasmarha homeotherm faj, vagyis testhőmérséklete egy szűk intervallumon belül mozog és viszonylag független a környezettől. Az alacsony hőmérsékletet sokkal jobban viselik a tehenek, mint a meleget, pont fordítva, mint az embereknél. A tejelő teheneknél az optimális hőmérsékleti tartomány 5-18 °C- között mozog. Ennek az az oka, hogy az felvett takarmány emésztése során jelentős a ruminális hőtermelés. Egy tehén „hőtermelése“ a takarmányfelvételtől és a takarmány összetételétől (emészthetőségétől) függően elérheti az 1,5 kW-ot is.

A hőstressz hatására csökken a szárazanyag-felvétel, amely tejtermelés csökkenést eredményez. Meg kell azonban jegyezni, hogy a tejtermelés csökkenésének csak az 50%-a magyarázható a szárazanyag-felvétel csökkenésével. A tejtermelés-csökkenés másik része a metabolizmus változásának tudható be, a szövetek érzékenységének és a hormonális állapot megváltozásának. Miközben a takarmányfelvétel csökken, nő a létfenntartás táplálóanyag-szükséglete, szaporább a pulzus és nagyobb a légzésszám, elsősorban a meghosszabbodott ácsorgási idő miatt. Ez körülbelül 7-25%-os növekedést jelent, ami 2,93-10,05 MJ NEL/nap növekedésnek felel meg. Ez az emelkedés az energiaszükségletben egyenlő 1,0-3,4 kg tejtermeléssel (3,7% zsírtartalom). Fontos kiemelni, hogy a csökkenő szárazanyag-felvétel miatt energiadeficites állapot alakulhat ki a nagy tejtermelésű tehén szervezetében, amely rontja az immunrendszer hatékony működését, emelkedő szomatikus sejtszámot és a lábvégproblémák gyakoribb előfordulását eredményezheti.

A leírtak miatt különösen fontos a szárazanyag-felvétel csökkenésének tompítása, amely íz és illatfokozó takarmánykiegészítők TMR-be keverésével enyhíthető. Az Alphafeed termékportfóliójában kínált UPPETAPOL takarmánykiegészítő a fenti hatások mellett huminsav tartalmának köszönhetően mikroelemeket, továbbá gyorsan lebomló szénhidrátot (keményítő) és az immunstátuszt javító anyagokat juttat az állat szervezetébe. Számos tanulmány igazolta, hogy a keményítő hozzáadása a kérődzők takarmányadagjához képes módosítani a bendő mikroflórát alkotó baktériumok szaporodását. A keményítő stratégiailag fontos energiaforrásai a bendő mikroflóra számára; gyorsan lebomlik és a mikróbák gyors szaporodását teszik lehetővé, amelyek a különböző takarmánykomponensek, különösen a rostfrakció hatékony lebontását végzik. A keményítő megfelelő arányának beállítása fontos szerepet játszik a tej mennyiségének és összetételének a javításában is.

Javasolt mennyiség 10 dkg/tehén/nap, a napi takarmányadagban egyenletesen bekeverve. Legideálisabb a TMR elkészítése során bekeverni és egy menetben kijuttatni az állatok elé. Az illatfokozó anyagok miatt a szarvasmarhák szívesen fogyasztják az UPPETAPOL-al dúsított takarmányt, hiszen az embernél sokkal jobb szaglással rendelkeznek.

Az UPPETAPOL Alpha-Vet saját gyártású terméke. Etetése gyorsan megtérül, költsége kb. egy liter tej értékesítési ára. A termék használatával 5-6 %-al nő a szárazanyag-felvétel (üzemi eredmények), amely akár 3-5 liter tej napi elvesztését előzheti meg, a járulékos állategészségügyi kockázatokról (növekvő szomatikus sejtszám és lábproblémák) nem is beszélve!

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.