HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A Healthy Livestock Projektről és annak gyakorlati következményeiről

A Healthy Livestock egy Európai Uniós kutatási program annak tanulmányozására, hogy az állat-egészségügyi és állatjólléti feltételek javítása hogyan járulhat hozzá a sertések és baromfik tartása során az antimikrobiális szerek használatának csökkentéséhez. A projekt számos európai és kínai egyetem és kutatóintézet együttműködése révén valósul meg.

Mint tudjuk, a fertőző betegségek a leggyakoribb betegségek a világon, és lehetnek nagyon súlyosak vagy akár életveszélyesek is. A bakteriális betegségek elleni gyógyszerek, másnéven antimikrobiális szerek, az ember- és állatgyógyászat történetének egyik legértékesebb találmányai, és felfedezésük óta az emberek és állatok millióinak életét mentették meg. 

 

Azonban minden antimikrobiális szer alkalmazása elkerülhetetlenül elősegíti a kórokozó védekező mechanizmusainak kialakulását és növekedését. A baktériumok ellenállóvá válnak a kezeléssel szemben, így az egykor oly értékes antimikrobiális szer értéktelenné válik.

Mint tudjuk, a fertőző betegségek a leggyakoribb betegségek a világon, és lehetnek nagyon súlyosak vagy akár életveszélyesek is. A bakteriális betegségek elleni gyógyszerek, másnéven antimikrobiális szerek, az ember- és állatgyógyászat történetének egyik legértékesebb találmányai, és felfedezésük óta az emberek és állatok millióinak életét mentették meg. Azonban minden antimikrobiális szer alkalmazása elkerülhetetlenül elősegíti a kórokozó védekező mechanizmusainak kialakulását és növekedését. A baktériumok ellenállóvá válnak a kezeléssel szemben, így az egykor oly értékes antimikrobiális szer értéktelenné válik.

A felvázolt probléma kiküszöbölésére a Healthy Livestock Projektben 6 célt fogalmaztak meg.

 1. A kórokozóknak való kitettség és terjedés kockázatának csökkentése a modern intenzív brojler- és sertéstelepeken Kínában és Európában a gazdaságspecifikus, személyre szabott biológiai biztonsági protokollok kidolgozásával és alkalmazásával.
 2. A sertések és baromfik ellenálló képességének növelése a betegségekkel szembeni kihívásokkal szemben, állatjóllét-barát rendszerek alkalmazásával és a bélrendszer egészségének javításával a hagyományos kínai gyógyszerekkel kombinált probiotikumok segítségével.
 3. Olyan automatizált viselkedés- és élősúly-elemző rendszerek kifejlesztése, validálása és telepítése, amelyek lehetővé teszik az általános egészségügyi kihívások és a specifikus betegségek korai felismerését szolgáló, tulajdonságspecifikus megfigyelést.
 4. Az antimikrobiális szerek használatának csökkentése a sertések és brojlerek precíziós gyógyszerezésére szolgáló módszerek kifejlesztésével, illetve a hagyományos gyógyszeres kezelés alternatíváinak felajánlásával.
 5. Az 1-4. konkrét célkitűzés eredményei alapján a legígéretesebb technikai és menedzsment gyakorlatok azonosítása a gyakorlati megvalósíthatóság, a társadalmi elfogadottság és a gazdasági életképesség alapján.
 6. A legígéretesebb, megvalósítható, társadalmilag elfogadható és gazdaságilag életképes technológiák és gazdálkodási gyakorlatok átültetése az érdekeltek (beleértve a politikai döntéshozókat is) rendelkezésére bocsátott eszközökké az egészség és jólét javítása és az antimikrobiális szerek használatának csökkentése érdekében a brojler- és sertéstenyésztésben.

A fenti projektmenedzsmentet egyszerűsítve az alábbi fontos szakmai szempontokat érdemes kiemelni:

 • biológiai biztonság megteremtése,
 • technológiai javítás,
 • hagyományos kínai gyógyszerek alkalmazása,
 • probiotikumok alkalmazása,
 • precíziós gyógykezelés.

Milyen új elemeket látunk benne? Egyrészt megfogalmazott cél a kínai gyógyszerek, illetve gyógymódok meghonosítása szélesebb körben. Másrészt megjelenik egy új kifejezés, a precíziós gyógykezelés. Ez a humán gyógyászatban már elterjedt fogalom a USA Nemzeti Kutatási Tanácsának megfogalmazása szerint a következőt jelenti. A precíziós medicina egy olyan orvosi modell, amely az egészségügyi ellátás testreszabását javasolja úgy, hogy az orvosi döntéseket, kezeléseket, gyakorlatokat vagy termékeket a betegek egy alcsoportjára szabják az egy gyógyszerre alkalmas modell helyett.

A precíziós gyógyászat egy multidiszciplináris terület, ami magában foglalja a betegség több tudományág szerinti elemzését és a rendszerbiológia alkalmazását az egyes betegségének okának molekuláris szintű megfejtésére, majd célzott kezelések alkalmazására. A páciens válaszreakcióját ezután a lehető legpontosabban nyomon követik, majd a kezelést a páciens válaszához finoman hozzáigazítják.

A precíziós gyógyászatban folyamatos diagnosztikai vizsgálatokat alkalmaznak (pl. molekuláris diagnosztika, képalkotás, analitika) a megfelelő és optimális terápiák kiválasztására, ami függ a páciens genetikai tartalmától és más molekuláris vagy sejtelemzés eredményétől.

A precíziós gyógyászat megnyitja az utat a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazása előtt. A gépi tanulási algoritmusokat genomikus szekvenciák meghatározására, valamint a betegek és egészségügyi intézmények által minden pillanatban rögzített hatalmas mennyiségű adat elemzésére és következtetések levonására használhatók. Így a klinikai vizsgálati adatok gyakorlati forrásként szolgálnak a precíziós gyógyászat gépi tanuláson alapuló eszközei számára.

Hogy mit jelenthet ez az állatgyógyászatban? Nyilván a projekt ad majd erre egy választ. Addig is, ha körbe nézünk, láthatjuk, hogy már számtalan okos eszköz működik az állattartásban is. Valós idejű adatok állnak rendelkezésre a környezeti változókról a telepi technológiákból, az állatok különböző viselkedési formáiról pl. egy bendőbe helyezett adatgyűjtő segítségével, vagy akár a kórokozókról telepi gyorstesztek, sőt telepi PCR berendezések segítségével. Ez hatalmas mennyiségű adat keletkezik, ami már csak feldolgozásra vár. Bízom benne, hogy az állatorvosok idejében eszmélnek, és élére állnak ennek az újfajta diagnosztikai munkának. Nem csak sokkal pontosabb diagnosztikai és terápiás munka teremthető így meg, hanem a megtakarítás alapvető eszközévé is válhat ez az új szemlélet. Ebben fogunk mi is segíteni.  Forduljon hozzánk bizalommal!

                                                               Végh Ákos

                                                               AlphaVet Kft, Innovációs Divízió

Források

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.