HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Gondolatok a „gyors” vizsgálómódszerekről Featured

Tökéletes vizsgálati módszer nincs. Ez az oka annak, hogy a módszereket validálni kell, teljesítményüket fel kell mérni, amennyiben megfelelő minőségű és ellenőrizhető eredményeket szeretnénk.

 

Írta: Dr. Gyetvai Béla

 

Felesleges arra várni, hogy lesz valamilyen módszer valamikor, ami a minket leginkább foglalkoztató kérdésre tökéletes választ ad.

A gyártónak/forgalmazónak alapvető kérdés, hogy akiknek el akarja adni az ilyen vizsgálati technikát, módszert, vizsgálatot, az elhiszi-e, hogy ez az a módszer, amely szinte „tökéletes” biztonsággal tudja megválaszolni a felhasználókat leginkább foglalkoztató kérdéseket. Ha a módszer megfelelő minőségű validálási vizsgálattal és jelentéssel rendelkezik - feltételezve, hogy az megbízható adatokat tartalmaz - akkor az ahhoz értő szakember láthatja a módszer teljesítményét. Ha ilyen jelentés nincsen, akkor marad a hit.

 

Persze a hit úgy is jelentkezhet, hogy minden negatív és pozitív tulajdonságáról beszámol a gyártó, de aki a vásárlást kezdeményezi, nem olyan szakember, aki értékelni is tudja a megadott szakmai információkat, vagy egyszerűen csak hinni akar abban, hogy az a módszer, amely az adott célra már engedéllyel is rendelkezik, olcsó, és beszerezhető is, az biztosan jó.
Nincsen olyan arany standard, amely biztosan meg tudja mondani, hogy melyik módszer jó, melyik nem.

 

Az egyik módszer ebben jó, a másik meg abban. És – mondjuk ki – vannak módszerek, amelyek szinte minden tulajdonságban alulteljesítenek, és vannak olyanok is, amelyek majdnem mindenben jobbak másoknál. Ez általában akkor fordul elő, ha a gyártó olyan technológiával szerelte fel a gyorstesztjét, amely forradalmian új a korábbi módszerekhez képest.
Ez azonban nagyon ritka. A gyors módszerek túlnyomó része immunbiológia alapú, vagyis az antigén és az ellenanyag kapcsolódására épül – mindegy, hogy az antigént, vagy az ellenanyagot mutatjuk-e ki az adott módszerrel. A teljesen egyszerű, bárki által kivitelezhető ún. foolproof („hülyebiztos”) módszerek nagyon keresettek a gyorstesztek között. Csak ráteszem a mintát, és már meg is mondja, hogy kinek van igaza. De ezeknek a módszereknek a megbízhatósága a legtöbb esetben – a fentiek alapján - nagyon hozzávetőleges a laboratóriumi körülmények között elvégzendő, bonyolultabb vizsgálatokhoz képest. A megbízhatóbb vizsgálatok gyakran drágábbak, speciális végrehajtási körülményeket igényelnek (laboratóriumot), hosszabb ideig tartanak és ezek a tények sajnos nehezen fogadhatók el az őrületes tempót diktáló világnak. Hiába szeretnénk hinni, hogy ez nem így van, ettől még ez a valóság.

 

Persze a gyors módszereknek is megvan a létjogosultságuk a megbízhatóságuk hozzávetőlegessége mellett. Ez a célterület pedig a szűrés (screening method). Mert a gyors módszer egyszerűen kivitelezhető, sok végezhető el belőle és általában olcsóbban, mint a laboratóriumi körülményeket igénylő, lényegesen bonyolultabb, általában drágább, de jóval megbízhatóbb döntő (confirmation method) módszer esetében.
A szűrésre használt módszernek egy dologban viszont nagyon jónak kell lennie. Ez pedig a negatív prediktivitás (NPÉ), amelynek közel 100%-nak kell kell lennie a gyors módszerek esetében. Ha ez nem így van, akkor az a gyors módszer szűrésre nem használható.
A negatív prediktivitás értéke azt mutatja meg, hogy a negatív teszt eredmények hány százaléka negatív, vagyis előfordulhat-e fals negatív eredmény, amikor a pozitív mintát negatívnak mutatja?
A pozitív prediktivitás lehet alacsonyabb, mert abból kevesebb probléma származik a gyakorlatban, ha fals pozitív eredményeket is kapunk egy gyorsteszttel. Ennek magyarázata egyszerű: a pozitív eredményeket egy további „döntő” módszerrel ellenőrizzük, így a fals pozitív esetek kiszűrhetők.
Viszont ha a szűrő módszer fals negatív eredmény mutat, az beláthatatlan következményekkel járhat, mivel elhisszük, hogy az ilyen ember, vagy állat valóban negatív egy adott betegség szempontjából és ellenőrző vizsgálat nem is történik ennek a negativitásnak az ellenőrzésre.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.