HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Rakjuk össze a mozaikot! Laboratóriumi esetismertetés Featured

A beteg adatai: 9 hónapos leopárd gekkó (Eublepharis macularius).

Kórelőzmény:

A tulajdonos a hüllőt 3 hete vásárolta egy állatkereskedésben, majd rá egy hétre az állat egyre kevesebbet evett és kezdett soványodni (1. kép). Azóta az állapota folyamatosan rosszabbodik, az utóbbi pár napban már hasmenés is jelentkezett.

Fizikális vizsgálat:
A fizikális vizsgálat során a mindössze 4 g súlyú gekkó láthatólag lesoványodott, amit jól mutatott az elvékonyodott faroktő. A végbélnyílás híg bélsárral szennyeződött, amiből sikerült használható bélsárkeneteket készíteni. Az egyik kenetet Wright-Giemsa szerint, a másikat Kinyoun-féle hideg saválló festéssel festettük meg (a festék karbolfukszint, egy színtelenítő oldatot és brilliantzöldet tartalmaz, TB Stain Kit K 1). A festés lényege, hogy a saválló sejtfallal rendelkező organizmusok savas kezelésre sem adják le a karbolfukszin festéket, így a piros színük megmarad, míg a nem saválló lények zöldre festődnek.

Értékelés: A 2. képen a Wright-Giemsa szerint festett bélsárkenet mikroszkópos képe látható. Itt számos kerek, halványkék színű, extracelluláris organizmus tűnik fel, melyek átmérője 4-6 um körüli. A 3. képen a saválló festés már pontosítja a gyanút, miszerint e kerek képletek savállóak (tehát pirosak), ami egyértelműen a Cryptosporidiumok jellemzője.

Összefoglalás:
A cryptosporidiosis a gekkókban viszonylag ritka betegség, de mivel a kórokozó fertőzött bélsárral kontaktusba került élelemmel és vízzel terjed, ezért a fertőzés tenyészetekben, az állatok tömeges tartásánál, sűrű állatmozgásnál előfordulhat. Nem elhanyagolható szempont, hogy a fertőzött állat vékonybeléből származó oocysták az embert is megfertőzhetik, azaz zoonózis! A betegség gyógyítására más állatokban a ronidazol nevű szer vált be leginkább, de gekkók esetében ez gyógyszer nem alkalmazható. Jelen pillanatban nem áll rendelkezésünkre olyan szer, ami parazitamentessé tenné a kishüllőket. Egyedül a paromomycin nevű antibiotikum tudja csökkenteni a protozoa szaporodását, de mentességet nem hoz létre. Az élethosszig tartó kezelés meglehetősen nehézkes és drága pláne, hogy a zoonózis veszélye végig megmarad. A tulajdonos az elmondottak alapján az állat elaltatása mellett döntött.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.