HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

„Antibiotikum mentesen” - baromfinevelés Clostat probiotikummal

Napjainkban egyre inkább elterjedt a baromfitartók körében az a szándék, hogy a nevelés során antibiotikumot csak probléma esetén használjanak, ne prevenciós célzattal.

 

A nem rutinszerű antibiotikumozásnak olyan előnye is van, hogy így kiküszöbölhetjük a kórokozók antibiotikum rezisztenciájának kialakulását is.

Az antibotikum mentes tartás érdekében az egyik fő feladat a kiegyensúlyozott bélflóra biztosítása az állatokban. Ezt több külső tényező is befolyásolhatja, többek között a takarmányváltás, a hőmérséklet-változás. Tartástechnológiai változások és állategészségügyi beavatkozások is okozhatnak stresszt, melynek hatására a bél mikrobiológiai állapota felborul, és teret nyerhetnek a különböző kórokozók. Ezek ellen ma már antibiotikumokkal gyorsan és hatásosan tudunk védekezni, de az antibiotikumos kezelés hatására a hasznos bélflóra is elpusztul. 

 

A probiotikumok élő mikroorganizmusokat tartalmazó takarmány kiegészítők. Használatukkal a bélflóra stabilizálható, mivel a bélnyálkahártyához kötődnek, így a káros mikroorganizmusok nem tudnak megtelepedni, elszaporodni, és ezáltal megbetegíteni a gazdaszervezetet. Az állatoknál az emésztőrendszer nagyban felelős az általános immunitás kialakulásáért, a tápanyagok lehető legnagyobb mértékű felszívódásáért, így segítve a genetikai potenciál maximális kihasználását, ezzel biztosítva a gazdaságos termelést.

 

A CLOSTAT egészséges csirkék bélrendszeréből kinyert, élő Bacillus subtilis törzset tartalmazó kiegészítő, amely segíti a bélrendszer mikrobiális egyensúlyának fenntartását. Lipopeptideket (felületaktív anyagokat) termel a gyomor-bélrendszerben, amelyek gátló hatással vannak a Clostridium perfringens kórokozó törzseivel szemben. Ezeknek a felületaktív anyagoknak hatékony gyulladásgátló tulajdonságaik is vannak. A termék együtt adható a kokcidiosztatikumokkal és szerves savakkal.

 

Egy Baranya megyei gazdálkodó már 4 turnus brojler csirkét nevelt fel a Clostat segítségével antibiotikum mentesen. A probiotikumot a csirkék az itatási programban az 1-től az 5. napig, a 14-15 és a 22-23. napon kapják. Ezen felül a programban még ásványi anyag pótlást, kombinált vitamint, szelént, és savanyítót itatnak velük. Érdemleges elhullás jellemzően a 10. napig tapasztalható, a későbbiekben elenyésző.

Az utolsó két turnus mutatóit az alábbi táblázatban írtuk le:

 

A 2. telepítést 2 nappal tovább tartották. Ez az állomány már érkezéskor is gyenge volt, a tartó 1800 db kelés gyenge csibét reklamált meg, melyek az első 5 napban elhullottak. A hibát a keltető elismerte. A megmaradt állományból az elhullási darabszám elenyésző (2,39%). Ha antibiotikumra fogadták volna a csibéket, valószínűleg az első néhány napban kevesebb az elhullás, de a nevelés során több lett volna belőlük a kiesés, ami jelentősen rontotta volna a gazdasági eredményeket. A megmaradt állománnyal azonban a Clostat segítségével kiváló eredményt sikerült elérni.

 

 

 

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.