HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Rakjuk össze a mozaikot! Laboratóriumi esetismertetés

A beteg adatai: 3 éves, hím mongól futóegér (Meriones unguiculatus).
Kórelőzmény: A tulajdonos szerint az egér 4 napja nem eszik, letargiás, alig mozog, szemhéjait nem tudja kinyitni és a hasán véres váladékozást észlelhető.

Fizikális vizsgálat:
Az állat lesoványodott és könnyen lefogható, nagyon gyenge. A szemhéjai sűrű váladéktól összetapadtak. A hason a szőr csapzott és a középvonalban a köldöktájékon két ulcerálódott duzzanat látható (1. kép). A nagyobb kifekélyesedett duzzanattól cranialisan egy kisebb is helyeződik. Mindkét duzzanatból savós –véres váladék szivárog. A duzzanatokból vékonytű-aspirációs mintát vettünk citológiai vizsgálat céljából.


Értékelés:
A Wright-Giemsa festékkel festett citológiai mintákból 3 jellegzetes látóteret ragadtunk ki. A 2. és a 3. képen erősen összetapadt epitheliális sejtek csoportja látszik.
A sejteknek nagyon keskeny, erősen basophyl citoplazma szegélye van, ebből következően a sejtmag:citoplazma arány (N/C) jelentősen emelkedett. Ezenkívül az epithelsejtek közepes anysocytosist és pleomorphysmust mutatnak.


A sejtmagok kerek vagy ovális alakúak, durva kromatin-rögökkel és többszörös, megnagyobbodott sejtmagvacskákkal. A 4. képen a csoportba rendeződött sejtek egy részében citoplazmatikus vakuólumok tűnnek fel. Ebből valószínűsíthető, hogy a sejtek valamilyen szekretoros hámsejtféleségből származnak (apokrin mirigyhámsejt). A kenet hátterében zsírcseppek láthatók. Egyes látóterekben osztódó sejtalakok is fellelhetők. Az említett jelek egyértelműen malignus folyamatra, konkrétabban apokrin mirigyhámsejt eredetű adenocarcinomára utalnak.


Összefoglalás:
Mivel a hasüregben szintén nagyobb tömött képletek voltak tapinthatók és az állat általános állapota nagyon rossz volt, a tulajdonos a végleges elaltatás mellett döntött, kórboncolásra nem került sor.

 

Írta: Dr. Szaniszló Ferenc

 

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.