HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A Viroplazin klinikai kipróbálása Parvovírus fertőzésben

A Budaörsi Állatmenhelyen a kölyökkutyák között súlyos parvovírusos bélgyulladás járvány tört ki. 3 hónap leforgása alatt összesen 42 kölyökkutya betegedett meg. A study érdekében a – jellegzetes klinikai tünetek meglétén túl – a bélsárból végzett rtPCR (CPV primer) vizsgálattal is kimutatták a kórokozó vírust.

A betegség alapkezelése az ilyenkor szokásos protokollnak megfelelően zajlott (intravénás folyadékpótlás, hányáscsillapítás maropitant-citrat injekcióval, és entero-abszorbens montmorillonit paszta formájában).
A kutyákat 2 csoportra osztották (az egy alomból származó beteg kölyökkutyákat feles arányban sorolták be a két kezelési csoportba), melyek között csak annyi volt a különbség, hogy az egyik csoport az előbb említett kezelésen túl per os Viroplazin kapszulát is kapott (5 mg/ttkg dózisban napi 2x) 7 napig, függetlenül a klinikai tünetek változásától. A folyadékpótlás az aktuális hidratáltság mértékétől függően változott.


Az állatokat 7 napon keresztül naponta megvizsgálták (általános állapot, klinikai alapértékek, hidratáltság, hasmenés-hányás megléte stb.), emellett rögzítették a gyógyulási idő hosszát, valamint az esetleges elhullásokat.


A Viroplazint NEM kapott csoportban 9 kölyökkutya hullott el (21-ből), átlagosan a betegség kitörésétől számított 2-3. napon. A túlélő ebek átlagos gyógyulási ideje 6 nap (+/-2) volt.


A Viroplazinnal is kezelt csoportban elhullás nem volt, az ebek átlagos gyógyulása 4 nap (+/-1) alatt zajlott le. A gyógyulás után kettő héttel az ebek bélsarából rtPCR módszerrel canine parvovírus vizsgálat történt. A Viroplazinnal is kezelt csoportban minden eb bélsara negatívnak bizonyult, míg a Viroplazint nem kapott, de gyógyult, tünetmentes kutyák közül (összesen 12) négy esetében még vírusürítés jelentkezett.


Következtetés: a vizsgálatok alapján kimutatták, hogy a Viroplazin kiegészítő kezelés szignifikánsan növeli a parvovírussal fertőzött és megbetegedett kutyák túlélési esélyét, betegségük időtartamát rövidíti, és megakadályozza a vírus hosszabbtávú hordozását és ürítését, azaz a betegség terjedését.


A vizsgálatot a Budaörsi Állatmenhelyen folytatták le, dr. Szaniszló Ferenc vezetésével.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.