HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Hogyan lesz a krizantémból rovarölő szer?

A piretrineknek elnevezett monoterpének, melyet a fészkesvirágzatúak családjának növényei termelnek, nagyon erős rovarölő anyagok, a növénnyel táplálkozó rovarok idegrendszerére hatnak, bénulásos pusztulást okozva.

Ilyen hatása van például a krizantém (Chrysanthemum cinerariaefolium) virágaiban felgyűlő krizantémsavnak és piretrinsavnak, melyekből hatékony természetes rovarirtó szer készíthető (1).
A természetes eredetű piretrinek helyett már hosszú ideje azok szintetikusan előállított változatait, a piretroidokat használják (deltametrin, permetrin, ciflutrin, stb.). A deltametrin, mint rovarölő hatású szer, számos kártevő (lepkefélék, egyenesszárnyúak, fedelesszárnyúak, kétszárnyúak, atkák) ellen hatásos. Egyaránt alkalmazható a peték, a lárvák és a kifejlődött egyedek ellen – a haszonállatok ektoparazitái és az épületekben megtelepedő rovarok ellen is tartós, egy hónapnál hosszabb védelmet biztosít.

A hazai köztéri szúnyogirtásban legelterjedtebben használt szer hatóanyaga is a deltametrin, és a malária elleni védekezésben is jelentős szerepet kap (3).

A deltametrin haszonállatokra kifejtett toxicitása alacsony, és a szervezetbe került hatóanyag gyorsan átalakul nem toxikus metabolitokká. Kerülni kell a termék lenyelését és belélegzését, de az ép bőrön keresztül a felszívódása elenyésző mértékű. (4). A Spotinor 10 mg/ml rácsepegtető oldat szarvasmarhák és juhok részére deltametrin hatóanyagú. Szarvasmarha és juh ektoparazitáival szembeni védelemre indikált; szarvasmarha: tetvek és (vérszívó és nyugtalanító) legyek, kifejlett juhok kullancsok, tetvek, paklincsok és légylárvák, bárányok tetvek és kullancsok okozta fertőzöttségének kezelésére és megelőzésére. Adagolása nagyon egyszerű: szarvasmarhának életkortól és testtömegtől függetlenül 10 ml/állat, juhnak 5 ml/állat, báránynak 1 hónapos kor alatt 2,5 ml/állat.

A Spotinor előnye a hasonló indikációjú, ciflutrin hatóanyagú készítménnyel szemben, hogy:

  • Borjakban nem kell a testsúlytól függően változtatni a dózist, ami egyszerűsíti az állománykezelést;
  • Nemcsak szarvasmarhák, hanem juhok kezelésére is használható (5).


A macskák, a deltametrin és a paracetamol.
A macskák rendkívül érzékenyek a piretroid származékokra, így a deltametrinre is. A jelentett mérgezési esetek túlnyomó részét világszerte macskákon írták le. 
Ennek oka a deltametrin metabolizmusában keresendő: emlős fajokban a deltametrin metabolitok túlnyomó részben glükuronsav konjugátum formájában ürülnek, csakúgy, mint a paracetamol.
A macska hepatikus glükuronidáz aktivitása azonban sokkal alacsonyabb mint az egyéb állatfajoké, az enzim kapacitása gyorsan telítődik és kialakuló magas deltametrin szint miatt jelentkeznek a toxikus tünetek (6).

Felhasznált irodalom: 
1. http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/4744; 2. Parasitology 11/2013; 141(4):1-5.; 3. http://kockazatos.hu/anyag/deltamethrin; 4. http://www.inchem.org/documents/pds/pds/pest50_e.htm;
5. Spotinor 10 mg/ml ráöntő oldat szarvasmarháknak és juhoknak: Használati utasítás.; 6. http://parasitipedia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2685&Itemid=2975.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.